fbpx

Programi za kreiranje šema za pletenje

Bez obzira da li ste profesionalni dizajner ili tek počinjete, na kraju ćete sigurno željeti da napravite šablon boja ili šemu sa simbolima za tehnike poput čipke, odnosno bilo koju vrstu pletiva. Uz vaše znanje, iskustvo i maštu ovo može biti jedan od najboljih alata za dizajn i kreiranje šema za pletenje prilikom izrade različitih vrsta pletiva.

Kao što ste i navikli od nas, Kukica će vam i ovdje priskočiti u pomoć i predstaviti najpopularnije online šablone koje možete koristiti uz minimalne ili nikakve troškove, a maksimalnu funkcionalnost.

Iako postoje brojne mobilne aplikacije za kreiranje šema, ovde se fokusiramo na one kojima možete pristupiti sa vašeg računara. S obzirom da svaki dizajner ima različite potrebe, tako ne postoji ni samo jedan dizajnerski šablon koji pokriva svačije potrebe. Isprobajte par ovih i vidite koji vam najviše odgovara.

KnitPro 2.0 (Šablon za pletenje obojenog pletiva) – Besplatno

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Kako funkcioniše: KnitPro uzima sliku i pretvara je u kolorni šablon za heklanje, pletenje i izradu goblena. Program generiše PDF grafikon koji možete koristiti. Kao pokazni materijal kreirana je ova šema za heklanje koja je prikazana na fotografiji gore – KnitPro otprema fotografiju odjeće, a zatim kreira šablon u boji koji se može koristiti za pletenje tog dizajna.

Ako odlučite da koristite ovaj program, preporučuju se jasne fotografije sa oštrim kontrastima za najbolji rezultat.

Pogledajte KnitPro ovdje


TricksyKnitter – Besplatno

Kako funkcioniše: Knitting Chart Maker vam omogućava da kreirate svoju šemu za heklanje, a zatim je podijelite sa zajednicom. Na ovaj način postoji mogućnost i da potencijalni klijent sam kreira određeni šablon i postavi ga u grupu uz upit za izradom od strane kreativaca. Alat je izuzetno jednostavan za korišćenje, a tu je i video vodič za prikazivanje šablona u postupku.

Ovdje isprobajte TricksyKnitter


Chart Minder (Šablon za boje i simbole) – Besplatno nakon kreiranja naloga

Kako funkcioniše: Chart Minder vam omogućava da skenirate slike i fotografije kako biste kreirali šablone boja, baš kao i KnitPro alat koji je gore naveden.

Takođe, možete kreirati šablone koristeći simbole. Stvorio sam grafikon simbola prikazan gore koristeći Chart Minder. Jednostavno postavite kursor na blok koji želite da promijenite (pogledajte red 7, šav 9), a zatim izaberite simbol šava iz palete. Šablon se isporučuje sa simbolima, tako da ne morate da se pozivate na spoljne izvore da biste saznali koji simbol treba da koristite.

Izrada grafičkih kartica je slobodna za korišćenje, mada morate kreirati nalog kako bi ste ga mogli koristiti.

Testirajte Chinder Minder ovdje


Stitch Fiddle – Besplatno nakon kreiranja naloga

Kako funkcioniše: Misija Stitch Fiddlea je da olakša dizajniranje tako što će dizajneri manje vremena trošiti na izradu grafikona, a više na pletenje – što je, zapravo, misija svih kreativaca.

Ovaj proizvođač šema za pletenje ima jednostavan interfejs, a kada kreirate šablon, imate mogućnost da ga podijelite, sačuvate i štampate. Kao i većina drugih proizvođača, možete takođe povući fotografiju kako biste kreirali prilagođenu grafiku boja.

Stitch Fiddle možete pogledati i isprobati na ovom linku


Stitch Mastery – 60 ​​britanskih funti (oko 67 eura)

Kako funkcioniše: Stitch Mastery već koristi veliki broj profesionalnih dizajnera i tehničkih urednika. On nije besplatan kao ostali alati koje smo pomenuli, međutim, ako razmišljate o dizajniranju kao biznisu, možda bi bilo vrijedno investirati u ovaj softver.

Ovaj softver uključuje puno dodatnih programa koje besplatni alati ne čine, kao što je generisanje pisanih uputstava iz grafikona. Softver takođe daje upozorenje ako nešto nedostaje ili prelazi preko  prediva. Osim toga, postoji puno mogućnosti za prilagođavanje koje besplatni softver ne pruža tako da možete konzistentno brendirati svoje šeme.

Stitch Masteri pogledajte ovdje

%d bloggers like this: