fbpx

ВЕЛИКДЕН – Боядисване на яйца с натурални бои

Природни средства за боядисване на Великденски яйца,безвредни и натурални.

С наближаването на Великденските празници всички спазваме традицията с боядисването на яйца,великденската украса със зайчета, пиленца и цветя.

Боядисването на яйца е най-творческия творчески момент и дори не е задължително да сте професионален художник, за да направите празничната трапеза истинско произведение на изкуството.

Освен  бои, които всички можем да купим от магазина Kukica Ви предлага няколко креативни идеи от миналото, с които може да покажете своята креативност и да боядисате яйца с естествени средства.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

По традиция яйцата се боядисват рано сутрин преди изгрев слънце на Велики четвъртък от Страстната седмица.

Последните няколко години  био продуктите навлязоха много в ежедневието на съвременния човек. Вече все повече хора предпочитат натуралните и природни средства. Боядисването с естествени материали не съдържа химикали и вредни съставки. Това в никакъв случай не прави  цветовете по-малко добри. С тях също може да се направят красиви великденски яйца, който да украсят трапезата през целия празник. При боядисването на яйца багрилата проникват в черупката, а когато те са натурални природни средства могат да бъдат дори полезни.

Зайче на люлка

Природни багрила за яйца

Задължително първото яйце трябва да е червено

Червено – цвекло и брош

За да получите красив червен  цвят, накиснете сварените яйца в сок от червено цвекло.  Ако искате цвета да бъде по-наситен, кипнете яйцата в сока или пасирана смес от цвекло иги оставите да киснат в него няколко часа.

ВЕЛИКДЕН - Боядисване на яйца с натурални бои

Най старата рецепта за боядисване на яйца е с билката брош.

Червено също може да получите и от билката брош, преди точно с нея са боядисвали яйцата червени.Може да се вземете от билкова аптека. Яйцата се варят заедно с билката до получаване на желания цвят.

MAY 99 SHOP

Жълто –  куркума

Всички вече познаваме уникалните ползи на куркумата, Kukica подсеща за още едно. Ако искате да си направите слънчево жълти яйца за Великден сварете няколко яйца, като във водата добавете 2-3 супени лъжици куркума и една малка лъжичка оцет за запазване на цвета. Оставете ги да изстинат в отварата. Колкото по-дълго престоят, толкова по наситен ще бъде цвета.

ВЕЛИКДЕН - Боядисване на яйца с натурални бои

Зелено – коприва, магданоз и спанак

Зеленият цвят може да получите с тези три растения.Сварете яйцата в листа от коприва,магданоз и спанак или с едно от тях.Колкото повече стоят в отварата толкова по-наситен ще бъде цвета.

ВЕЛИКДЕН - Боядисване на яйца с натурални бои

Синьо – боровинки, цветно зеле

На същият принцип ,сместа от боровинки се пасира, добавя се малко бял оцет за задържане на цвета ,яйцата се варят в смета с вода да потънат добре и се оставят да изстинат в смета до получаване на желания цвят.

ВЕЛИКДЕН - Боядисване на яйца с натурални бои

 

Златисто – оранжево кафеникаво

С люспи  от кромид лук ,отново яйцата се варят с накиснатите люспи до получаване на желания цвят.

Не забравяйте, че ако ползвате бели яйца цветовете ще бъдат по светли и нежни, а бежовите яйца – по-наситени и тъмни.

Великденско яйце с цветя и перли

Зайче на люлка

Author: Veni M Art

%d bloggers like this: