fbpx

Kako obojiti epoksidnu smolu – Vodič I dio

Epoksidna smola je savršena za bojenje i zato je veoma popularna među umjetnicima, hobi i uradi sam entuzijastima. Naravno, normalno da se i prozirna epoksi smola takođe često koristi u svom kristalno čistom, bezbojnom obliku, npr. za livenje raznih predmeta ili epoksidnih stolova. Za mnoge projekte, međutim, potrebna je da epoksidna smola bude  u boji i ovdje ova materijal dokazuje svoju nevjerovatnu fleksibilnost. Ovim člankom pomažemo vam da pronađete kako obojiti epoksidnu smolu tj kako pronaći pravu boju odnosno način bojenja epoksidne smole za svoj projekat.

epoksidna smola

Kako obojiti epoksidnu smolu

 

Koje medije mogu da koristim za bojenje smole?

Mnogi, ali ne svi, od brojnih medija u boji dostupnih na tržištu pogodni su za bojenje epoksidne smole. Na primjer, odnos miješanja smole se mijenja ako izabrana boja sadrži ulje ili vodu. Ako se ovo ne uzme u obzir, može se dogoditi da smola ima mutne mrlje ili se čak ne stvrdne u potpunosti. Pored toga, nemaju sve boje dovoljnu otpornost na svjetlost.

 • Zimska kapa Baš me briga I

  Kapa sa obodom, ukrasom na vrhu, sa braon tonovima Akril Veličina do 54 Održavanje: ručno pranje381637793563Novi Sad
  18.00 12.00 Add to cart
  Čudesna petlja Charming Touch logo

Međutim, postoje različiti mediji (pigmenti ili toneri) u boji koji su vrlo pogodni za mešanje sa epoksidnom smolom:

Pigmenti za bojanje epoksi smole

Sa pigmentima u boji, bojenje smole za livenje je vrlo lako. Pored toga, ova varijanta je vrlo ekonomična, jer je za bojenje smole potrebna samo mala količina visokokvalitetnih pigmenata.

Često su pigmenti u boji dostupni u obliku praha. Kako se oni često ne rastvaraju u potpunosti u smoli, mogu se stvoriti interesantni, blago zrnasti efekti.

Tečna epoksidna boja

Na tržištu možete pronaći neke medije u boji koji su posebno razvijeni za rad sa epoksidnom smolom. Oni se zovu Smolasta boja (epoxy resin dye) i dostupni su u obliku tečnosti ili paste. Takve boje za epoksi smolu su prirodno idealna za bojenje smole. Veoma produktivna epoksidna boja najvišeg kvaliteta nudi se npr. proizvođača ArtResin sa svojim ResinTint bojama.

Zbog sličnog sastava ove dvije komponente se mogu vrlo dobro miješati. Epoksidna smola sadrži polimere – epoksidne boje koje su obično zasnovane na prepolimerima.

Kako obojiti epoksidnu smolu – Vodič I dio

Bojenje epoksidne smole: Savjeti i trikovi

Ako se doda medijum u boji, odnos miješanja između smole i očvršćivača se mijenja, što može dovesti do nepredviđenih problema. Stoga treba razmotriti neke stvari:

 1. Odabrane boje treba da budu koncentrisane ili visoko pigmentirane da bi se odnos miješanja što manje promijenio.
 2. Da biste testirali da li boja i njena reakcija sa smolom ispunjavaju vaša očekivanja, prvo treba da pomiješate malu količinu dvije komponente i vidite rezultat.
 3. Pokušajte da steknete osjećaj o svojstvima čiste epoksidne smole i njenog rukovanja. Ako znate kako smola reaguje kad nije obojena, lakše je procijeniti kako bi mogla da reaguje u kombinaciji sa medijumom u boji.
 4. Boje koje se koriste ne smijeju da sadrže vodu, jer to može vrlo negativno uticati na odnos miješanja smole i očvršćivača.
 5. Pri odabiru boje, uvjerite se da je dovoljno svjetlosna. Ako napravite izradak od providne epoksidne smole, teško je primetno ako smola vremenom požuti zbog uticaja UV zračenja. Kod obojene smole, međutim, vidljivo je bleđenje tona boje.

Kako bojiti smolu – Vodič za bojenje smole

Kada se radi sa epoksidom, faktor vremena je od velike važnosti, jer smola vrlo brzo očvršćava tokom nanošenja. Zbog toga biste na svom radnom mestu trebali imati na raspolaganju sve potrebne materijale.

 1. Zaštitite svoje radno mjesto od mogućih prskanja, npr. sa plastičnom folijom.
 2. Zaštita vašeg zdravlja ima najveći prioritet. Nosite zaštitne naočare, masku za disanje i nitrilne rukavice kada radite sa epoksidnom smolom.
 3. Prvo temeljno pomiješajte smolu i učvršćivač u omjeru miješanja koji preporučuje proizvođač.
 4. Kada pažljivo pomešate dvije komponente, vrijeme je da dodate boju. U smješu dodajte malu količinu koncentrata boje ili pigmenata i dobro promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak dok ne postignete željenu nijansu.
 5. Kao osnovni princip možete imati u vidu: da ne biste negativno uticali na odnos miješanja i na taj način narušili očvršćavanje, udio boje ne bi trebalo da bude veći od 5%.

 

Nastaviće se…
%d bloggers like this: