fbpx

Slikanje akrilnim bojama Korisni savjeti za ljubitelje platna

Slikanje akrilnim bojama je definitivno savršeno ostrvo koje okružuje čista kreativnost. Bilo da ste početnik ili profesionalac savjeti kako da uronite u svijet slikanja akrilnim bojama su uvijek dobrodošli.

Akrilno slikanje tradicionalnim tehnikama slikanja otvara nove mogućnosti i predstavlja moderni slikarski medijum sa sebi svojstvenim karakteristikama. Na Kukicinom Blogu smo već pisali o akrilnim bojama, njihovim karakteristikama kao i o tehnikama koje značajno mogu unaprijediti igru svjetla i sijenki. U ovom postu osvrnucemo se na par korisnih savjeta koji vam mogu pomoci da unaprijedite slikanje akrilnim bojama.

Akrilne boje su vrsta brzosušećih boja sastavljenih od pigmenata pomješanih sa emulzijom akrilnih polimera. Mogu se razređivati vodom dok su nakon sušenja vodootporne. U zavisnosti od količine vode u koju rastvorene, ili od dodatka akrilnih gelova, akrilne boje mogu podsjećati na uljanu boju, akvarel ili dobiti neke sasvim nove osobine.

Slikanje akrilnim bojama
Akrilne boje

U prvom tekstu navedene su sve stvari koje će početnicima biti od krucijalne važnosti kako bi rad sa akrilom bio što lakši, jednostavniji, ali i kvalitetniji i učinkovitiji. O osnovama možete pročitati ovdje. Danas vas uvodimo u dodatna razmatranja kroz korisne savjete koji mogu biti od koristi kako početnicima tako i onima sa više iskustva.

Slikanje akrilnim bojama

Izbor boja

Svi mi imamo omiljeni brend. Tako i većina onih koji se bave izradom rukotvorina i umjetnina po navici i prethodno pozitivnom iskustvu se vraću istom brendu.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Naš prvi savjet je da eksperimentišete. Na ovaj način ćete utvrditi koji brend vam najviše odgovara.

Ono što biste trebali znati je da postoje razičite gradacije kod akrilnih boja i svaka od njih će vam na kraju dati različit kvalitet rada.

  • Učeničke
  • Profesionalne

Kvalitetne akrilne boje (koje se ponekad nazivaju i “profesionalnim“) dolaze u širokom rasponu boja, imaju visoku koncentraciju fino usitnjenog pigmenta i imaju visoke ocjene trajnosti. Učeničke akrilne boje su jeftinije, ali je izbor boja znatno manji, niži je nivo pigmenta i moguće uključivanje punila koja mogu oslabiti jačinu boje.

Razlika između ove dvije vrste boja nije samo način na koji se prave – može se primijetiti da su profesionalne boje življe i da imaju glađu konzistenciju koja ih čini lakšim za mješanje.

Ako ste ipak početnik i budžet vam još uvijek ne dozvoljava korišćenje profesionalnih boja, u redu je da počnete sa kvalitetnijim učeničkim bojama, ali preporučujemo da pređete na profesionalne kada počnete da radite umjetničke radove koje vam je stalo da sačuvate (posebno ako želite da prodate rad).

Još jedna mogućnost je da se odlučite na srednji put tako što ćete učeničke boje koristiti za zemljane tonove (koje su skoro jednako dobre).

Neki umjetnici takođe štede novac koristeći učeničke boje za podlogu dok profesionalne boje koriste na “vrhu”.

Četkice

Akrilne četkice se uglavnom prave od sintetičkih materijala i mogu se koristiti sa različitim medijima. Ne bi trebalo koristiti četkice za uljana boje i akvarele. Važno je imati raznovrsne četkice, od malih do velikih. U narednom videu možete poslušati par korisnih savjeta kako da odabere četkice.

Mješanje boja

Mješanje boja je precizan proces. Dobro je poznavati točak boje, jer ćete mješati vrlo specifične boje u toku rada.

Slikanje akrilnim bojama
Točak boje

Crvena i žuta se mogu kombinovati kako bi se dobile različite nijanse narandžaste. Dodajte malo zelene i dobićete braon i spaljeni oker. Temeljno miješajte i zapamtite da se neke boje mogu osušiti u tamniju nijansu. Na ovaj način takođe možete sačuvati vaš budžet.

U nastavku Vam prenosimo 15 minutni video koji sjajno uvodi u tematiku miješanja akrilnih boja. Ukoliko usavršite tehniku miješanja boja, slikanje akrilnim bojama će Vam biti značajno zabavnije.

 

Usporavanje sušenja akrilnih boja – “zamagljivanje”

Akrilne boje se brzo suše. Jedan od načina da usporite sušenje i da održite boje vlažnjim jeste da ih ,,zamaglite’’ vodom. Ovo možete postići tako što ćete ih poprskati vodom. Za ovo možete koristiti fajtalicu.

U zavisnosti od površine na kojoj slikate, možete razvodnjiti svoje akrile dovoljno da podsećaju na akvarel. Ovo može biti koristan trik da nanesete podlogu za početak.

Rad akrilnim bojama

Geso

Geso je mješavina bijele boje koja se koristi kao baza za akrilno slikarstvo i ulja. Lan se rasteže preko platna, a zatim oboji gesom, kako bi se napravila savršena podloga za boju.

Akrilni geso se pomalo razlikuje od tradicionalnog gesa jer u sebi ima lateks.

Vezivo u preparaturi je disperzija akrilne smole u vodi, koja se naziva akrilna emulzija. Akrilno vezivo mnogo bolje prijanja za poroznu podlogu nego za jako glatku površinu kao što su staklo, metal i slično. Jako glatke površine se izbruše, a preparatura se nanosi tupkanjem. Podloga takođe ne smije biti masna. Ako se radi na zidu, zbog velike poroznosti treba zid impregnirati disperzijom akrilne smole (akrilnom emulzijom) ili akrilik medijumom.

Posle nekoliko sati sušenja na njima se može slikati.

Akrilna preparatura je najbolja za akrilik tehniku, ali pokazuje dobra svojstva sa temperom i uljem. Građa slike je najkvalitetnija kad se koriste premazi na bazi istih ili srodnih veziva. Staro je pravilo “slično sa sličnim”.

Zrno tkanja posle prepariranja mora ostati uočljivo i “živo”, preparatura ne treba prekriti strukturu platna. Veća površina zbog zrnaste teksture omogućuje i čvršće povezivanje boje sa podlogom. Dobro izvedena preparatura mora umjereno upijati vezivo da bi se čvrsto vezala sa bojenim slojevima slike. Poznato je da ako odleži svaka preparatura sazreva i postaje kvalitetnija podloga slike.

Glazura

Glazura je odličan način da ,,zatvorite’’ skicu preko koje ćete slikati. Upotreba medija gela je najbolji i najjednostavniji način za postizanje glazure. Počinje se odabirom boje sa kojom se želi glazirati. Potrebno je pomiješati medij gel i boju i uz blago prskanje vodom – prskanje vodom je nužno kako bi se mješavina opuštila. Nakon što je mješavina ujednačena, nanosi se glazura.

Uklapanje boja

Uklapanje je teža tehnika u akrilnom slikarstvu. Prvo se nanese sloj bijele boje, a zatim koristeći filbert četkicu, dodaje se plava preko dna područja koji se uklapa. Četkica se pomjera napred nazad, brzo nagore i nadolje, dok se ne dobije lijep prelaz od tamnije plave do bijele. Raditi ,,vlažno na vlažno’’ je najbolji način uklapanja.

Gore navedeni savjeti za slikanje akrilnim bojama od vas neće stvoriti umjetničkog genija ali će vas sigurno uputiti dijelom u materiju koja se krije iza ove sve popularnije tehnike.

 

Slikanje akrilnim bojama video tutorijal za početnike

Kukica

Slikanje akrilnim bojama: Tehnike Svjetlo i sijenka (Foto i Video)

%d bloggers like this: