fbpx

Makrame tehnika: Osnove vezivanje i izrade predmeta (I Dio)

Makrame tehnika je još jedna od tehnika čija popularnost poslednjih godina polako raste. Zahvaljući internetu i brojnim video i foto tutorijalima, sa ovom sjajnom tehnikom je moguće izraditi home decor predmete, ukrasiti eksterijer ali i izraditi razne aksesoare i nakit.

Ako volite nakit raznih boja i materijala, ukrase za svoje cvjetne ljubimce ili pak izležavanje na hamoku u prirodi, ovo je prava tehnika za Vas!

U narednim redovima smo vas pokušali uputiti na osnove makrame tehnike, dok u narednom periodu možete očekivati sjajne tutorijale koji će od vas napraviti pravog kreativca. Uživajte i ne zaboravite da se upišete na Kukicin newsletter na kraju ovog posta.

Makrame tehnika

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Makrame tehnika

Tehnika vezivanja čvorova (makrame) je jedna od starijih tehnika ručnog rada. Španska reč macramé potiče od arapske migramah (مقرمة), što znači „ukrasne rese“ ili „izvezeni veo“.

Ova tehnika je jako posebna, jer ne postoji mašinski način replikacije vezova odnosno čvorova, pa otud spada u rijetke tehnike koje je moguće realizovati isključivo ručnim putem.

Materijali koji se obično koriste za izradu čvorova su:

 • koža,
 • konoplja,
 • vuna i razna druga prediva,
 • pamučni kanapi,
 • moguće korištenje i metala (žica).

Nakit se najčešće pravi u  kombinaciji čvorova i raznih perli (staklenih, drvenih, itd), privezaka ili školjki. U narednoj galeriji možete vidjeti nakit izložen u Dućanu MiCka Handmade, koja se bavi izradom unikatnog nakita u makrame tehnici. Rađen prije svega srcem pa onda i rukama.

Za dame koje su zaista drugačije i dovoljno hrabre da na sebi ponesu umjetnost.

Ovom tehnikom može se napraviti puno interesantnih i korisnih stvari od nakita, torbi, pojaseva, prekrivača, zavjesa, držača za saksije do zidnih ukrasa.

Osnove – Makrame tehnika

Dakle, makrame tehnika je tehnika vezivanja čvorova i njihovog kombinovanja, kako bi se dobili željeni motivi i predmeti.

Kao što ćete vidjeti na narednim fotografijama i video tutorijalu, tehnika je jako savladiva ali zahtjeva strpljenja i posvećenosti. Jednom kada se usvoje osnove, teško ćete se odvojiti od svog novog hobija.

Makrame tehnika
Makrame tehnika Ilustracija

Pre nego što počnete sa učenjem izrade predmeta makrame tehnikom, saznajte šta će vam sve biti potrebno i upoznajte se sa nekim uobičajenim terminima u makrame tehnici koje ćete morati poznavati.

Potrebni materijali i alati

Evo šta će vam sve biti potrebno da savladate tehniku i počnete stvarati svoje prve makrame rukotvorine:

 • Makramska vrpca (makramski “konac”): To može biti bilo koja vrsta vrpce, konopca, konopa od pamuka, konoplje, jute ili sintetičkog materijala. Dolazi u različitim veličinama i bojama.
 • Makrame držač: Trebaće vam nešto na čemu ćete vezivati čvorove. Popularni izbori obuhvataju šipke za kleme, grane, obruče ili prstenje. 

  Makrame tehnika
  Osnovni materijal i alat

Terminologija kod Makrame tehnike

Postoji nekoliko važnih termina u makrameu koje ćete morati da znate prije nego što započnete učenje.

U ovom vodiču smo se fokusirali i na engleske termine, kako biste video ili slikovne tutorijale mogli lakše pratiti u budućnosti.

Radni kanap (Working Cord): Vrpca ili set vrpci (kanapa) koje koristite za vezivanje čvorova (ovo su glavni čvorovi).

Kanap kojim se puni rad, Unutrašnji kanap (Filler Cord): Vrpca ili set vrpci (kanapa) koje  vaši čvorovi obmotavaju.

Ponavljajući čvorovi (Sennit): Čvor ili skup čvorova koji se ponavljaju.

Osnovni Makrame čvorovi

 

Prusikov čvor ili Kaubojski čvor (Lark’s Head Knot)

Prvi čvor koji morate poznavati je tkz. Prusikov čvor ili Kaubojski čvor . Ovaj čvor je odgovoran za spajanje vašeg rada na neki predmet.

Kanap presavijte na pola (kreirate polu petlju) i postavite na predmet oko kojeg želite vezati čvor. Nakon što ste postavili kanap, uzmite njegove krajeve i provucite kroz polupetlju kako biste čvor zategli odnosno zavezali. I voala, naučili ste svoj prvi čvor u makrame tehnici.

Obrnuti Prusikov čvor (Reverse Lark’s Head Knot)

Obrnuti Prusikov čvor se pravi u suprotnom pravcu, tako da je kvrga sakrivena u zadnjem dijelu čvora. 

Prvo se kreira polupetlja i ista se postavi ispod predmeta na koji želimo zavezati čvor a zatim se krajevi kanapa provuku i zategnu kako bi se formirao čvor.

Kvadratni čvorovi i polu čvorovi (Square Knots and Half Knots)

Kvadratni čvor je jedan od najčešće korišćenih makrame čvorova i može se kreirati kao lijevi ili desni.

Polu čvor je jednostavno pola kvadratnog čvora. Može biti okrenut u desno ili ulijevo, u zavisnosti od toga sa koje strane se počinje.

Kvadratni čvorovi moraju imati najmanje 4 kanapa (2 radna i 2 za punjenje), ali mogu imati i više. Prvi i poslednji kanapi su radni. Nazvaćemo ih radnim kablom 1 i 4. Srednji kablovi su  za punjenje i mi ćemo ih označiti brojevima 2 i 3. Ovi kanapi će zamijeniti mesta ali će i dalje zadržati svoje prvobitno numerisanje.

Spiralna petlja, Spiralni Bod (Spiral Stitch)

Koji se u makrame svijetu naziva i polu sineta čvor ili spirala od polučvora, je serija od polučvorova koji stvaraju spiralni bod (petlju).

Ovo je ukrasni čvor koji će dodati poseban umjetnički dodir vašem projektu.

Spiralni bodovi zahtijevaju najmanje 4 kanap, 2 radna i 2 za punjenje, ali se može koristiti i više.

Udica karanfilića, Zvončić karanfilića (Clove Hitch)

Koji se naziva i dvostruki polutki, stvara linije u vašim projektima. Može se raditi horizontalno, dijagonalno i povremeno vertikalno.

Overhend čvor (Overhand Knot)

Overhand Knot je osnovni čvor koji povezuje više kanapa. To se može uraditi sa više kanapa ili sa samo jednim. 

Sakupljajući čvor (Gathering Knot)

Čvor za sakupljanje, koji se naziva i čvor za omotavanje, je završni čvor koji skuplja kanape zajedno. To ćete često vidjeti na dnu makramskih vješalica. Ovaj čvor se takođe koristi i pri započinjanju određenih projekata.

Postoje dva radna kabla u ovom čvoru; ostali kanapi su “punila”. 

 

%d bloggers like this: