fbpx

Savjeti i razmatranja: Ručno pravljene drvene igračke

Vještina, volja i Kukicini savjeti i razmatranja pri kupovini ili ručnom pravljenju drvenih igračaka, vašem djetetu mogu uljepšati dan. Svi znamo koliko je divan dječji osmjeh kada mu se daruje igračka, a  zadovoljstvo neizmjerno raste kada se pokloni ručno rađena, unikatna igračka. Zamislite da ste je još vi napravili kao poklon. Sreći nema kraja!

Ručno pravljene drvene igračke
Valdorf igračke su jako popularne

Pokušaćemo obrazložiti razloge u korist ručno rađenih igračaka i uputiti na par korisnih linkova za slučaj da se odlučite postati kreativac.

Neke od najčešćih pritužbi roditelja na današnje igračke su sledeće:

Previsoka cijena – Djeca su danas bombardovana reklamama za igračke na televiziji i drugim medijima. Igračke koje se reklamiraju mogu biti poprilično skupe i mogu opteretiti porodični budžet. Dok djeca misle da moraju imati određenu igračku, prečesto se njome igraju jako kratak period.

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Ručno pravljene drvene igračke

Jeftinija izrada Ne samo da su fabrićki proizvedene igračke precijenjene, one su najčešće loše i jeftino izrađene. Igračke se obično masovno proizvode, a te masovno proizvedene igračke često ne izdrže duži period.

Opasne – sa dugom listom povlačenja iz prodaje zbog štetnosti, koja naizgled raste svaki dan, roditelji oklijevaju da kupuju nove igračke, ne znajući da li će igračke koje su upravo kupili uskoro biti dodate na listu za povlačenje.

Kako prepoznati toksične igračke

Druge opcije

Sa prethodnim pritužbama dolazi i motivacija da se istraže druge opcije. Ručno rađene drvene igračke mogu biti jedno od rješenja koje tražite.

Ručno pravljene drvene igračke

Razlozi su jednostavni:

Vrijednost – Ručno pravljene drvene igračke nisu masovno proizvedene, što znači da je njihova izrada znatno kvalitetnija. Ne samo da ćete dobiti veću vrijednost za svoj novac, već će igračka trajati godinama, možda čak i generacijama!

Bezbjednost – Osim ako posebno ne naručite obojenu drvenu igračku, ručno rađene drvene igračke se često prodaju kao neobojene i netretirane. Ovo eliminiše potencijalnu zabrinutost da bi vaša djeca mogla biti izložena olovu iz boje dok se igraju. Kreativci koji prave igračke najčešće vode računa i koriste prirodne boje.

Pravilno konstruisane drvene igračke potrebno je obrusiti i poravnati, a djelovi treba da budu u ispravnom stanju. Igračka treba da bude čvrsto građena, a djelovi koji se mogu skidati moraju biti dovoljno veliki da bi se sprečilo gutanje i gušenje.

Iks Oks – Fun N Play

Mašta – Jedan od najboljih razloga za kupovinu ručno rađenih drvenih igračaka, je taj što one potiču i ohrabruju maštu vašeg djeteta.

Naravno, ove igračke neće biti glasne, ispuštati melodije, neće paliti svjetla ili se pomjerati putem daljinskog upravljača. Međutim, ono što će sigurno uraditi je da će inspirisati vaše dijete da se igra kreativno.

Dječja mašta ne poznaje granice, a ručno rađena drvena igračka je savršena igračka za vaše dijete. I ono će provesti sate i sate  u zabavi.

Ručno pravljene drvene igračke

Ručno pravljene drvene igračke

Želite da se okušate u kreiranju sopstvenih ručnih drvenih igračaka? Trebaće vam različite vrste potrošnog materijala, kao što su:

 • Drvo (Možda ćete moći da nađete komade odbačenog drveta, rastavite paletu i sl.
 • Bušilica (Potrebni su vam i različite burgije)
 • Testera
 • Odvijač
 • Dlijeto
 • Čekić
 • Brusni papir
 • Ekseri
 • Šarafi
 • Podloške
 • Boja (opciono)

Prije nego što počnete da stvarate bilo koju igračku, imajte na umu starost djeteta kome je ista namijenjena. Drvene igračke sa pokretnim djelovima često imaju manje djelove, kao što su ekseri, šarafi, podloške itd. Iako igračka može biti veoma dobro konstruisana, ne želite da rizikujete da date djetetu nešto što može izazvati opasnost od gutanja i gušenja.

Povezani članci:

Obrada drveta 5 savjeta kako uštedjeti – Više ovdje

Obrada drveta 5 savjeta kako uštedjeti II dio – Više ovdje

Možete sami kreirati svoje igračke ili pratiti određeni obrazac. Ako već imate iskustva, možete jednostavno pratiti konstrukciju već napravljene igračke – u ovom slučaju neće biti u potpunosti unikatna.

Međutim, ako nikada niste pokušali da napravite drvenu igračku, vjerovatno je lakše da slijedite gotov obrazac. Na internetu postoje brojni obrasci koje možete kupiti ili čak preuzeti potpuno besplatno.

Posjetite sledeće sajtove i započnite sa kreiranjem igračke koja se može prenositi iz generacije u generaciju!

Curbly – Ponađite obrasce različitih vrsta drvenih igračaka

Easy-to-Make Articulated Wooden Toys Ova e-knjiga koja se može  kupiti online i nudi brojne  uzorke igračaka.

Toys and Joys  Imaju veliku listu uzoraka za kupovinu na ovom sajtu.

%d bloggers like this: