fbpx

Intervju: Valerija Đurković, “Čudesna Petlja” – Moj izbor je čudesno bogatstvo duše

Predstavljamo Vam intervju sa Valerijom Đurković, kreativcem iz Novog Sada koja ima svoj brend Čudesna Petlja. Ova rođena Novosađanka je, kako kaže, zaljubljena u svoj grad, a volontirala je i na izradi Enciklopedije ovog grada. U intervjuu koji slijedi saznajte kako je Valerija počela sa izradom rukotvorina, zašto se bavi ručnim radom, kako postati dio njenog čudesnog svijeta i kakve savjete ima za one koji žele da počnu da se bave izradom rukotvorina.

 • Kada ste počeli da se bavite izradom rukotvorina i otkud ideja za tim?

Prvo sam naučila vez, zatim heklanje, posle toga štrikanje, a samostalno i šivenje. Sve to se dešavalo dok sam bila devojčica, a baka je bila moj glavni, vrsni učitelj jer je sve tehnike rukotvorina naučila u školi za devojčice u Novom Sadu. U to vreme kad je mene podučavala nije bilo „u modi”, ne samo da se izrađuju, već ni da se nose rukom naheklani ili naštrikani odevni predmeti. Mi smo ipak stvarale zajedno i to što smo radile smo, ili koristile, ili nosile. Nekoliko mojih drugarica je volelo to što sam radila, pa sam mnogima štrikala, ili šila tokom tog perioda. Ljudi su se radovali i kad bi dobili izvezeni milje povodom nekog praznika!

Profesionalno, što znači da sam registrovala radnju za izradu pletenihi kukičanih materijala, počela sam prošle godine, a potom konkurisala i dobila sertifikat „Otvorena šaka“, što znači potvrdu da su proizvodi ručno izrađeni. Sertifikat namerno pominjem zato što je to vrsta diplome ili dokaza za umeće, koje nemaju mnogi umešni kreativci, ali dodaje vrednost više mojim proizvodima.

 • Da li je ovo Vaš primarni posao ili riječ o hobiju kojim spajate lijepo i korisno?

Hobi je prerastao u posao, na moje najveće zadovoljstvo. Jer raditi ono što voliš znači da ne moraš da radiš u klasičnom smislu već stvaraš, a uživaš, ili se igraš dok stvaraš!

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo
 • Šta Vaš vez, odnosno tu petlju, čini čudesnom?

Svaki proizvod je unikat i pažljivo odabrani materijal – uglavnom prirodni, ako govorimo komercijalnim jezikom. I zlatovez koji je posebna inspiracija.

Ako govorimo o subjektivnom osećanju to je jedino ljubav. Ljubav prema izradi, kreaciji, kombinaciji materijala, tehnika, motiva. Čudesan je svet zanatstva uopšte. Zanat je umeće koje traži, naravno, znanje, ali pored toga strpljenje, inspiraciju, motiv… da se sve poveže u jedan proizvod. Ništa se ne odvija ni brzo ni jednostavno. U svakoj petlji je želja da nastane jedna nova vrednost koja će nekome ili nečemu da služi.

Uz to, moja orijentacija je da koristim 100 odsto prirodne sirovine ili mešavinu pamuka, vune, bambusa, kao i da „proizvodim“ neke delove odeće koji su pomalo zaboravljeni. Takođe, volim da izrađujem ukrasne predmete povodom Božića i Uskrsa. Uz izrađeni proizvod nudim i priču o motivu, ili materijalu koji sam koristila zato što smo zaboravili dobrobit prirodnih materijala.

Posebnost moje ponude čini ponuda zimskih ženskih šešira i šalova koje isključivo heklam prstima, bez kukice, od neobičnog materijala – upredene, već oštrikane niti. I još jedna činjenica: sve što uradim je unikat, nema istog šešira ili šala.

 • Vidimo da u ponudi imate lijepih ukrasa urađenih od konca, ali i neke, da tako kažemo malo zaboravljene djelove zimske opreme – ručno pletene rukavice i kape. Recite nam da li razmišljate o širenju ponude?

Moja ponuda je otvorena za sve što se može od konca ili vunice uraditi, ako ste mislili na džempere, kapute, haljine, a vrsta proizvoda koju izrađujem unapred, bez porudžbine, uglavnom inspirisana materijalima ili tehnikama namenjena je onima koji te delove garderobe nose i onima koji cene ručnu izradu.

 • Da li, osim zimskog, u ponudi imate i ljetnji, odnosno aksesoar za toplije dane?

Naravno, tu su letnje marame, končane tunike ili bluze, čak i letnji šeširi koje izrađujem od pamuka ili bambusove niti.

 • Ono što je takođe uočljivo je da radite ženski aksesoar. Da li i tu možemo očekivati neke novitete u budućnosti?

Planiram da letnju ponudu proširim vezenim platnenim tašnama, a oblik, motiv i boje još planiram.Na taj način bih povezala nekoliko tehnika ručnog rada što nagoveštava zabavu i dosta rada. Želja je opet vezana za moje lične stavove –zar nije prirodnije da kupljeni hleb iz prodavnice ponesemo u platnenim torbama, a ne kesama od plastike? Torbe su bitan ženski detalj, ali ne treba zaboraviti na kvalitet.

 • Odlika svih kreativaca je posebno uživaje u radu, bez obzira na materijalnu dobit. Recite nam u kolikoj mjeri Vam predstavlja zadovoljstvo da dijelite rukotvorine urađene Vašom „čudesnom petljom“? Da li i onaj ko posjeduje neki dio Vašeg aksesoara i sam postaje dio Vašeg „čudesnog svijeta“?

Mislim da su to povezane stvari. Napomenula sam da uz proizvode nudim priču. Svaku priliku iskoristim da naglasim zašto je važno da znamo šta nosimo. Tako su sa jedne strane oni koji dolaze i poručuju nešto – a kad sam u prilici onda sugerišem, a s druge strane su oni koje darujem. Prošle godine sam počela i nastavljam praksu poklanjanja u dobrotvorne svrhe. Postoji još jedan deo koji se zove poklanjanje znanja – a on je najlepši jer nam širi zajednicu rukotvoraca.

 • Koliko je interesovanje za Vašim proizvodima i da li su žene Vaši jedini klijenti? Pitam jer me interesuje, da li među klijentima ima gospode koja prepoznaje taj čudesni vez i svoje dame iznenadi nekom maramom, šalom ili ukrasom?

Do sada sam imala priliku da samo jednom sugerišem kupcu – muškarcu koji je birao poklon za svoju koleginicu. Ali to je bilo prilikom mog javnog nastupa, putem društvenih mreža mi nijedan muškarac nije poručio. Moja ponuda je isključivo vezana za društvene mreže, pošto nigde ne izlažem niti se moji proizvodi mogu naći u prodavnici.

 • Imate li savjet za naše čitaoce koji žele da počnu da se bave nekim sličnim poslom, odnosno izradom rukotvorina?

Ako ste očekivali odgovor sa „da“, moram vas razočarati. Savet nemam!

Rukotvorine se jednostavno vole i onaj ko ih voli taj, ili radi, ili ih kupuje zato što ih ceni. A onaj ko ih izrađuje zna šta mu je činiti: biti strpljiv, uporan i stalno učiti.

Vrlo važno je znati da se zanatlija ne postaje preko noći niti njegov proizvod nastaje preko noći, pa u skladu sa tim ni zarada se ne meri milionima. Zato ostaje pitanje: Šta želite?

Moj izbor je čudesno bogatstvo duše.

 

POSJETITE ČUDESNU PETLJU

%d bloggers like this: