fbpx

Intervju Munira Okanović Bajrić: „U svijetu dekupaža sam pronašla izgubljeni djelić sebe“

Prijateljstvo Kukice i drage kreativke Munire Okanović Bajrić je započelo u julu 2018. godine i od tada je ispunjeno isključivo pozitivnom energijom. Jako pristupačna i uvijek raspoložena, spremna da svoje vrijeme izdvoji za sve koji su željni znanja iz domena dekupaž tehnike, Munira je osoba na koju se uvijek možete osloniti. U prilog Kukicinog dojma stoji zajednica od preko 15 000 članova Dekupaž edukacijske grupe – Facebook zajednice koja okuplja stvaraoce i ljubitelje dekupaža.

Ko je zapravo Munira, otkud u svijetu dekupaža i koliko je zahtjevno stvarati i administrirati grupu od 15 000 članova saznaćete u intervjuu koji slijedi.

 

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Kada planiramo intervju obično izdvojimo vremena da se bolje upoznamo sa kreativcima, njihovim stvaralaštvom i duhom. Sa Vama smo imali priliku družiti se od jula prethodne godine i ono što osjećamo i vidimo u Vašem radu najbolje se oslikava u jednu riječ, a to je dobrota. Draga Munira, voljeli bismo naše pratioce upoznati sa Vašim počecima u dekupaž tehnici i šta je to šta dekupaž Vama omogućava. Kako je započeo Vaš put u svijetu rukotvorina?

Dekupaž…riječ sa kojom sam se prvi put susrela u maju 2014 godine kada sam na profilu kćerkine drugarice Tatjane Kusljugic vidjela divne kutije i poželjela da imam za sebe jednu takvu. Tada mi je ona objasnila da je kutija od mdf-a uradjena tj.ukrašena dekupaž salvetnom tehnikom. Kako me je  to jako zainteresovalo pratila sam njen rad i postala član grupe Sve za dekupaž, gdje sam pratila radove drugih i komentare.

U novembru sam odlučila kupiti početnički materijal, naravno u farbari jer u Majdanpeku nema hobi radnje. Kad sam u knjižari pitala za akrilne boje gledali su me kao da sam im tražila marsovce (smijeh).

Tako sam kupila bijelu akrilnu emajl boju za drvo, drvofiks , akrilni lak i poneki toner za zidove, četkice, šmirgl papir i počela da eksperimentišem.

Prvo sam uradila lampu i ram za sliku, doduše ne salvetnom tehnikom jer nisam imala salvete, tek kasnije, kada mi je prijateljica iz Danske Alma Buljubašić Maglić poslala nekoliko paketa salveta, krenula sam sa nekim starim futrolama za naočare, flašama, teglama, korpicama i kuhinjskom daskom koju sam mogla kupiti u kineskoj radnji.

Ubrzo sam kroz grupe vidjela da se repromaterijal može naručiti preko interneta pa sam počela naručivati kutije i  poslužaonike. Uglavnom, toliko sam se zarazila dekupazom da sam u vrlo kratkom vremenu uradila mnogo radova pa sam u decembru od 22.12.-27.12.2014. godine prvi put izlagala na Novogodišnjem Mini sajmu kulture i  stvaralaštva i tad su moji sugrađani imali priliku vidjeti šta ja to radim i čime se bavim.

Od tada redovno izlažem na Novogodišnjem sajmu a takođe sam imala i dvije samostalne izložbe, zajedničke izložbe sa Udruženjem umetnika Majdanpek kao i na Međunarodnoj izložbi Žene slikari.

Čak sam radila i tutorijal koji je objavljen u časopisu Dekupaž.

Moram reći da sam u svijetu dekupaža pronašla neki izgubljeni djelić sebe, dekupaž me je otrgao od internet zavisnosti i pružio mogućnost sklapanja novih poznanstava. Sa nekima sam uspjela da se upoznam, popijem kaficu, izmjenjamo iskustva i to traje i dalje, kad god imamo priliku da se vidimo uživo.

Nadaleko poznata Dekupaž edukacijska grupa, nastala 1. novembra 2014. godine, ima po našem mišljenju privilegiju da ste upravo Vi jedna od administratorki grupe. Koji su bili motivi pokretanja grupe i da li biste uporedili njene same početke sa onim  što vidimo danas?

Dekupaž edukacijska grupa je osnovana prvobitno kao grupa za razmjenu salveta i materijala za dekupaž. Grupu je kreirala Dragica Nikolić, a ja sam imala čast biti izabrana za administratora.

Salvete su bile skupe, kupovali smo pakete kad  nađemo u prodavnici i naravno svakom je ostajalo dosta salveta, jer iskoristiš nekoliko za rad. Dragica je došla na ideju da razmjenjujemo salvete i tako smo vrlo brzo došli do većeg broja različitih salveta.

Iako je bilo mnogo grupa vezanih za dekupaž, ni u jednoj grupi se nije pomagalo početnicima. Nedostajalo je objava o načinima rada. Početnici se uvijek ustručavaju da pitaju, da objave svoj rad jer misle da njihov rad ne može ići uz takve divne radove koje vide kod drugih.

Otud donosimo odluku da grupu preimenujemo u Dekupaž edukacijska grupa, koja će pomagati početnicima savjetima, hrabrenjem da objave radove, da pitaju šta ih zanima.

Uvedene su novogodišnje razmjene među članicama, što daje mogućnost još većeg zbližavanja, a usput na taj način se dodje do salveta i još ponekih materijala za rad.

Nagradne igre,  sponzori  za nagrade, izvlačenje dobitnika uživo, sve da bi samo druženje bilo zanimljivije.

Kod kvalitetnih Facebook grupa, kao što je Dekupaž edukacijska grupa, dovoljno je da postavite pitanje, provjerite postavljene datoteke i imate odgovor u najkraćem roku. Da bi se došlo do tog nivoa grupe potrebno je mnogo rada, odricanja, vremena a zasigurno i strogoće i discipline. Koliko je teško administrirati grupu od preko 15 000 članova i šta sve to sa sobom nosi?

Ipak moram reći  da je ideja bila Dragicina, ali u nedostatku vremena sve je prepustila meni, tako da uglavnom ja vodim i pratim grupu. Nije lako uvijek balansirati izmedju članica, bude tu i nesporazuma i nezadovoljstva ali uglavnom su članice divne, spremne pomoći, razmjenjujemo iskustva sa različitim materijalima i tehnikama.

Kad neko postavi pitanja, u vrlo kratkom roku stiže na desetine odgovora. Da nisu članice takve kakve jesu, ne bi ni grupa bila to šta jeste.

Dekupaž edukacijska grupa trenutno broji 15230 članova. Naravno, nisu svi aktivni, ne bave se svi dekupažom, ali ima dosta početnika i onih koji to žele postati pa nas za sada samo prate.

Intervju Munira Okanović Bajrić
Dio tekstualnih uputstava u Dekupaž edukacijskoj grupi

 

Uglavnom se trudim da održim red da ne dođe do velikih rasprava i ružnih riječi. Nije lako, jer treba zaista biti mnogo prisutan u grupi da bi se sve ispratilo, objavilo, izabrala naslovnica i slično.

Zna tu biti i kritika i prijedloga, sugestija od strane članica, neke prihvatim, neke ne, nekima ponudim da administriraju grupa ali tada je uglavnom nedostatak vremena razlog.

Zato se odluke uglavnom donose u dogovoru sa  Dragicom ili u odnosu na moju ličnu procjenu.

U svijetu dekupaža prije svega ste kreatorka, stoga ćemo se naravno osvrnuti na Vaše stvaralaštvo. Koji su to motivi kojima se najčešće vraćate, otkud inspiracija i snaga za dugogodišnje stvaranje?

Dekupaž je jedna neiscrpna tema, uvijek se nešto novo može naučiti, tako da inspiracija dolazi i sa te strane, razni tutorijali me nadahnjuju da se i ja oprobam u nečem novom, pa sam pored klasičnog dekupaža i raznih tehnika u dekupažu, isprobanih na svim materijalima (MDF, staklo, plastika, koža, metal, platno) počela da radim na slikarskom platnu,  Mix media tehniku koja podrazumijeva kombinovanje dekupaža, slikanja, skulpturnog slikanja. Jerdnostavno uživam  u svemu tome.

Skulpturno slikanje me takodje oduševljava, mada sam tu još uvijek pravi pionir. Volim uglavnom dječije motive, romantične, ali radim i po želji kupaca sve motive, naravno i one komercijalne (Slavske, novogodišnje, uskršnje…). Volim kad je kupac zadovoljan, jer kako kažu zadovoljan kupac…uvijek kupac.

Inspiraciju uglavnom tražim u salvetama, kojih sada imam preko 1000 različitih.

Hobi nam uvijek pruža zadovoljstvo i obično nas drži pribranim i srećnim u ovom ponekad prebrzom i stresnom svijetu, a kada se osjeti da može donijeti i određene prihode  desi se promjena u vidu blokade, previše planiranja i poslovnog razmišljanja. Kako Vi balansirate između preduzetništva i ljubavi prema dekupaž tehnici?

Dekupaž  mene  čini srećnom i zadovoljnom, to je moj smiriteks, nemam vremena za nerviranje, za rasprave i svađe.  Mnogo, naravno, znači podrška porodice, a ja je imam i od muža i od djece. Hoce mi pomoći i u kućnim poslovima, pogotovo kada prpremam izložbe ili radim neki naručeni predmet. Pomažu i finansijski, jer je ovo jako skup hobi, ali dosta često i kritikom.
Mnogo se ulaže ali mnogo više dobije ,ako se ne gleda samo finansijska strana. Može se lijepo zaraditi  prodajom radova na sajmovima i bazarima.

Poklanjam radove kada idem na svadbe i rođendane, jer znam da takav poklon neće dobiti ni od koga.

Ručni rad, nažalost, se kod nas ne cijeni i vrlo je teško dobiti realnu cijenu otud svi balansiramo , prilagođavamo cijenu tržištu, mada ta cijena nekad jedva pokrije troškove, zato je jako bitno plasirati robu i van granica naše države.

Kukica je mjesto gdje kreativci sa Balkana mogu potpuno besplatno izložiti i prodati svoje rukotvorine, pa bismo Vas pitali da li možda imate savjet za one koji se bave dekupaž tehnikom ili planiraju započeti proces učenja, a žele svoje radove ponuditi na tržištu rukotvorina? Koliko je danas teško plasirati rukotvorine ukrašene dekupaž tehnikom i šta sve jedan takav poduhvat zahtijeva?

Još uvijek nisam napravila svoj dućan za internet prodaju koji nudi Kukica, a sve u nedostatku vremena i fotografisanja radova. Kako sam nabavila malo bolji foto aparat, dok ga malo savladam , nadam se da ću praviti dobre fotografije koje  bi najbolje predstavile moj rad i time uvećale prodaju.

Intervju Munira Okanović Bajrić

Smatram da će prodaja tada biti mnogo bolja, mnogo više ljudi će vidjeti moje radove i definitivno će  poželjeti da ima nešto takvo u svom domu. Preporučujem svima koji se bave bilo kakvim kreativnim radom da se pridruže Kukici, naprave svoj dućan i tako plasiraju svoje proizvode .

Za kraj, po ustaljenoj navici,  ostavljamo prostora za poruku kreativcima i  pratiocima Kukice.

Moja poruka kreativcima je da uzivaju u tome šta rade, da eksperimentišu, i ne odustaju.

Ne dozvolite da vas iko pokoleba, jer kada se nešto radi s ljubavlju, kada se u nešto uloži ljubav  i dio sebe, to mora biti lijepo.

Ručni rad je lični rad, vrednujte ga i  znajte da svaka roba na kraju ima svog kupca.

Drago mi je da smo ostvarili saradnju sa Kukicom, da imamo mogucnost  mnogo toga nauciti na vašem sajtu, a uz to i plasirati naše proizvode.

Zadovoljstvo je sarađivati sa Kukicom  i njenim osnivačem Milanom.

Svakim danom u svakom pogledu sve više napredujemo.

%d bloggers like this: