fbpx

Fejsbuk piksel: Kako da povećate prodaju pet puta (TUTORIJAL)

Da li vjerujete da postoje osobe koje uz pomoć Facebook-ovih alata, godišnje uspijevaju da zarade na milione dolara? Samo od Facebook marketinga! Te osobe čak nemaju svoje proizvode, prodaju tuđe. U našem svijetu, svijetu rukotvorina ne pretendujemo zaraditi milione, na kraju i nemamo toliko artikala da bismo isto mogli postići. Ipak, koristeći dostupne alate, svoje prodaje možemo uvećati i do 5 puta! Kako to da postignete? Predlažemo da ispratite ovaj post i malo se udubite, jer je jedinstvena prilika da unaprijedite svoje poslovanje!

 

Imamo vašu pažnju?  “Facebook piksel”!

Kreativci, koji prate Kukicu od njenog početka, znaju da su Lični Dućani i drugi Kukicini servisi imali svoju cijenu. A da bi Kukica došla do novih korisnika i ostvarila profit, koristila je upravo alat o kojem ćemo danas pisati.

Zbog promjene poslovanja i kursa ka socijalnom preduzetništvu, gdje profit nije primaran, Facebook piksel koristimo u drugom obimu, odnosno koristimo ga za druge svrhe o čemu ćemo pisati u nekom od narednih postova.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Nego, da se vratimo na ono, što interesuje većinu kreativaca, a to je kako uvećati svoje prodaje tj. kako uvećati svoju zaradu putem interneta?

Na početku želimo reći da će vam biti potreban određen budžet za oglašavanje kako biste u istom uspjeli, ali ćete i sami zaključiti da se isto na kraju veoma isplati!

Facebook piksel na početku može zvučati jako apstraktno (zar svako učenje novih stvari nije takvo?), međutim, ako naučite da ga koristite u svom slučaju, vidjećete da je sve poprilično lako i logično!
Dobra stvar je, da šta god želite da prodate putem Facebook-a, ovaj alat vam može pomoći!

 

Kako se podešava Facebook piksel?

Nećemo vas opterećivati šta je tačno piksel i zašto se tako naziva, ali ćemo reći da je to parče koda koje se dodaje u header-u sajta. Dovoljno je da se uđe na svoju Facebook stranicu, tačnije u Facebook Ad Manager, pronađe “pixels” i klikne na “set up pixels”. Tog trenutka se dobije piksel koji se kopira i pastuje u header-u svog sajta. (Ukoliko nemate svoj sajt Kukica vam može omogućiti da iskoristite blagodati ovog alata).

kako da povećate prodaju pet puta
Ilustracija (Photo source: mrgavinbell.com)

Od trenutka dodavanja piksela na sajt, Facebook povezuje posjetioce vašeg sajta sa svojom bazom.

Nakon ovog trenutka, zabava počinje!

 

Remarketing – retargeting

Sigurno ste primijetili da nakon što posjetite neki sajt, ugasite ga i odete na Facebook da ćaskate sa svojim prijateljima ili vidite šta ima novo na zidu, odjednom vas počnu juriti reklame sajta koji ste posjetili! Ovo se dešava upravo zahvaljujući Facebook pikselu. Da ste i vi podesili Facebook piksel, mogli biste da radite tačno istu stvar!

Ključna stvar kod prethodno navedenog je segmentacija. To znači da ljudi u reklamama vide tačno ono što su i tražili odnosno posjetili. Na primjeru to bi izgledalo ovako: Recimo da Kukica i dalje kreativcima naplaćuje svoje usluge a ima ponude – Lični Dućan, SMS Paketi, PR Članci. Našu reklamu za prodaju Ličnih Dućana bismo željeli da prikažemo onima koji su posjetili strane Cjenovnik ili opis Ličnih Dućana.

Kada imamo piksel, možemo lako da namjestimo retargeting (ponovno ciljanje prev. aut.) na Facebook-u.

Znači, neko je posjetio Kukicu i stranicu koja opisuje Lične Dućane, na adresi https://kukica.com/prodaja-rucnih-radova-putem-interneta-izlazite-na-kukici/ .

Sada želimo da prikažemo određenu reklamu samo osobama koje su posjetile tu stranicu i određenim tekstom koji ih podsjeća na tu ponudu ili im nudi specijalan popust. Samo ova reklama će uvećati broj kontakata koji ćemo mi iz Kukice primiti.

 

U sekciji “pixel” na Facebook Ad Manageru, odaberete “Create audience”, i prozor popunite u odnosu na podatke sa kojima raspolažete:

Znači, Kukica bi na mjestu url-a unijela https://kukica.com/prodaja-rucnih-radova-putem-interneta-izlazite-na-kukici/  a publika imenovala sa Kreativci/ke Lični Dućan.

Na ovaj način smo kreirali publiku koja je u poslednjih 30 dana posjetila stranicu koja opisuje Lične Dućane (nemojte da vas zbunjuje sadržina teksta url-a, imamo svoje razloge zašto url nije naslovljen Lični Dućani). I to je sve. Sada imate tu ciljnu grupu.

Sledeći korak je proces pravljenja nove reklame sa odabirom publike koja je naslovljena, u našem slučaju, Kreativci/ke Lični Dućan.

Naravno, mi iz Kukice, takođe odaberemo dodatne države jer imamo posjetioce koji dolaze sa cijelog Balkana. Ovaj dio procesa je završen. Ništa se dalje ne mora raditi oko publike, ni sužavanje ni dodatno targetiranje, jer će se reklama servirati upravo posjetiocima te određene stranice.

Naša reklama, koja će biti servirana prethodnoj publici, bi sadržala specijalni popust od 50% za sve kreativce koji se odluče pokrenuti Lični Dućan do kraja mjeseca. Samo ovo će uvećati broj kontakata i prodaja za određeni procenat.

Retargeting je odlična stvar, ali vjerujte postoji nešto još mnogo bolje što piksel omogućava! Slična publika.

Slična publika (Lookalike Audience)

Moć Facebook-a, Facebook piksela se ogleda u podacima koje Facebook posjeduje o svojim korisnicima. Sve one  navike, ponašanja, stvari koje volimo Facebook snima, pamti i obrađuje! A ima nas na Facebook-u, na milijarde!

Elem, pojednostavljeno, Lookalike Audience, je slična publika onima iz određene ciljne grupe. U našem slučaju bi to bili slični onima iz grupe Kreativci/ke Lični Dućan. 

Znači Facebook bi pronalazio osobe slične onima koji su posjetili stranicu https://kukica.com/prodaja-rucnih-radova-putem-interneta-izlazite-na-kukici/ 

Ne biste vjerovali koliko Facebook-ovi algoritmi ovo dobro rade!

Ipak, moć Facebook piksela se ne ogleda toliko u prethodno navedenom, iako će nam uvećati kontakte i prodaje, koliko u korištenju publike koja je izvršila kupovinu usluga koje Kukica nudi!

Znači Facebook piksel je najmoćniji kada pronalazi osobe slične onima koje su kupile našu uslugu ili proizvod!

Postoji više načina na kojima može utvrditi ko su osobe koje su kupile našu uslugu, a za neke nije nužno posjedovanje sajta o čemu ćemo kasnije pisati na našem Blogu.

Nakon ostvarene kupovine usluge posjetioc sajta je direktovan na stranicu na kojoj se zahvaljujemo npr. https://kukica.com/hvala/. Svi posjetioci koji su stigli do ove stranice su kupci, dok su ostali samo posjetioci koji čitaju i interesuju se. U našem slučaju želimo da pronađemo osobe koje su slične našim kupcima a to ćemo uraditi veoma lako. Kreiraćemo novu publiku – publiku koja je npr. posjetila stranicu https://kukica.com/hvala/

Znači ponavljamo korake kreiranja publike s tim što na mjesto URL contains dodajemo https://kukica.com/hvala/ a publiku imenujemo Ostvarili kupovinu.

Znači sada smo kreirali publiku koja je ostvarila kupovinu ali su nam potrebni oni koji su slični toj publici! Zato je sledeći korak da odemo na Audiences, i tu izaberemo “Create lookalike audience”.
Kreiranje Slične publike

U dijelu Source odabiramo publiku koju smo označili kao onu koja je ostvarila kupovinu, u našem slučaju to je publika koju smo imenovali Ostvarili kupovinu.

U dijelu Locations ćemo odabrati države u kojima  želimo servirati reklamu.

Dio na koji je posebno potrebno obraditi pažnju je Audience size. Što više povećamo ovu cifru, publika će biti veća ali i manje slična našoj prvobitnoj publici. Za početak je odlično početi sa cifrom 1 a kasnije možete dalje povećavati i eksperimentisati.

Ipak, proces nije gotov. Napravili smo publiku koja je slična grupi Ostvarili kupovinu,  zapravo Facebook počinje da je kreira za nas. Potrebno je da imamo makar 20ak prodaja kako bi Facebook algoritam počeo da pronalazi izvjesne zakonitosti. Ako imate veliki broj prodaja, ova grupa počinje da se puni nakon 24h.

Dalje? Da, ima dalje! Sada je potrebno napraviti reklamu (kampanju) za ovu ciljnu grupu. U reklami želimo ponovo prodati svoje usluge!

Posjetite “Create New Ad” kao i obično, a za ciljnu grupu se odabere lookalike za “Ostvarili kupovinu”. Reklama će se servirati osobama koje su slične onima koje su ostvarile kupovine naših usluga!

Sjajno i jednostavno, zar ne?


Kako se kupovine ostvaruju i na druge načine, putem Mesindžera, Instagrama, telefonom, putem email-a takođe postoje načini kako se mogu pronaći i osobe slične njima. O ovom ćemo pisati u nekom od narednih postova, a ukoliko želite da saznate kako, predlažemo da se upišete na naš Newsletter u nastavku i prvi saznate o dodatnoj moći Facebook piksela.

%d bloggers like this: