fbpx

Zašto je brendiranje u svijetu rukotvorina važno?

Šta je zapravo brend?

Brend predstavlja reputaciju po kojoj će neki kreativac ili kreativka biti prepoznati. Ali treba zapamtiti da se brending ne događa na tržištu proizvoda i usluga, već u glavama i svijesti potrošača, i zato je veoma važno vizuelno predstavljanje i doslijednost istom. Brendiranje poboljšava prepoznavanje i pamćenje Jedna od glavnih komponenti vašeg brenda je vaš logo. Logo dizajn je ključan jer će on biti taj koji vizuelno predstavlja vaše stvaranje na svakom komadu rukotvorine, prepiske i oglašavanja. Profesionalni logo dizajn treba da bude jednostavan za pamćenje, ali dovoljno jak da bi se dobio željeni utisak vaše “kompanije”.

 

Svrha brendiranja je učiniti neki proizvod ili uslugu prepoznatljivom te joj povećati vrijednost na tržištu

Stvara povjerenje kod pratilaca

Profesionalni izgled gradi kredibilitet i povjerenje. Ljudi češće postaju konzumenti proizvoda koji su brendirani.

Rad na brendiranju je dugotrajan proces

Ukoliko pričamo o brendiranju kreativaca, moramo, između ostalog, uzeti u obzir  da je to pojedinac koji želi izgraditi brend na temelju svojih kvaliteta i postignuća, taj se imidž i reputacija grade sistemski. Mora se imati u vidu dosljednost između ponašanja i gradnje imidža u online svijetu i ponašanja u realnom svijetu. Nemojte biti lažnjak, jer će vaša ciljana publika to prepoznati.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Kako izgraditi uspješan brend?

Brendiranje je jako zamršena priča u kojoj je potrebno uskladiti različite faktore kako bi se dobila kvalitetna i uspješna cjelina. No, pitanje je koji su to nužni koraci u procesu brendiranja?

“Proces brendiranja na društvenim mrežama definitivno uključuje niz koraka i izazova koji bi se trebali savladati da bi rezultati bili uspješni.

Neophodno je definisati cilj brendiranja artikla, usluge ili kreativca. Cilj može biti uvećanje prodaje ili pronalaženje dodatnog angažmana. Nezavisno o cilju, on mora biti mjerljiv kako bi pojedinac mogao pratiti razvoj i put svog brenda.

Zatim slijedi kreiranje logoa, naziva te cjelokupnog sadržaja koji će se vezivati za taj brend. Kad govorimo o sadržaju mislimo na sve ono što će se objavljivati vezano uz taj brend, od tekstova, fotografija, vizuala, video sadržaja.

Bez obzira što je vizualni identitet lina karta vašeg brenda komunikacijska poruka nekog brenda kao i ton komunikacije jako su važni dijelovi brenda. O tome je neophodno konstantno voditi računa.

Na kraju  slijedi distribucijski plan te određivanje medija putem kojih će brend komunicirati.

Plan za brendiranje može uključivati već gore navedene korake s tim da bi bilo dobro imati unaprijed definisan komunikacijski plan. Potrebno je izraditi kalendar objava kojim  se točno definišu sve objave na digitalnim kanalima od Facebooka, Instagrama i ostalih online kanala.

Uzmimo za primjer kalendar objava Kukice na Blogu i Facebook-u koja intervjue sa zakupcima Dućana objavljuje Ponedeljkom, foto albume kreativaca danima vikenda, dok su ostali dani rezervisani za uradi sam tutorijale, savjete i zanimljivosti, objave artikala.

Kako ubrzati proces brendiranja?

Jako je važno da svako brendiranje kreativca iza sebe ima pokriće rada, kvaliteta i odgovornosti. U suprotnom svako ubrzano brendiranje će samo imati kontra efekte.

U Kukici vjerujemo da je pametno povezivati se sa jačim brendovima ako sa njima imamo zajednički interes. Kukicu prate ljubitelji ručnog rada i unikatnog kreiranja i  i prepoznata je kao relevantna u polju rukotvorina. Samim time biti dio Kukica zajednice može samo donijeti benefite.


Predlažemo da pročitate i sledeće blog postove kako biste se upoznali kako sa važnošću digitalnog marketinga u svijetu rukotvorina tako i kako da se najbolje predstaviti na sajmovima

Digitalni marketing u svijetu rukotvorina: Zašto i kako

 

Kako unaprijediti prodaju na sajmovima: Praktični savjeti za organizovanje štanda i komunikaciju sa kupcima (1)

 

Kako unaprijediti prodaju na sajmovima: Praktični savjeti za organizovanje štanda i komunikaciju sa kupcima (2)

%d bloggers like this: