fbpx

Kako unaprijediti online prodaju rukotvorina na Kukici

Ukoliko izlažete rukotvorine putem Kukica platforme ili planirate uskoro početi, onda sigurno želite znati kako unaprijediti svoju online prodaju. U nastavku  vam prenosimo par korisnih savjeta kako unaprijediti online prodaju rukotvorina na Kukica platformi ili bilo kojoj drugoj online platformi za prodaju rukotvorina putem interneta.

Društvene mreže:

Dodali ste artikle na Kukicu i niste zadovoljni brojem upita ili prodaja koje ostvarujete? Sledeće logično pitanje je šta konkretno radite povodom toga? Uzmimo u obzir da na Kukici ima preko 2200 artikala a vi ste dodali svega 3 artikla. Vjerovatnoća da će posjetilac Kukice slučajno naići na vaš artikal je izuzetno mala.

Neophodno je da kreativci rade na promociji svojih rukotvorina na društvenim mrežama, dijeleći link do artikla koji je dodat na Kukici. Na ovaj način artikal je više puta posjećen, lajkovan i dijeljen čime se vjerovatnoća za njegovu prodaju drastično uvećava.

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Ukoliko kreativac posjeduje Lični Dućan na Kukici, on je pored zakupljenog prostora na platformi dobio i ostale pogodnosti digitalnog marketinga koji su sadržani u paketu Ličnog Dućana. Međutim, kreativac koji posjeduje Lični Dućan, može putem društvenih mreža znatno uvećati svoju poziciju i na internet pretraživačima poput google-a, yahoo-a, bing-a i njima sličnim.

Dovoljno je dodati link od Ličnog Dućana u prostoru namjenjenom za link website-a na svojoj facebook stranici, Instagram profilu ili pak ličnom profilu. Na ovaj način se pozicija i vidljivost Ličnog Dućana znatno poboljšava. Dijeljenje artikala, intervjua i članaka koji su direktno vezani sa vašim Dućanom, takođe doprinosi boljem pozicioniranju.

Kukica tim svakodnevno daje svoje napore kako na promociji artikala i kreativaca, tako i na optimizaciji platforme za internet pretraživače. Dovoljno je da putem google-a pretražite  neku od ključnih riječi koja je vezana za vaš Dućan, artikle ili brend i vidjećete da su pozicije odlične ali ih vi možete znatno unaprijediti.

Fotografija

Kreativci često dobar dio dana odvoje stvarajući unikatne rukotvorine i kada se dođe do trenutka kada treba uraditi fotografiju, elan sa početka stvaranja nije istog inteziteta. Rijetke su situacije kada se rukotvorina proda par minuta nakon kreiranja, zar ne? Odložite rukotvorinu, odmorite, popijte kafu ili pak sačekajte do sledećeg jutra kada budete odmorni i raspoloženiji za fotografisanje.

Istraživanja su pokazala da vizuelni dojam u prvih 5 sekundi rješava odluku posjetioca o kupovini. On potom prelazi na cijenu artikla i opis. Kao što vidite, imate zadatak da se dopadnete u prvih 5 sekundi. Fotografija, bez obzira koliko rukotvorina uživo izgleda savršena, čini presudan faktor u online prodaji.

Ukoliko prodajete komad namještaja pokušajte da dočarate kako on izgleda u enterijeru. Dječje igračke neka budu među djecom, a djevojka koja nosi kupaći kostim, na plaži. Poenta je da posjetilac “osjeti” rukotvorinu u svom domu, sa svojim djetetom ili pak kako uživa na plaži noseći unikat modni detalj.

Potrebno je povesti računa o kompoziciji fotografije, osvjetljenju, svim detaljima koji se nalaze u pozadini artikla. Na našem Blogu smo više puta pisali o trikovima za izradu vrhunskih fotografija, kreiranju fotoboksa i slićno. Predlažemo da odvojite vremena i za čitanje i eksperimetisanje. Ipak se radi o vašem brendu i rukotvorinama. Korisne savjete možete pročitati ovdje i ovdje.

Opis

Skoro se pa uvijek bunimo kada u supermarketima na artiklu ne nađemo deklaraciju o sastavu, roku trajanja, posebnim emulgatorima ili alergenima. Zbog čega bismo mislili da je stvar drugačija sa rukotvorinama? Posjetioci žele odvojiti svoj novac za rukotvorinu koju ne vide ispred sebe, ne mogu je dodirnuti ili probati i sigurno žele znati osnovne podatke o artiklu za koji će potrošiti desetak ili više evra. Olakšajmo im odluku! Dobar opis artikla treba da sadrži odgovore na sledeća pitanja:

 • Šta prodajete?
 • Za šta služi vaš proizvod?
 • Koje je boje (navesti i ostale boje ukoliko su dostupne)?
 • Koje su dimenzije proizvoda?
 • Kome je proizvod namenjen?
 • Način funkcionisanja vašeg proizvoda.
 • Koji ste materijal koristili?
 • Da li sadrži alergene?
 • Kakav je proizvod na dodir?
 • Kako se vaš proizvod održava?
 • Ko snosi troškove dostave?

Ukoliko imate odgovore na gornja pitanja imate savršen opis artikla. Informacije o vašem artiklu možete navesti pomoću bullet-a na način na koji smo postavili pitanja, dok ukoliko imate dara za pisanje odgovore na pitanja možete sastaviti u lijepu pričicu o vašem artiklu.

Istražite tržište: 

Nećemo stvarati nakit za međede ako znamo da je cirkus bio poslednji put u našem gradu prije dvadesetak godina. Šalu na stranu, istraživanje tržišta je ključno u svakom biznisu pa i u online prodaji rukotvorina. Ukoliko smo offline ili ti u stvarnom svijetu imali 10 prodaja dekupaž kutija različitim kupcima, to znači da je prisutna indicija o postojanju tržišta kojem su potrebne kutije za dekupaž.

Da biste se uvjerili da postoji potreba za vašim artiklom ili pak želite da istražite šta želite stvarati, predlažemo da koristite besplatne alate poput Google Trends-a koji vam jasno pokazuje broj pretraga na internetu po željenoj riječi ili frazi. Na ovaj način možete uvidjeti i postojanje izvjesnih sezonskih zakonitosti pri pretragama artikala ili usluga.

 

Kukicini servisi:

Kukica uvijek radi na unapređenju postojećih i uvođenju novih servisa. Oni su tu kako bi olakšali kreativcima plasiranje a posjetiocima kupovinu rukotvorina. Licitacije i aukcije, GEO targetiranje su samo neki od servisa koji olakšavaju boravak i rad na Kukici. Koristite servise, tu su zbog vas.

Zaključak:

Za sve je potrebno vrijeme. Ono što je važno je da je to vrijeme dobro isplanirano i utrošeno. Kreirajte za sebe plan rada po segmentima poslovanja, umnogome ćete sebi olakšati.

%d bloggers like this: