fbpx

Pad organskog dosega na Facebook-u: Kako se izboriti za kreativnost?

Svima postaje manje ili više jasno da Facebook, polako, ali sigurno, smanjuje organski doseg. Sa ovim problemom se susreću svi koji vode Facebook stranice, bez obzira da li imaju 1 000 ili 50.000 pratilaca – objave neće vidjeti više od njih 500 a i za to je potrebno znanja i sreće.

Iz prethodnog se može zaključiti da je gotovo stigao kraj besplatnom oglašavanju putem Facebook-a .

Na platformi kao što je Kukica, kroz pokretanje Ličnog dućana, potpuno besplatno možete promovisati svoj kreativni rad. Kukica, iako ima preko 10 000 pratilaca na Facebook-u, gotovo 60% svog saobraćaja ostvaruje zahvaljujući pretragama na google-u i njemu sličnim pretraživačima web-a. Pored posjedovanja profila na društvenim mrežama, stranica i grupa, Kukica je u svijetu rukotvorina postala još jedna nužnost.

 

Nego da se vratimo Facebook-u i problemu koji nas sve muči. Rješenje je sakriveno, makar trenutno, u Facebook grupama.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Moramo se zapitati da li možemo zamjeriti (barem u ovom slučaju), osnivaču Facebook-a jer se odlučio da u kasu svoje kompanije slije još više novca. Smanjenjem besplatnog dosega objava i mijenjanjem algoritma, stranice su prinuđene da troše novac kako bi dobile pažnju publike.

Pad organskog dosega na Facebook-u

Gdje je nestao organski doseg?

Danas imamo 6 miliona aktivnih oglašivača na Facebooku koji ulažu u oglašavanje i sve to naravno dovodi do većih cijena ovog servisa.

Dok imate novca za oglašavanje, problem vas i ne dotiče previše. Problem nastaje kada ste mali, kada gledate da sačuvate budžet.

Od osnivanja “dosađujemo” da je zajednica osnova marketinga i uspješnog online poslovanja. Uostalom zajednica je osnova funkcionisanja ljudi u svakoj oblasti.

I polako dolazimo do rješenja 🙂

Ranije smo pisali o Facebook grupama na našem blogu (LINK OVDJE), gdje ste imali priliku saznati o kvalitetnim grupama za usvajanje znanja, umrežavanje kao i prodaju rukotvorina. Ne zaboravite da se možete pridružiti i Kukicinoj Facebook grupi i doprijeti do željene publike.

Jedna od mogućnosti Facebook-a su te takozvane Facebook grupe koje obično okupljaju ljude sličnih interesovanja ili potreba. Zahvaljujući prethodnoj činjenici, danas na ovoj društvenoj mreži možemo pronaći ogroman broj zajednica koje se međusobno pomažu – da li dijeljenjem znanja i vještina, kupovinom i prodajom, pružanjem podrške/kritika ili organizovanjem događaja.

Čarolije i znanja svijeta rukotvorina, koje su se između ostalog i uz pomoć Facebook-a ponovo objelodanile u svom punom svjetlu, se danas lako mogu pronaći u velikim zajednicama širom Balkana.

Facebook grupe za maksimalnu vidljivost

Na ovoj društvenoj mreži, zajednice se okupljaju na Facebook grupama u kojima svi članovi dobijaju notifikaciju o novom postu. I tako je od samog starta.

Izbjegavajte dosađivanje bez obzira na kvalitet svog rada ili sadržaja. Pored toga što trošite vrijeme, počinjete da nervirate ljude.

Povezivanje Facebook grupe i Facebook stranice, Članovi

Nije nužno trošiti novac za oglašavanje i na taj način okupljati zajednicu. Jednostavno povežite svoju Facebook stranicu sa grupom i pozovite fanove da joj se priključe. Na startu biste već trebali da imate dobar broj članova. Dalje vam preostaje da gradite prijateljstvo, dobru atmosferu i naravno, prodaje.

Rukotvorine kroz Facebook grupe: Unaprijedite znanja, povežite se, zaradite!

%d bloggers like this: