fbpx

Vaskrs – 5 načina za farbanje jaja prirodnim bojama

Vaskrs – 5 načina za farbanje jaja prirodnim bojama. Prirodni načini za farbanje vaskršnjih jaja su bezopasni i zdravi. Kako nam na vrata polako kuca Vaskrs, većina nas će ispratiti tradiciju farbanja i oslikavanja jaja, vaskršnjih ukrasa sa pilićima i cvijećem.

Farbanje jaja takođe je jako kreativan trenutak, a čak ne morate biti profesionalac da bi svečani sto učinili pravim umjetničkim djelom.

Pored boja koje svi možemo kupiti u prodavnicama, Kukica vam nudi nekoliko kreativnih ideja iz prošlosti, koje mogu da prikažu svoju magiju i oboje jaja prirodnim putem.

Tradicionalno, jaja se farbaju rano ujutru, prije izlaska Sunca na Veliki četvrtak.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Poslednjih nekoliko godina, bio-proizvodi su se uvukli u naše svakodnevice. Sada sve više ljudi preferira zdrava i prirodna sredstva. Prirodni materijali ne sadrže nikakve hemikalije ili štetne sastojke. Znajte da ovo ni na koji način ne čini boje manje dobrim.

Vaskrs – 5 načina za farbanje jaja prirodnim bojama. Prirodne boje za jaja

Prvo jaje mora biti crveno.

Crveno – repa

Da biste dobili lijepu crvenu boju, namočite kuvana jaja u sok od crvene repe. Ako želite da boja bude više zasićena, kuvajte jaja u soku repe i ostavite da se natopi u njoj nekoliko sati.

 

Vaskrs - 5 načina za farbanje jaja prirodnim bojama

Žuta – kurkuma

Svi znamo za jedinstvenost i prednosti kurkume. Kukica zna za još jednu. Ako želite da za Vaskrs imate sunčano žuta jaja, skuvajte nekoliko jaja dodajući 2-3 kašike kurkume i malu kašičicu sirćeta kako biste zadržali boju u vodi.

Pustite ih da se ohlade u smjesi. Što je duži boravak, intenzivnija je boja.

 

Vaskrs - 5 načina za farbanje jaja prirodnim bojama

 

Zelena – kopriva, peršun i spanać

Zelena boja se može dobiti sa ove tri biljke: uzmite listove koprive, peršuna ili spanaća i jaja kuvajte zajedno sa njima. Što više jaja stoje u smjesi, to će biti zasićenija boja.

Možete odabrati neku od ove tri biljke.

Vaskrs - 5 načina za farbanje jaja prirodnim bojama

 

Plavo – borovnice, kupus

Po istom principu kao sa kurkumom,  borovnica se kuva i doda malo sirćeta da bi se boja zadržala. Jaja se kuvaju u dubokoj šerpi, kako bi dobro utonula i kasnije ostavila da se ohlade u smjesi, da bi se dobila željena boja.

 

Zlatna – lukovina

Sa lukovinom (suva kora od luka – prim. aut.) se kuvaju jaja  dok se ne postigne željena boja.

 

Zapamtite, ako koristite bijela jaja, boje će biti svetlije i niježne, a bež jaja će biti sa tamnijim nijansama boja. 

Autor Veni M ArtIzvorni tekst

Prevela Kukica

 

%d bloggers like this: