fbpx

Kako prepoznati toksične igračke

Često sa našim kreativcima razgovaramo o materijalima koje koriste za izradu svojih rukotvorina – bez obzira da li su u pitanju dječje igračke, odjevni ili ukrasni predmeti. Posebno smo ponosni što koriste prirodne i zdrave materijale, potpuno svjesni odgovornosti koju imaju za svoje i zdravlje drugih. Ovo nažalost nije slučaj sa velikim industrijama – stoga smo se željeli osvrnuti i posavjetovati, prvenstveno roditelje, da povedu računa i kako da na jednostavan način prepoznaju toksične igračke koje mogu kupiti u prodavnicama ili šoping molovima.

 

Prošle godine ogroman broj dečjih igračaka u svijetu je označeno kao opasno i većina vodi porijeklo iz Kine.

Uzroci zbog kojih je neka igračka označena kao opasna su razni, a odnose se na hemijski sastav, mogućnost od zadobijanja povreda, opekotina, gušenja, davljenja i slično.

 • Parisian caramel bag

  Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
  50.00 Add to cart
  Shtrikarica logo

Kada kupujete igračke, evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

 • Otrovne hemikalije koje nikako ne bi smjele da se pojavljuju u dječjim igračkama su: brom, živa, olovo, antimon, arsen, kadmijum, hrom, kobalt, nikl i kalaj jer spadaju u metale koji pored toga što mogu biti alergeni kancerogeni si i mogu biti štetni po zdravlje (u zavisnosti od njihove koncentracije i stepenu izloženosti). Svi sastojci od kojih su izrađene igračke trebalo bi da budu navedeni na etiketi.
 • Izbjegavajte PVC jer se izrađuje od ostataka plastike i sadrži opasne sastojke koji na ljude djeluju kao azbest. Igračke napravljene od PVC-a u Evropi su zabranjene, ali se i dalje masovno proizvode u Kini. Kada kupujete igračku, tražite oznaku reciklaže za PVC (V3), pa ćete znati jesu li igračke napravljene od nje ili ne. Ne kupujte bižuteriju za djecu, jer su u tom nakitu često i velike količine PVC-a.
 • Iako roditelji vjeruju u bezbjednost drvenih igračaka, opasni sastojci mogu se naći i u njima i to: PAU, nonilfenol, nikl, formaldehid, kao i organska jedinjenja sa kalajem. Uvijek pogledajte oznake na kupovnim igračkama. Za razliku od kupovnih, drvene ručno rađene igračke se uvijek prave od pažljivo biranog drveta a kreativac uvijek vodi računa na koji način obrađuje drvo. (Savjet je da svakako kupujete od provjerenih kreativaca)
 • Boje i krede netoksične su ako se na etiketi nalazi oznaka ASTM D-4236. 
 • Kada kupujete igračku, tražite sertifikat na kojem stoji zemlja porijekla, kao i oznaka “tested” – znači da je proizvod odobrila agencija za proveru kvaliteta.
 • Provjerite sigurne igračke na listama specijalizovanih internet stranica za testiranje igračaka (npr. www.healthystuff.org).

Uvoz igračaka

 

U Srbiji se igračke uvoze bez ikakve kontrole Tržišne inspekcije i Ministarstva zdravlja i do sada niko nije radio istraživanje o tome šta se trenutno nalazi na policama prodavnica igračaka u zemlji.

Na tržištu Crne Gore pronađene su igračke koje su napravljene od recikliranog elektronskog otpada i sadrže toksične materije, saopšteno je iz nevladine organizacije Green home. “Analiza uzoraka 109 igračaka, dodataka za kosu i kuhinjskog pribora iz 18 zemalja pokazala je da je 107 predmeta (98 odsto) sadržalo mjerljive koncentracije toksičnih hemikalija” – saopšteno je iz ove nevladine organizacije. 

I u Bosni i Hercegovini i Makedoniji sve je više igračaka opasnih po zdravlje. Na stotine mjesta inspektori ne stignu doći i tu nastupa roditeljski oprez. Mogu da sadrže svašta, od teških metala, žive, arsena, hroma, kobalta, nikla, kositra, preko ftalata. Sve ove supstance ponekad se ne nalaze na deklaraciji.

Obavezna oznaka CE

 

Ipak, u Centru za zaštitu potrošača se trude da budu u toku sa istraživanjima u Evropskoj uniji, a koja se mogu naći na sajtu RAPEX-a, komisije Evropske unije koja se bavi zdravljem i zaštitom potrošača.

– Roditelji treba da obrate pažnju da li na kutiji igračaka stoji oznaka CE, što znači da su prošle kontrolu direktiva Evropske unije. Većina igračaka koje dolaze iz Kine sadrže toksične boje i olovo i mogu da naruše zdravlje djeteta.

 

VODIMO RAČUNA O ZDRAVLJU NAŠE DJECE!

%d bloggers like this: