fbpx

Čuvari zdravlja Čudesni materijali lan i pamuk

Za Kukicu piše Valerija – Čudesna petlja,

Ima dve godine kako prikupljam podatke o materijalima koje koristim za izradu rukotvorina jer toliko postoji moja radnja. Prosto me interesuju vrste, kvalitet, svojstva. Dok sam hrčku oduzimala posao 😊, setila sam se dragocenog predmeta iz osnovne škole – „domaćinstvo“ – i našeg  kikotanja na tim časovima zbog „smešnih“ lekcija. Spominjem ovaj predmet jer se kao kroz maglu sećam neke tabele o vrstama i sastavu materijala, održavanju, bojenju, krojenju… ✂

A kad sam 2016, na početku nove radne i životne etape, odlučila da što više koristim prirodne sirovine, jasno mi je bilo da ću opet „u klupu“ kako bih bila informisana i na najbolji način upotrebila prediva. Traži, listaj, gledaj… I ne samo internet, dragoceni podaci čuče u bibliotekama. 📚

Zato zbirku korisnih podataka delim sa vama, verujući da će bar početnicima u ovom poslu  poslužiti. I samo da napomenem: niti ovo treba shvatiti kao bunt, niti započinjem borbu protiv bilo koga. Držim do toga da sve lako dostupne informacije iskoristim kako bih slobodno živela i stvarala.

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Vraćam se na početak od pre dve godine kad sam odlučila: lan i pamuk za leto –  oduševljena sam podacima o bambusovim vlaknu, ali o tome drugi put – a za zimu vuna, vunica. Svila – uvek. Kako sam nailazila na razne manje poznate termine, tražila sam objašnjenja a o vrstama i poreklu vlakana našla sajt www.tekigvel.rs. (Preporucujem da procitate navedene linkove.) Za ovu priliku ukratko ću navesti zašto sam počela da ludujem za lanom i pamukom. Nazvala sam ih  Čuvari zdravlja! I to, verujte, s razlogom!

Dakle, prihvatanjem saznanja o  lekovitosti ulja od lana ili semenki lana koje dodate pecivima ili prosto samlevene, povremenom konzumacijom, doprinose jačanju imuniteta ( Cudesne semenke zdravlja )

 (pamuk još nisam probala, ali ko zna 🙄), upitala sam se a zašto ne bih kupovala lanene niti za heklanje i štrikanje ili laneno platno za garderobu?

I zaista podaci o lanenoj tkanini treba da zavrede svačiju pažnju jer lan:
 • Upija vlagu, višak toplote reguliše, brzo se suši, ventilira kožu
 • Higijena obezbeđena jer se bakterije i gljivice ne zadržavaju
 • Pošto se tkanina manje prlja potrebno je manje trošiti na održavanje.

Meni dovoljno!

Ipak treba još znati da: tokom višegodišnjeg održavanja laneno platno ume da pobeli, zato bojeni lan ne treba sušiti na suncu; pre upotrebe bilo koje tehnike treba ga oprati u hladnoj vodi jer se skuplja, a kasnije je dovoljna mlaka voda;  više se gužva od drugih materijala pa je potrebno dobro ga opeglati dok je malkice vlažno (što me često mrzi). I nije tako mekano kako su nas ubedili da treba da nosimo. Pa i pored toga, o dobrobiti nošenja lanenog platna, piše se. (Predlazem da pročitate o ovoj divnoj tkanini)

 

Tu, začas, da se vratim u istoriju: nije prostor Balkana poznat po izreci  Trla baba lan, da joj prođe dan, ali jeste bio čuven po umeću tkalja i ukrašavanju otkanog. I tako vekovima. O postojanosti, znači kvalitetu, govore svima dobro poznati nalazi da su mumije opstale zahvaljujući i lanenom platnu – čime nisam toliko impresionirana koliko jesam otkrićem da su u Gruziji u jednoj pećini našli vlakna lana stara trideset hiljada godina! 😮

Danas se za vez nudi platno od lana a niko nam ne govori da umesto vezenih stoljnjaka kojima se divimo – za dobrobit organizma treba da nosimo laneno platno. U slovenskom svetu, van naših granica, neke države uporno održavaju svest o korišćenju lanenog platna za posteljinu i opremu za bebe! Našla sam link koji preporučuje nosiljke za bebe, a među njima na prvom mestu lanene marame.

Pamuk ima sličnu priču, danas je poznatiji i popularnijii, više se koristi od lana i po nekim svojstvima se naravno razlikuje od njega:

 • Pogodan je za sve tipove kože i nisu zabeleženi slučajevi alergije na tu tkaninu
 • U njemu koža diše, prirodno reguliše temperaturu, ne sakuplja statički elektricitet
 • Dobro upija vlagu, a prilikom pranja vlakna za 10-15% postaju jača
 • Od donjeg veša do kišnih mantila – sve se proizvodi od pamuka

I ovim sam bila zadovoljna!

Ipak, održavanje zavisi od vrste pamuka, ali se uglavnom svodi na isto: dozvoljeno pranje na višim temperaturama i poželjno peglanje. Ovde treba voditi računa o oznakama vrste pamuka. U jednom trenutku je nazvan „belim zlatom“ ali je više nego izvesno da nije toliko postojan kao lan.

Sve te činjenice su me navele da dodam: poštovanje, ulaganje i trud. Za prvo, shvatili ste već da poštujem tradiciju i njene mudrosti. Ulaganje je uvek sporna stvar. Našla sam lan po ceni od 4 do 6 evra/m (valjda se ovako lakše razumemo kad napišem u evrima), širine od 140 do 160 cm, naravno, uvozni. A što se truda tiče, planiram da od lanenog platna sašijem ponešto i ukrasim (čitaj ukrasim vezom), pa ponudim tržištu.

Tako je prevagnuo stav da prednost dam kvalitetu jer moja sloboda izbora nema cenu!

Zato što mi je još „živ“ i leti ga rado nosim laneni prsluk (na fotki levo, beli) dakle platno je otkano pre pola veka a sašila sam ga pre tri decenije 👏 – zato verujem! Isto tako verujem da ima onih koji slično razmišljaju jer im je kvalitet na prvom mestu i da ima onih koji su dovoljno hrabri da stara iskustva pretvore u nova.

Ako me pitate i šta dalje, reći ću vam da i dalje „sedim u klupi“ i neizmerno se radujem novim planovima i proizvodima iz moje rukodelnice – kvalitetnim i unikatnim.

P.S.

Tog dana kad sam započela ovaj članak našla sam divan, ručno tkani lan.

U danu kad sam završila članak čula sam da je mlada Slovenka Vita Ivičič prošle godine na milanskom sajmu konkurisala i među 6.000 kandidata (!) pobedila u kategoriji inovativnosti jer je u svojoj modnoj liniji upotrebila ručno tkani lan!

Pozdrav, Valerija – Čudesna petlja

Izvori: Wikipedia, Biblioteka Matice srpske, navedeni linkovi

%d bloggers like this: