fbpx

Kako prodati ručne radove na internetu – Lista korisnih članaka

Kako prodati ručne radove na internetu? – Lista korisnih članaka (I Dio)

Kao što ste sigurno već upoznati, Kukica je online “mjesto” koje okuplja kreativce sa Balkana i omogućava im potpuno besplatnu prodaju rukotvorina, putem Ličnih dućana, koji su svojevrsna online prodavnica u okviru Kukica platforme.

Kako prodati ručne radove na internetu: “Gdje izlagati rukotvorine?”

 

Prvi od problema sa kojim se susreću kreativci, koji žele započeti online prodaju rukotvorina, je mjesto na kojem bi izlagali svoje kreacije.

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Postoje mnogobrojne inostrane platforme koje omogućavaju izlaganje rukotvorina, poput globalnog ETSY -a, nekadašnje DaWanade koju je kupio pomenuti Etsy, Zibbet-a, Handmade by Amazon-a ali i mnoge druge.

Jedan od glavnih problema s kojim se susreću kreativci, ali sa kojim se susretala i Kukica na svojim počecima, je kako imati uspješnu prodaju rukotvorina odnosno kako pružiti određene usluge i za to dobiti novac.

Na ovim platformama izlaganje i prodaja rukotvorina, zahtjeva prosječno poznavanje digitalnog marketinga, search engine optimizacije sadržaja, ulaganja u oglašavanje i sl. ali i izdvajanje sredstava za dodavanje artikala ili pokretanja Shop-a.

Kukica Marketplace rukotvorina i umjetnina Kukica Handicrafts and Art

Predlažemo da pročitate članak : “Nije sve u ETSY-ju ima nešto i u Kukici”

 

Kukica je nastala upravo kao rješenje problema sa kojim se susreće većina kreativaca sa naših prostora. To su  između ostalih nedovoljno poznavanje engleskog ili nekog drugog stranog jezika i nedostatak određenih tehničkih ili IT znanja. Svakako da je i ljubav prema rukotvorinama, čijom se izradom i sami bavimo, ali i prema tradiciji Balkana, bila jedan od primarnih motiva za pokretanje platforme kao što je Kukica.

Kukica kreativcima omogućava da potpuno besplatno pokrenu Lični dućan i izlože onoliko artikala koliko posjeduju.

Kako je Kukicino poslovanje zasnovano na principima socijalnog preduzetništva, prodaja rukotvorina ne podliježe uslovima kao što je izdvajanje procenta nakon uspješne prodaje ili plaćanje zakupnina za pokretanje online shop-a.

Dakle, bez sakrivenih troškova kreativci mogu plasirati svoje rukotvorine.

Ukoliko vam se ovaj model poslovanja dopada, predlažemo da posjetite sledeći link i saznate na koji način možete pokrenuti Lični dućan.

Pročitajte sledeći članak: “Prodaja ručnih radova putem interneta Kreativnost Balkana na jednom mjestu

 

Kako prodati ručne radove na internetu

Kako prodati ručne radove na internetu: Društvene mreže u službi prodaje rukotvorina!

Stranice i Profili

Prvo mjesto, za koje se kreativci odluče, su društvene mreže poput Facebook-a ili Instagram-a.

Pokretanje Facebook stranice ili Instagram profila je potpuno besplatno. Gotovo svako sa email adresom ili kontakt telefonom može iste pokrenuti a potrebno je svega par minuta za uspješno kreiranje.

Ipak, nemojte da vas ovo prevari. Ovo je samo početak poslovanja na društvenim mrežama.

Neki od sledeći koraka su:

 • Dodavanje artikala,
 • Kreiranje zajednice pratilaca,
 • Kreiranje kvalitetnog sadržaja koji će privući nove pratioce ali i kupce,
 • Brendiranje,
 • Oglašavanje
 • Itd.

Nemojte zaboraviti da pored prethodnih koraka potrebno je biti kreativac i stvarati proizvode, koji bi se na kraju i prodavali.

brendiranje

Predlažemo da pročitate: “Zašto je brendiranje u svijetu rukotvorina važno?” i Fejsbuk piksel: Kako da povećate prodaju pet puta (TUTORIJAL)

Ekonomski trendovi u zemlji i svijetu pokazuju da društvene mreže poput Instagrama postaju vodeće platforme ne samo za druženje, već i za dobre poslovne poteze, odnosno prodaju proizvoda.

Kako prodati ručne radove na internetu

U jednom od postova smo se osvrnuli na hashtags koji su najpopularniji i sa najviše reakcija za određene kategorije rukotvorina. Hashtags su generisani uz pomoć posebnog algoritma koji pronalazi hashtag-ove u odnosu na zadatu kategoriju rukotvorina. Ukoliko želite saznati koji su to hashtagovi predlažemo da pročitate članak Instagram Hashtags: Kako uvećati pratioce, reakcije i prodaju (LISTA)

Ipak društvene mreže, pored vremena koje potrebno izdvojiti, zahtjevaju posjedovanje izvjesnog budžeta za oglašavanje, pogotovo kada se osvrnemo na činjenicu stalnih promjena algoritama, koji jednostavno prinuđavaju vlasnike stranica da se dodatno reklamiraju odnosno ulažu u marketing.

Tu je i naša Facebook stranica koju redovno ažuriramo sa novim artiklima i koju prati preko 10.000 ljudi. Važno je napomenuti i da tih 10.000 ljudi tu nisu slučajno, već je riječ pratiocima koji imaju ista i slična interesovanja u vezi sa ručnim radom.

Pad organskog dosega na Facebook-u: Kako se izboriti za kreativnost?”

Facebook grupe

Iako je Kukica mjesto za besplatno online izlaganje i prodaju rukotvorina, naš cilj je svakako unapređenje prodaje, iskustveno i marketinško napredovanje naše zajednice u svakom smislu.

Zbog toga smo za vas do sada na našem Blogu pripremili članke poput Unapređenje prodaje na sajmovima I i II DioMarketinški i poslovni trikovi i savjeti za upravljanje online prodajom rukotvorinaKako unaprijediti online prodaju rukotvorina na Kukici i još pregršt drugih članaka koji se mogu pročitati naKukicinom Blogu.

Kako prodati ručne radove na internetu

Jedna od mogućnosti Facebook-a su i takozvane Facebook grupe koje obično okupljaju ljude sličnih interesovanja ili potreba. Zahvaljujući prethodnoj činjenici, danas na ovoj društvenoj mreži možemo pronaći ogroman broj zajednica koje se međusobno pomažu – da li dijeljenjem znanja i vještina, kupovinom i prodajom, pružanjem podrške/kritika ili organizovanjem događaja.

Facebook grupu je jako jednostavno pokrenuti i povezati sa svojom Facebook stranicom.

Ipak, kako je za poduhvat kreiranja zajednice potrebno vrijeme, kao rješenje se nameće pridruživanje već postojećim Facebook grupama.

Kukica je svoje dvogodišnje iskustvo sa Facebook grupama sažela u članku “Rukotvorine kroz Facebook grupe: Unaprijedite znanja, povežite se, zaradite!” i vjeruje da vam pri prodaji rukotvorina umnogome može pomoći.

Ono što se pokazalo kao najbolje rješenje je kombinovanje svih prethodnih kanala za prodaju rukotvorina ali i stalno učenje, istraživanje i unapređenje postojećih znanja i vještina. Kada se sve prihvati sa osmjehom, uloži trud i vrijeme,  očekuje samo najbolje, rezultati jednostavno moraju doći!

“Šta je potrebno da znam za online prodaju rukotvorina?”

Dobra fotografija

Kreativci često dobar dio dana odvoje stvarajući unikatne rukotvorine i kada se dođe do trenutka kada treba uraditi fotografiju, elan sa početka stvaranja nije istog inteziteta. Rijetke su situacije kada se rukotvorina proda par minuta nakon kreiranja, zar ne? Odložite rukotvorinu, odmorite, popijte kafu ili pak sačekajte do sledećeg jutra kada budete odmorni i raspoloženiji za fotografisanje.

Istraživanja su pokazala da vizuelni dojam u prvih 5 sekundi rješava odluku posjetioca o kupovini. On potom prelazi na cijenu artikla i opis. Kao što vidite, imate zadatak da se dopadnete u prvih 5 sekundi. Fotografija, bez obzira koliko rukotvorina uživo izgleda savršena, čini presudan faktor u online prodaji.

Ukoliko prodajete komad namještaja pokušajte da dočarate kako on izgleda u enterijeru. Dječje igračke neka budu među djecom, a djevojka koja nosi kupaći kostim, na plaži. Poenta je da posjetilac “osjeti” rukotvorinu u svom domu, sa svojim djetetom ili pak kako uživa na plaži noseći unikat modni detalj.

Potrebno je povesti računa o kompoziciji fotografije, osvjetljenju, svim detaljima koji se nalaze u pozadini artikla. Na našem Blogu smo više puta pisali o trikovima za izradu vrhunskih fotografija, kreiranju fotoboksa i slićno. Predlažemo da odvojite vremena i za čitanje i eksperimetisanje. Ipak se radi o vašem brendu i rukotvorinama. Korisne savjete možete pročitati u člancima “Uradi sam Foto boks: Savršene fotografije rukotvorina” i “Trikovi za vrhunske fotografije (VIDEO)”.

 

Opis

Skoro se pa uvijek bunimo kada u supermarketima na artiklu ne nađemo deklaraciju o sastavu, roku trajanja, posebnim emulgatorima ili alergenima. Zbog čega bismo mislili da je stvar drugačija sa rukotvorinama?

Posjetioci žele odvojiti svoj novac za rukotvorinu koju ne vide ispred sebe, ne mogu je dodirnuti ili probati i sigurno žele znati osnovne podatke o artiklu za koji će potrošiti desetak ili više evra. Olakšajmo im odluku! Dobar opis artikla treba da sadrži odgovore na sledeća pitanja:

 • Šta prodajete?
 • Za šta služi vaš proizvod?
 • Koje je boje (navesti i ostale boje ukoliko su dostupne)?
 • Koje su dimenzije proizvoda?
 • Kome je proizvod namenjen?
 • Način funkcionisanja vašeg proizvoda.
 • Koji ste materijal koristili?
 • Da li sadrži alergene?
 • Kakav je proizvod na dodir?
 • Kako se vaš proizvod održava?
 • Ko snosi troškove dostave?

 

Ukoliko imate odgovore na gornja pitanja imate savršen opis artikla. Informacije o vašem artiklu možete navesti pomoću bullet-a na način na koji smo maloprije postavili pitanja, dok ukoliko imate dara za pisanje, odgovore na pitanja možete sastaviti u lijepu pričicu o vašem artiklu.

Pri dodavanju atikla na Kukicu, predlažemo i korištenje Tag-ova koji omogućavaju dodatna izlistavanja kako na platformi tako i na rezultatima internet pretrage.

Istražite tržište: 

Nećemo stvarati nakit za međede ako znamo da je cirkus bio poslednji put u našem gradu prije dvadesetak godina. Šalu na stranu, istraživanje tržišta je ključno u svakom biznisu pa i u online prodaji rukotvorina. Ukoliko smo offline ili ti u stvarnom svijetu imali 10 prodaja dekupaž kutija različitim kupcima, to znači da je prisutna indicija o postojanju tržišta kojem su potrebne kutije za dekupaž.

Kako prodati ručne radove na internetu

Da biste se uvjerili da postoji potreba za vašim artiklom ili pak želite da istražite šta želite stvarati, predlažemo da koristite besplatne alate poput Google Trends-a koji vam jasno pokazuje broj pretraga na internetu po željenoj riječi ili frazi. Na ovaj način možete uvidjeti i postojanje izvjesnih sezonskih zakonitosti pri pretragama artikala ili usluga.

Kukicini servisi:

Kukica uvijek radi na unapređenju postojećih i uvođenju novih servisa. Oni su tu kako bi olakšali kreativcima plasiranje a posjetiocima kupovinu rukotvorina. Licitacije i aukcijeGEO targetiranje su samo neki od servisa koji olakšavaju boravak i rad na Kukici. Koristite servise, tu su zbog vas.

Nastaviće se…

Ovaj post je nastao zahvaljući podršci i prepoznavanju Kukice od strane Societe Generale Montenegro banke, koja je prijatelj-pokrovitelj Kukica platforme.

Marketinški i poslovni trikovi i savjeti za upravljanje online prodajom rukotvorina

 
%d bloggers like this: