fbpx

Slikanje akrilnim bojama: Sve što kao početnik treba da znate

S obzirom da među prijateljima i članovima Kukica zajednice ima onih umjetnika koji se bave slikanjem, odlučili smo da, za one koji bi željeli da se time počnu baviti, predstavimo jedan kratak vodič slikanja akrilnim bojama.

U ovom tekstu navedene su sve stvari koje će početnicima biti od krucijalne važnosti kako bi rad sa akrilom bio što lakši, jednostavniji, ali i kvalitetniji i učinkovitiji.

Slikanje akrilnim bojama

Nadaleko je poznato da slikanje ima veoma pozitivan efekat na ljudsku psihu jer podstiče kreativnost i predstavlja pravu oazu relaksacije.

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Akrilno slikanje tradicionalnim tehnikama slikanja otvara nove mogućnosti i predstavlja moderni slikarski medijum sa sebi svojstvenim karakteristikama.

Slikanje akrilnim bojama

Ulazak u svijet slikarstva zahtijeva sledeće:

 • Pronalazak kvalitetnih boja (cijena po kojoj određena firma prodaje akrilne boje za slikanje ne mora biti nužno pokazatelj kvaliteta);
 • Prilagođavanje radne površine (bilo to platno, papir, drvo, staklo…);
 • Odlučivanje o tome kuda želite da vas slikanje “odvede”.

Koje su to tehnike za slikanje akrilnim bojama

Ove boje imaju veoma jak pigment i ukoliko se ne razblaže vodom, imaće baš jarke tonove.

U nastavku navodimo par najpopularnijih tehnika za slikanje akrilnim bojama na platnu ili papiru koje i vi kao početnici možete upotrijebiti.

 • Ako želite efekat oštrih ivica, koristite suvu četkicu. U slučaju da želite da ublažite njihovu oštrinu, možete to učini vodom.
 • Akrilne boje se mogu koristiti na sličan način kao vodene boje koje kada im se doda dovoljna količina vode daju gotovo prozirni sloj na papiru. Ali, uzmite u obzir da kada se akrilne boje osuše to je to, nema više izmena i “brisanja greški” kao što je to moguće sa vodenim bojama.
 • Treća zanimljiva tehnika za akrilne boje je “tačkanje” (stippling) koje se sastoji od dodavanja mnogo tačkica kako bi se stvorile dubina i tekstura na radu.

Da bi umjetničko djelo bilo što bolje, “akrilno slikarstvo” zahtijeva mješavinu raznih tehnika i konstantno dodavanje slojeva. “Izgradnja” slike može početi na nekoliko načina:

 • Podloga –  pripremite podlogu kako bi boje bile jače, a tekstura podloge ublažena
 • Zamagljivanje” –  zamatirajte boju i onda nanosite više tankih slojeva kako biste dobili željeni ton
 • Popunjavanje “kocki” – savršena tehnika za početnike koju bi trebalo da usvojite odmah, jer će vam dosta pomoći skiciranje osnovnih oblika. Različite oblike povežite sa  različitim nijansama boja i potrudite se da ostanete unutar tih linija.

Akrilne boje se ovim tehnikama mogu naneti na papir i platno, a mogu se upotrijebiti i za zidove, drvo, staklo, itd.

Slikanje akrilnim bojama

Kako miješati akrilne boje

Kao početnik, logično je da se pitate da li postoji i neka posebna tehnika za inače jednostavnu stvar kao što je miješanje boja. Međutim, istina je da nema neke posebne tajne  – već samo spatulom pomiješajte pigment i akrilno vezivo.

Kada napravite smjesu, obavezno je nanosite na radnu površinu sa skroz suvom četkom kako se ne bi desilo dalje mijenjanje boje.

Uklapanje boja je jedna od težih stvari

Trudite se da na samom početku odredite koji će to podton “dominirati” i koristite bijelu boju kada želite da dodate dubinu i teksturu samom radu.

Poželjno je da pripremite akrilne boje prije samog početka slikanja, ali ne zaboravite da se one jako brzo suše, te spremite manje količine.

Kako sprečiti sušenje boja na paleti u toku slikanja

Akrilne boje možete održavati vlažnim tako što ćete ih povremeno poprskati fajtalicom dok slikate. Možete poprskati i platno, ili papir na kom slikate kako bi akrili podsjećali na akvarel, na primer.

Bitno je koristiti sintetičke četke

Možete pronaći sintetičke četke napravljene od najlona ili poliestera koje uspješno imitiraju četkice od prirodnih vlakana, a pogodnije su za akrilne boje. Dobro podnose brojna čišćenja, a neuporedivo su jeftinije.

Akrilne boje potamne kad se osuše

Neki dio slike je tamniji nego što ste željeli?

Ne brinite, za početnike je normalno da griješe. Pokušavaćete da nanesete nekoliko laganijih slojeva da biste postigli određenu nijansu, i onda će potamnjeti. Iako to često zna da poboljša sliku, pazite da ne pretjerate.

Kada se osuše, ove boje stvaraju vodootporni sloj farbe koja se može ukloniti samo jakim organskim rastvaračima.

Za razliku od uljanih boja, sušenjem akrilnih boja ne dolazi do nikakve deformacije na slici.

Skroz je OK da vam se usred slikanja promijeni tema rada i da ispadne drugačije nego što ste ga u početku zamislili. Ne zaboravite da uživate u svakom koraku stvaranja slike, čak i u greškama – jer upravo na greškama najviše učimo.


Na našem Blogu smo takođe dodatno obradili slikanje akrilnim bojama, tako da se u člancima Slikanje akrilnim bojama: Tehnike Svjetlo i sijenka (Foto i Video) i Slikanje akrilnim bojama Korisni savjeti za ljubitelje platna možete podrobnije upoznati sa ovom, inače sjajnom tehnikom slikanja.

 

 

PORUCITE IZRADU RUKOTVORINA

Izvor: bah.edu.rs

Video Youtube: willkempartschool

Last updated 09.11.2019

%d bloggers like this: