fbpx

Zašto kupovati rukotvorine? Kreativnost, snovi i ljubav

Volimo rukotvorine, kupujemo rukotvorine i prodajemo rukotvorine.

Često dobijemo pitanje zašto su rukotvorine tako posebne, zašto svaki unikatan komad košta više od sličnog predmeta u butiku, prodavnici ili šoping molu. Nekad se zbunimo pri davanju odgovora, ali ovog puta ćemo pokušati dati ozbiljan odgovor. 

Ok, šta je to toliko posebno kod rukotvorina?

Prvo, jako je neozbiljno miješati kreativce i ono što oni stvaraju sa buticima, prodavnicama i velikim kompanijama. – Jednostavno nije moguće. Ne prodajemo na isti način, ne kupujemo na isti način i ne cijenimo predmete na isti način.

Kako možete uporediti, na primjer, masovno proizvedenu teglu džema sa preukusnim džemom napravljenim od domaćih šljiva sa vašeg imanja, spakovanog u prelijepu recikliranu teglu sa personalizovanom porukom? Jednostavno nije moguće!

  • Kutija za nakit

    Unikatna izrada u dekupaž tehnici.
    20.00 Add to cart
    Alma Store Dekupaž logo

Zašto kupovati rukotvorine

Kupovina rukotvorina je održivija

Serijska proizvodnja podrazumijeva masovnu prodaju sa niskim cijenama. Da bi se u tom procesu uspjelo moraju se koristiti jeftine sirovine i jeftina radna snaga

Zašto kupovati rukotvorine

Tvrdimo da je kupovina rukotvorina održivija. Serijska proizvodnja podrazumijeva masovnu prodaju sa niskim cijenama. Da bi se u tom procesu uspjelo moraju se koristiti jeftine sirovine. Niski troškovi u proizvodnji omogućavaju da se održe niske cijene artikala u buticima, prodavnicima i šoping molovima.

Pođite malo dublje i vidjećete da bi se održala niska cijena, potrebno je takođe zaposliti i jeftinu radnu snagu. Ljudi širom svijeta su prinuđeni raditi za male novce, kako bi se cjelokupna mašinerija mogla održati.

Smiješno i tužno je što potom te iste velike kompanije i zemlje iz kojih potiču daju pozajmice i pomoć zemljama iz kojih dolazi jeftina radna snaga. A taj novac? Pa taj novac dolazi upravo od onih koji kupuju u buticima, prodavnicama i šoping molovima. Lažna ekonomija!

Tako da kad kupite oslikanu šoljicu za kafu za 1€, znajte da iza tog jednog eura ima mnogo sakrivenih troškova.

Rukotvorine su zauvijek

Nikad nećete baciti rukotvorinu nakon što se “pokvari”, “pohaba” ili izađe iz mode. Rukotvorina nikada ne izlazi iz mode, jer je unikat! Bilo danas, bilo za 50 godina.

Rukotvorina će uvijek biti unikatna baš kao ja i Vi i svaka osoba koja hodi ili je hodila ovom planetom.

Zašto kupovati rukotvorine

Rukotvorina je prava stvar!

Butici, modne kuće i veliki brendovi pokušavaju reprodukovati osjećaj koji rukotvorina pruža

Na našu sreću nikada neće uspjeti u svom naumu. Pokušavaju se obratiti kreativcima za pomoć kako bi im prenijeli potrebnu ljubav i strast u pristupu ali ovo je jednostavno nemoguće. Na policama u šoping molu će se uvijek osjećati hladnoća pokretne trake i tužnih ruku koje je pokreću.

Kupovinom rukotvorina podržavate obične ljude i lokalnu ekonomiju

Nećemo zvučati dnevno politički pa samo reći da podržavate lokalnu ekonomiju, male proizvođače i podstičete razvoj porodičnih biznisa. Znajte da se iza nekih rukotvorina krije mlada osoba koja ima snove o slobodi, majka koja plete i hekla do 3 sata ujutru kako bi obezbijedila osmjeh svojoj djeci ili gospođa kojoj se cijeli svijet srušio a onda ga na svojim leđima uspjela ponovo podići.

Znajte da se kupovinom dječjih igračaka mnogo više djece nasmije, da kupovinom pletenih džempera zima više podsjeća na ranu jesen a unikatan komad namještaja ostaje generacijama da se na njemu raduju i vesele.

Брошка Флора
Брошка Флора

Kupovinom rukotvorina slavimo nas same

Rukotvorine su proslava našeg prolaznog života i naše kulture – naš život nije masovna proizvodnja, kultura potrošača spakovanog u jednaku kutiju gdje sve izgleda isto i sivo. Svaka rukotvorina priča priču o ljudima, a ne o mašinama.

Riječ je o vremenu, trudu i ljubavi koja se ulaže u izradu svakog unikatnog  komada. Radi se o vještini svakog kreativca, genijalnosti i magiji individualne mašte!

Morate znati da nas čeka budućnost u kojoj će mašine preuzeti većinu poslova, koje ionako danas pretjerano i ne volimo raditi. Nama će ostati da maštamo, stvaramo i kreiramo.

Recite da smo pristrasni. Recite da samo želimo prodati! Ali nemojte poricati činjenice – kupovina rukotvorina je daleko bolja nego što joj se danas pridaje značaja!

 

%d bloggers like this: