fbpx

Umjetnost, epoksidna smola: Vodič za početnike “Epoxy Resin Art”

Ovim vodičom vas želimo upoznati sa umjetnošću zvanom „Epoxy Resin Art“ – Umjetnost sa epoksi smolom. Imaćete priliku saznati šta je epoksidna smola a takođe i na šta treba obratiti pažnju kada radite sa epoksidnom smolom.

U ovom opširnijem vodiču ćemo vam takođe predstaviti korak-po-korak uputstva za kreiranje svog prvog rada. Sve osnove za uspješan početak tehnike livenja smole date su u sledećim redovima.

epoksidna smola

Termin resin dolazi iz područja engleskog jezika i znači smola. Epoksidne smole su dvokomponentni materijali i sastoje se od smole i učvršćivača. Miješanjem dvije komponente dolazi do hemijske reakcije tako da se tečna smola postepeno stvrdnjava do čvrste plastike.

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Rezultat je sjajna, bistra površina. Radi jednostavnosti, u nastavku ćemo koristiti izraz “smola” umjesto “epoksidna smola”.

Epoksidna smola se ne koristi samo u industriji i brodogradnji, već i u umjetnosti. Tako, pored kuhinjskih pultova, mogu se raditi i podovi, stolovi, slike, nakit ili skulpture.

Šta je smola?

Trend upotrebe smole u ​​umjetnosti dolazi iz SAD-a, Kanade i Australije. U Evropi je tehnologija još uvijek malo poznata.

Sa smolom možete kreirati umjetnička djela koja očaravaju svojom jasnoćom, sjajnošću, brilijantnošću i dubinom.

U smolu se dodaju pigmenti u boji ili drugi aditivi. Različiti efekti se mogu stvoriti odabirom podloge za rad, tipom livenja, bojama i aditivima. Čak i iskusni umjetnici smole nikada nisu završili proces učenja.

Ukoliko volite da eksperimentišete, voljećete da radite sa smolom.

Smola se takođe može koristiti za crtanje slika, fotografija i slika (napravljenih od ulja, akrila, alkoholnih mastila, akvarela, miješanih medija, itd.)

Umjetnost sa epoksi smolom

Primjena smole

Svojstva i primjena različitih proizvoda od smole

Za slike koje vidite u nastavku, uglavnom  su se koristile  dvije vrste smola MasterCast 1-2-1 od Eli-Chem Resins i ArtResin iz kompanije istog imena. Oba su dostupna u Evropi, visokog kvaliteta i sertifikovana kao netoksična. Ne sadrže rastvarače, ne ispuštaju isparenja i nemaju miris.

Pored MasterCast, Eli-Chem nudi i druge vrste smola sa različitom viskoznošću. Za određene aplikacije UltraCast i TotalCast Resin su bolje od MasterCast-a.

TotalCast smola je nešto tečnija i idealna je za čiste premaze i ima kratko vrijeme sušenja (oko tri do četiri sata). S druge strane,

MasterCast je pogodnija za bojenje smole sa pigmentima u boji  i ima duže vrijeme sušenja od oko šest do osam sati. Zato MasterCast nudi i malo duže radno vrijeme (radni vijek od oko 25 do 40 minuta).

Vrijeme do potpunog stvrdnjavanja slike je oko tri dana uz MasterCast. UltraCast smola se odlikuje veoma dugim vremenom obrade do 1,5 sati ili vremenom sušenja od 24 sata i stoga se posebno preporučuje za rad na velikim površinama. Međutim, potrebno je sedam do deset dana da bi se postigle maksimalne osobine očvršćavanja i otpornost na temperaturu.Koje podloge su pogodne za epoksidnu smolu?

 

Prikladne podloge su drvo, staklo, metal, pleksiglas, beton kao i mnoge druge. Porozne, upijajuće površine su neprikladne. Platna nisu prikladna, jer bi se opuštila zbog težine smole i smola bi se onda slila u centar depresije.

Namještaj, podovi i kuhinjski elementi mogu biti pokriveni odgovarajućom smolom.

 

Koje boje i aditivi su pogodni za rad sa  smolom?

Danas postoje mnogi dobavljači visoko pigmentiranih boja čiji su proizvodi posebno pogodni za upotrebu sa smolom. Možete koristiti pigmente u obliku praha, boje ResiTint (vrlo intenzivne boje, dovoljno je nekoliko kapi), mastilo, alkoholno mastilo, tečne akrilne boje i boje u spreju. Nema granica vašoj mašti.

Ne treba dodavati vodu svojim bojama, jer voda čini smolu mliječnom i više se ne stvrdnjava u potpunosti. U zavisnosti od vrste pigmenata, dobićete različite rezultate.

Postoje i pigmenti u boji u obliku praha koji nisu pogodni za smolu. Najbolje je da eksperimentišete sa svojim bojama na malim slikarskim površinama prije nego što se usudite da pređete na velike slike. Važno je da temeljno promiješate boju sa epoksi smolom (ali niježno).

 

Izračunavanje potrebne količine smole

Koliko smole vam je potrebno za sliku zavisi od veličine površine koju ste odlučili urediti, kao i od toga da li želite da pokrijete ivice smolom ili da ih pokrijete lakom.

ArtResin na svom sajtu ima “Kalkulator” sa kojim možete izračunati potreban iznos.

Da biste izračunali količinu smole koja vam je potrebna, preporučujemo sledeću formulu:

 Dužina × širina osnove u cm × 0,158 = potrebna količina smole u ​​ml
Umjetnost sa epoksi smolom

Efekti u epoksi smoli

Da biste dobili izvjesne efekte u svom radu možete dodavati kamenčiće, kristale ili škljokice.

Umjetnost sa epoksi smolom

 

Kako spriječiti da epoksidna smola “proključa”?

Koristite samo onoliko smole koliko vam je potrebno. Smolu miješajte u širokim posudama.

Neke boje, posebno metalik boje razvijaju mnogo toplote zajedno sa smolom. Što je sobna temperatura veća , to brže smola počinje da „ključa“. Ako primijetite da je vaša smola tvrda i veoma vruća u čaši, treba da je sipate na foliju. Ionako je ne možete obraditi a ona se može ponovo ohladiti.

U toplijim danima preporučujemo vam da radite ujutro ili da se premjestite u hladnije prostorije.

Šta raditi protiv balončića vazduha?

Formiranje mjehurića vazduha u smoli se ne može izbjeći. Ako polako promiješate izlivenu smolu i nakratko zagrijete smolu, mjehurići ne bi trebalo da predstavljaju problem.

Toplota će uzrokovati da se mjehurići uzdignu na površinu i rasprsnu. Redovno zagrevajte smolu na površini za bojenje sa toplotnim pištoljem.

Držite izvor toplote na udaljenosti od oko 10 cm od slike i brzo pomjerajte  preko slike. Inače će smola početi da kuva i onda će se skupiti. Ako je smola obojena u bijelo, to se može vidjeti po tome što postaje žuta.

Kompozicija slike

Kao i sa svakom slikom, trebalo bi prethodno da razmislite o kompoziciji slike. Ovo posebno važi epoksidnu umjetnost – kada pomiješate smolu sa učvršćivačem, imate  ograničeno vrijeme da završite sliku.

Uputstva za kreiranje prve slike

 • Kada budete odlučili o dizajnu slike i odabiru boja, spremni ste za rad:
 • Obezbedite čisto radno mesto bez prašine u dobro provetrenoj prostoriji.
 • Položite folije da biste zaštitili svoje radno mesto i pod.
 • Materijal koji vam je potreban treba da bude na dohvat ruke.
 • Postavite podlogu za bojenje na uzvišenje na stolu, recimo na par šoljica. Na ovaj način sprečavate da se potencijalne kapljice smole na donjoj strani slike ne uhvate za sto i lako se mogu ukloniti sledećeg dana zajedno sa trakom.

 

 • Koristite libelu da biste bili sigurni da je vaša površina za bojenje horizontalna na radnoj ploči. Inače će se smola razliti, a vaš prekrasan motiv će jednostavno nestati nakon kratkog vremena.
 • Koristite jednokratne rukavice od nitrila (bez vinila ili lateksa) i nosite odjeću sa dugim rukavima.
 • Izmiješajte potrebnu količinu smole i učvršćivača u ispravnom omjeru 3 minute. I MasterCast 1-2-1 i ArtResin se miješaju u odnosu 1: 1 na osnovu zapremine (ne težine).
 • Koristite plastičnu lopaticu za miješanje.
 • Ako se dvije komponente nedovoljno miješaju, masa ostaje lepljiva i ne stvrdnjava se u potpunosti.

Umjetnost sa epoksi smolom

 • Počinje zabava: Obojite smolu u jednokratnim čašama. Po jedna čaša za različite boje. Budite štedljivi sa bojom, nekoliko kapi ili prstohvat pigmenata je obično dovoljno. Smolu možete pojedinačno sipati na podlogu ili koristiti jednu od poznatih tehnika izlijevanja, o kojima ćemo kasnije pisati. Na primjer: Puddle Pour, Dirti Pour, Flip Cup, Svirl, Air Svipe itd.
 • Možete dodati i malo silikonskog ulja ili još bolje Resi-Blast u boji. Resi-Blast je specijalno razvijen za formiranje epoksidne smole. Možete uticati na tok smole na površini za lakiranje sa lopaticom, nožem, valjkom od pjene, četkom, silikonskom četkom itd. Kao i naginjanjem površine za bojenje.
 • Uklonite mjehuriće vazduha kao na slici. Pomoću Bunsenovog gorionika ili sušilice s vrućim zrakom.

Umjetnost sa epoksi smolom

 • Ako se smola počne sušiti nakon određenog vremena (različito od smole do smole), slika se ne smije mijenjati. Smola postaje veoma viskozna, zatim gubi najvažnije svojstvo samoizravnavanja. Grijanje može odložiti proces, ali samo u ograničenom obimu.
 • Da biste izbjegli dosadne strane čestice (prašinu, kosu, komarce), morate ih ukloniti pincetom.

Umjetnost sa epoksi smolom

 • Kada je slika gotova, bez mjehurića vazduha i stranih čestica, treba da je prekrijete da bi je zaštitili od prašine. Za to možete koristiti kartonsku ploču, koju stavite na četiri boce, na primjer. Slika je tvrda nakon 24 sata, ali je i dalje osjetljiva. Tek nakon tri dana je potpuno završena. Slika ne smije biti izložena velikim fluktuacijama temperature tokom vremena sušenja.
 • Ako je potrebno, možete nanijeti dodatne slojeve smole čim se slika osuši (nakon otprilike 5 sati).

Kako čistite alate za izlivanje?

Sa završenom slikom vaš posao još nije završen. Sada je vrijeme da očistite opremu za slikanje. Ako i dalje imate smolu, možete je koristiti ili za male dekorativne predmete kao što su smolni podmetači / Petri posude ili za eksperimente. Obrišite špatulu sirćetom ili krpom namočenom u izopropanol.

Preostalu lepljivu posudu i alate kao što su sušači na vrući vazduh, Bunsen gorionici, pincete itd., takođe treba obrisati alkoholnom krpom. Pažnja, prije upotrebe isključite električne uređaje iz struje!

Četke i valjci od pjene, ako ste ih koristili, nažalost se moraju odložiti. Ne ostavljajte drvene štapiće u smoli, u suprotnom teško ćete ih moći ukloniti sa površine sledećeg dana.

epoksidna smola

Kako očistiti ljepljive ruke?

Ljepljive ruke treba očistiti sirćetom, a zatim ih oprati sapunom i vodom. U hobi radnjama postoje paste za pranje ruku, koje su veoma korisne. Sa alkoholom trebate čistiti ruke samo ako je potrebno, jer to isušuje kožu. Ipak, najbolje je ako vam ruke ne postanu lepljive a to se postiže tako što tokom rada rukavice. Ako je moguće, smola ne bi trebalo da dospije na kožu jer može izazvati iritacije.

 

Šta učiniti ako vaša slika ima oštećena područja?

Ako slika ima rupe ili udubljenja nakon sušenja, možda niste koristili dovoljno smole ili je možda previše smole isteklo iz slike. Udubljenja se mogu formirati i kada se koristi silikonsko ulje ili Resi-Blast.

U ovom slučaju nemate drugog izbora nego da pažljivo išmirglate sliku finim šmirgl papirom ii nanesete novi sloj smole. Ako ste na slici koristili Resi-Blast ili silikonsko ulje, temeljno očistite sliku alkoholom. Izlijevanje novih slojeva smole oko pet sati nakon nanošenja smole, možete nanijeti drugi sloj smole.
Nekoliko slojeva smole jedan iznad drugog daje slici uzbudljivu dubinu. Alternativno, možete sačekati sa drugim slojem smole dok se slika potpuno ne stvrdne (najmanje 24 sata, a ne duže). Tada, međutim, treba pažljivo ošmirglati sliku brusnim papirom tako da nova smola dobro prijanja. Koristite samo finiji brusni papir.

Nakon šmirglanja, temeljno očistite sliku vodom i eventualno alkoholnom krpom. Šmirgljanje se ne smije vršiti u istoj prostoriji gdje se radi sa smolom, inače ima mnogo prašine u vazduhu koja može kasnije da slegne  na svježi rad.

Ova tehnika je takođe prilično skupa. Visokokvalitetna smola ima svoju cijenu. Slika je posebno uzbudljiva kada je nekoliko slojeva izliveno jedan iznad drugog, tako da su troškovi smole po slici prilično značajni. Pored toga, radi zdravlja, treba poštovati mjere bezbednosti.

Tehnika nije laka – ali to povećava privlačnost dizajniranja. Ako imate tehniku pod kontrolom, bićete nagrađeni zadovoljstvom i lijepim radovima.

 

Mjere bezbednosti pri radu sa epoksidnom smolom

Smola je viskozna, ljepljiva supstanca koja se u određenom vremenu potpuno stvrdnjava na sobnoj temperaturi. Zato treba da vodite računa da zaštitite svoj nameštaj i odeću od mrlja od smole.

S druge strane, moraju se preduzeti i mjere opreza kako bi se zaštitilo vaše zdravlje. Čak i ako koristite smolu koja je sertifikovana kao netoksična i bezopasna, smola može izazvati iritaciju kože ako dođe u kontakt sa kožom. Stoga je važno nositi jednokratne rukavice od nitrila i odjeću s dugim rukavima. Pored toga, treba da se uzdržite od jela i pića u neposrednoj blizini smole.

Pušenje takođe treba izbjegavati, jer je sintetička smola djelimično zapaljiva. Osim toga, preporučuje se zaštitna maska za disanje prilikom zagrijavanja boje / sintetičke smole, jer to nije potpuno bezopasno.

 Izvor: Acrylgiessen

Autor: Patricia Jaggi

Fotografije: Acrylgiessen

Video youtube: Epoxi DIY

Prevela i prilagodila: Kukica

Last updated 9.11.2019

%d bloggers like this: