fbpx

Zarada preko interneta Digitalna kreativnost Tema Bloga i sadržaj

U prethodnom članku smo pisali o načinima kako zaraditi na internetu, odnosno o nekoliko najboljih i najrealističnijih strategija za razmatranje o ostvarivanju značajnih zarada preko interneta.

Ukoliko ste se odlučili za pokretanje Bloga, prva stvar koja se postavila kao zadatak je odabir teme Vašeg Bloga i kreiranje sadržaja. U narednim redovima Vas savjetujemo kako odabrati temu i na koji način odabranu temu pretočiti u kvalitetan sadržaj a osvrnućemo se i koje modele možete koristiti da generišete prihode. Vjerujte zarada preko interneta je moguća!

Šta je to Blog?

Kako zaraditi na internetu

Ne želimo previše daviti sa definicijom Bloga jer danas skoro da nema korisnika interneta koji nije upoznat sa ovim terminom. Osvrnućemo se da je na svom početku blog bio zamišljen kao neka vrsta online dnevnika. Pišete i objavljujete tekstove o svakodnevnici.

 • Parisian caramel bag

  Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
  50.00 Add to cart
  Shtrikarica logo

Danas se pod blogom može smatrati bilo koji tekst, na bilo koju temu koji sadrži korisne ili zanimljive informacije. Koriste ga svi od djece, mladih, kreativaca, velikih kompanija i državnih institucija. Jednostavno je postao nužnost digitalnog života svih koji žele da se njihov glas čuje ili proizvodi i usluge prodaju.

Nakon što smo se posjetili šta je to Blog, ćemo preći na par razmatranja potrebnih za početnike.

Najvažniji zadatak!

Danas se mnogo ljudi i agencija bavi ozbiljnim istraživanjem tržišta kako bi se pronašla niša (tema) koja ih može učiniti bogatima.

Predpostavimo da ste se već odlučili o imenu Vašeg bloga (može biti vaše lično ime ili brend koji počinjete graditi), pred Vama kao kreativcem je uistinu, lakši zadatak. Ukoliko se bavite kreiranjem rukotvorina koristeći dekupaž tehniku, pletete, heklate ili se bavite bavite restauracijom namještaja – srećnik ste! Imate Vašu nišu odnosno temu bloga a dodatno imate i unikatne rukotvorine koje lako možete prodati posjetiocima.

 

Kreativac može odabrati neke od sledećih tema:

 • Heklanje
 • Pletenje
 • Vez
 • Dekupaž
 • Dječje igračke
 • Odjeća
 • Aksesoari
 • Drvo i predmeti od drveta
 • Home Decor odnosno Uređenje doma
 • Koža
 • ….

Kao što vidite, postoji ogroman broj tema na koje se kreativac može koncentrisati. Posebna draž je što se jedna tema može razložiti na veliki broj podtema koje se mogu koristiti za kreiranje sadržaja.

Podtema takođe generiše odličan saobraćaj i otud se može koristiti i kao glavna tema Bloga. Tako se kompletan sadržaj bloga, vjerovali ili ne, može isključivo koncentrisati na:

Prednost pisanja o isključivo jednoj temi Vam omogućava da doprete upravo do one publike koju isključivo interesuje niša u kojoj stvarate.

Pismeni zadatak

Odlučili ste se za temu Vašeg bloga i sada se sigurno pitate koji je sledeći korak, kako i o čemu pisati.

Kreiranje kvalitetnog i što je najvažnije jedinstvenog sadržaja, pretačući znanja koja svakodnevno koristite pri stvaranju, se može ostvariti:

 • Kreiranjem tekstualnih, foto i video uputstava
 • Savjetovanjem o materijalima i tehnikama
 • Upućivanje na trikove pri kreiranju rukotvorina (Tips&Tricks)
 • Dijeljenje ličnih iskustava i zapažanja
 • Pisanje o određenim rukotvorinama koje stvarate
 • Modni savjeti i sl.

Naravno, uvijek je potrebno voditi računa da sadržaj koji kreirate bude jedinstven i kvalitetan. Ovo je nužno iz više razloga.

Sa kvalitetnim i jedinstvenim sadržajem kreirate “armiju” pratilaca a internet pretraživači i oglašivači nakon određenog vremena Vas jednostavnu počnu voljeti.

Ova vrsta ljubavi je jedan od načina kako Vaš sadržaj može generisati prihode. Znajte da nije najpametnije kopirati tuđi sadržaj.

Oglasi u sadržaju

S obzirom da ste kreativac naravno da želite da se Vaše rukotvorine i prodaju. U sadržaju Vaših Blog postova, putem linkova i ličnih oglasa možete veoma lako uputiti na svoj Shop ili određenu rukotvorinu ili uslugu koju želite prodati.

Nemojte se stidjeti da posjetioce uputite na rukotvorine ili usluge koje želite prodati. Oni su tu jer ih interesuje upravo ono o čemu Vi pišete i čime se bavite. Na ovaj način možete generisati prihod.

Bilo da se odlučite na generisanje prihoda putem Google Adsense oglasarentiranja banerskog prostora lokalnoj firmi koja se bavi prodajom repro materijala ili putem affiliate linkova, na samom početku nemojte očekivati ogromne novce. Oni su u direktnoj vezi sa brojem posjetilaca Vašeg bloga a često i sa njihovim online ponašanjem i navikama.
Većina Blogera se na svom početku odluči na usluge koje pružaju velike oglašivačke kompanije poput sledećih:

Naravno postoji veliki broj oglašivačkih kompanija čije usluge možete koristiti dok prethodno navedene ne zahtjevaju ogroman saobraćaj na Vašem Blogu i stoga su sjajne za početnike a veoma jednostavne za korištenje.

Zasnivaju se na jednostavnom dodavanju parčeta koda unutar Vašeg sadržaja a kombivano mogu početnicima donositi nekoliko desetina eura mjesečno.

zarada preko interneta
Google Adsense kod

Nakon dodavanja parčeta koda, oglas se uskoro pojavljuje unutar sadržaja a oglašivačke mreže se trude servirati oglase koji su relevantni za tematiku o kojoj pišete, navike i interesovanja posjetioca. U zavisnosti od tematike, ključnih riječi, lokacije posjetioca i serviranih oglasa jedan klik na oglas Vam može donijeti minimalno 0.01 eura mada ova se ova cifra može popeti i na desetine centi ili nekoliko eura.
Sa rastom broja posjetilaca mogu se generisati do nekoliko stotina eura pa čak i više. Da, pričamo o mjesečnom prihodu! Postoje blogeri koji ove iznose zarade zahvaljujući samo jednom članku na svom blogu.

Nakon što počnete imati ogroman saobraćaj na svom blogu, reklamni prostor možete izdavati lokalnim marketinškim agencijama ili firmama a cijene zakupa jedne banerske pozicije se može kretati od 50ak pa do 1000 ili više eura na mjesečnom nivou. Naravno, dug je put do ovog vida ostvarivanja prihoda ali je isto tako i ostvariv.

Zaključak

Ukoliko se odlučite pokrenuti sopstveni blog, uložiti vrijeme i znanje u kreiranje kvalitetnog sadržaja možete ostvariti solidne prihode. Disciplinovanim i požrtvovanim radom na kraju možete lijepo živjeti samo i isključivo od Vašeg bloga koristeći metode zarade na internetu.

Troškovi pokretanja bloga nisu veliki. Potrebno je da zakupite domen i hosting i posvetite vremena dizajnu i kreiranju sadržaja. Hosting provajder kao što je A2Hosting omogućava instaliranje platforme poput WordPress-a u samo par klikova. Ukoliko ste zainteresovani koristiti usluge A2Hosting-a možete to učiniti preko sledećeg LINK-a. Ovog hosting provajdera savjetujemo na osnovu iskustava Kukicinog tima, koji već preko godinu dana koristi A2Hosting usluge.

Kako zaraditi na internetu

Wordrpess, kao platforma, omogućava da u okviru svoje online prezentacije imate i shop preko kojeg možete prodavati rukotvorine ili usluge.

Koristeći Kukicine mogućnosti i usluge, bilo pokretanjem Lične prodavnice ili zakupom banerskih pozicija, na samim počecima možete veoma lako imati dobru posjećenost.

Happy Blogging 🙂 !

Nastaviće se…

%d bloggers like this: