fbpx

Akrilne boje

Na našem Blogu smo ranije pisali o slikanju akrilnim bojama, odnosno šta sve što kao početnik treba da znate, a danas ćemo se osvrnuti na akrilne boje kao materijalu sa kojim ćete sigurno željeti da radite.

Akrilne boje

Akrilne boje su vrsta brzosušećih boja sastavljenih od pigmenata pomješanih sa emulzijom akrilnih polimera. Mogu se razređivati vodom dok su nakon sušenja vodootporne. U zavisnosti od količine vode u kojoj su rastvorene, ili od dodatka akrilnih gelova, akrilne boje mogu podsjećati na uljanu boju, akvarel ili dobiti neke sasvim nove osobine.

Gotove akrilne boje obično su pakovane u plastičnim tubama, kao tempere, nekada i u bocama različitih zapremina, kao i posudama velike zapremine u molerskom zanatu.

Istorijat: Akrilne boje

Yesenia Cachu Diego Rivera

Početak akrilnih boja se vezuje za Poliakril, patent iz 1915. godine. Već 1920. meksički umetnici muralisti su, uključujući i Riveru, počeli sa eksperimentima tražeći boju adekvatniju od klasične fresko tehnike pa su počeli sa korišćenjem takozvane TEČNE PLASTIKE, kao antikorozivnog reagensa.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Eksperimenti su se kasnije nastavili u SAD, da bi 1950. godine akrilna boja postala dostupna na američkom tržištu. Počeo ga je koristiti Polok, kao i ostali američki slikari, da bi se primena ubrzo proširila i u Evropi. Njihove prednosti i pozitivna svojstva brzo su dovele do širenja upotrebe u razne druge svrhe.

Iako su u početku važile i kao zamjena za uljane boje u slikarstvu, zbog svojih izuzetnih osobina, među kojima se izdvajaju brzina sušenja, trajnost i otpornost na vodu, nalaze široku primenu u mnogim drugim djelatnostima, od primjenjenih umjetnosti do automobilske industrije.

Akrilne boje
Diego Rivera Peasants

Svojstva

U svježem stanju akrilne boje imaju oblik paste, dok su po fizičkim svojstvima veoma slične temperi ili čak uljanoj boji. U kontaktu sa vazduhom veoma brzo (već nakon 5 minuta) dolazi do procesa polimerizacije, na način što prvo dobije koricu, da bi se kasnije proces širio i do dubljih slojeva.

Na kraju postaje potpuno suva, ali ne i potpuno tvrda, već elastična, tako da osušena akrilna boja po svojstvima podsjeća na gumu.

Kvalitetne akrilne boje posle sušenja mogu trpjeti velike fizičke pritiske a da trajno ne promjene svoj oblik. Sušenje akrilnih boja, u zavisnosti od debljine sloja, traje od 5 do 50 minuta. Veoma debeli slojevi treba da se suše i po više sati, ali je njihova površina suva nakon kraćeg vremena.

Veoma su postojane, ali kako se radi o relativno novoj tehnologiji, vrijeme će tek pokazati njihov pravi vijek trajanja. Za sada ne pokazuju znakove propadanja, barem kada je u pitanju slikarstvo, i pod uslovom da se čuvaju u adekvatnim uslovima.

Sušenje akrilnih boja

Sušenje akrilnih boja

Uljane boje, akrilne boje, akvarel i boje za tkanine poznate su po svojim svojstvima sušenja.

Ubrzajte sušenje

Kako bismo mogli pristupiti primjeni određenih materijala ili trikova za brže sušenje, potrebno je da se upoznamo šta zapravo proces sušenja podrazumijeva.

“Sušenje je proces prenosa mase, koji se sastoji od uklanjanja vode ili drugog rastvarača isparavanjem iz čvrstog, polučvrstog ili tečnog objekta. Ovaj proces se često koristi kao završni proizvodni korak prije prodaje ili pakovanja predmeta.”

Dok je dubljim slojevima boje obično potrebno više vremena da se osuše, nego li onim na površini, uz pomoć par trikova za sušenje, možete napraviti komad koji je spreman za dodatno bojanje ili za transport primjenom nekoliko tehnika ili materijala.

Brzo-sušeća akrilna boja  se znatno brže suši od standardne akrilne boje, koja se takođe suši veoma brzo, ali postoje načini kako da još više skratite vreme sušenja.

Prirodno vrijeme sušenja akrilne boje se može sniziti tako što ćete obojani predmet staviti u toplu prostoriju sa niskom vlažnošću vazduha ili postaviti u blizini ventilatora. Cirkulacija vazduha u blizini predmeta povlači vlagu sa površine predmeta.

Akrilne boje se takođe brže suše kada se postave ispod lampe, ali ne postavljajte lampu suviše blizu boji, boja se tada može ili miješati ili pucati.

Fen za kosu postavljen na nisku temperaturu može takođe ubrzati vrijeme sušenja; izbegavajte da se boja previše zagrije kako bi se spriječilo pucanje i neravnomjerno sušenje. Jako je važno fen ravnomjerno pomjerati iznad obojanog predmeta.

Usporite sušenje

Kada slikate sa akrilima, izlaganje vazduhu može prouzrokovati da se akrili isuše čak i brže nego inače – i na paleti i na platnu. Evo nekih stvari koje možete da učinite da vaše akrilne boje budu duže “mokre” dok slikate.

Mala bočica sa sprejom napunjena vodom je jedan od najboljih prijatelja. Sa njom možete lagano zamagliti paletu, onoliko često koliko je potrebno da boje budu vlažne. Za najbolje rezultate preporučuje se destilovana voda, ali ako nemate pri sebi, možete koristiti i vodu iz slavine.

Napravite gomilu od 6-10 papirnih ubrusa, a zatim temeljno navlažite vodom, koristeći bočicu sa sprejom. Boje, u količini koja vam je potrebna, iscijedite na vlažne papirne ubruse. Ovo će održavati vaše boje vlažnim odozdo. Poprskajte ih raspršivačem po potrebi kako bi bili vlažne i na površini.

Papirni ubrusi neće omogućiti lako miješanje boja, tako da ćete za miješanje morati koristiti zasebnu paletu. Da biste kombinovali boje, koristite četkicu ili nož za miješanje, kako biste prebacili boje sa vlažnih papirnih ubrusa na paletu.


S obzirom da među prijateljima i članovima Kukica zajednice ima onih umjetnika koji se bave slikanjem, odlučili smo da, za one koji bi željeli da se time počnu baviti, predstavimo par kratkih vodiča slikanja akrilnim bojama.

Kada se savladaju osnove i tehnike slikanje akrilnim bojama postaje sjajan hobi za relaksiranje i uživanje. U ovom vodiču ćemo Vas uputiti kako da unaprijediti slikanje akrilnim bojama kroz savladavanje tehnike svjetlo i sijenka

Slikanje akrilnim bojama: Sve što kao početnik treba da znate

Članak dopunjen: 30.04.2019.god

Last updated: 30.04.2019.

%d bloggers like this: