fbpx

Trendovi koje kao kreativac trebate ispratiti u 2019. godini

Hajde da pogledamo šta se dešava u svijetu marketinga i vidimo šta korisno možete da pokupite ili kako da se usredsredite na 2019. godinu kako biste imali više prodaja i posjeta u Dućanima.

Prije svega, mali nagovještaj: ovo NIJE popis obaveza ili “morate uraditi” stvari. Ne zaboravite da se usredsredite na ono što je bitno za fazu poslovanja u kojoj se nalazite. Ako ste potpuno novi Dućan ili još niste počeli, nemojte sebe ometati sjajnim marketinškim strategijama. Umjesto toga, prvo morate da izgradite osnovu svoje prodavnice: pokretanje prodavnice, kreiranje prve kolekcije proizvoda, brendiranje, fotografisanje proizvoda, određivanje cijena, sve te dobre, početne stvari (na našem Blogu smo do sada prenijeli pregršt savjeta koji vam mogu pomoći u svemu prethodnom).

Danas ćemo malo više obratili pažnju na ono što su trendovi u marketingu za Dućane i sve prodavnice koje bave prodajom rukotvorina, imaju dobru osnovu i samo čekaju da ubrzaju svoje prodaje. U redu onda, idemo!

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Video i video snimci uživo

To je već bio slučaj i 2018. godine kada je video počeo da postaje sve važniji, ali će postati još važniji u 2019. godini.

Nekoliko ideja za video sadržaj:

 • Iza scene;
 • Tura kroz studio (radionicu);
 • “Gledajte kako pravim vaš proizvod” (timelaps / ubrzani video);
 • FAQ – Često postavljana pitanja;
 • Slanje paketa;
 • Ankete;
 • Uživo prodaje;
 • Pakovanje proizvoda / kolaž;
 • Itd.

Sadržaj za zajednicu

Ovo zapravo znači da stvarate zajednicu ljudi oko vašeg brenda koji zaista podržavaju vašu prodavnicu i preporučiće vaše proizvode drugim ljudima. Uvek je važno izgraditi zajednicu, ohrabriti klijente da dijele sa vama povratne informacije i kao i slike rukotvorina na društvenim mrežama koristeći hashtag vašeg brenda.

Danas već imamo i influencer marketing – ništa nije bolje od preporuke osobe kojoj vjerujete. Ne morate nužno raditi sa uticajnim osobama, već potičite na razgovore (komentare, spominjanja, itd.)

Opcije slanja kalkulatori
Opcije slanja kalkulatori

Free / Fast shipping

Brza ili besplatna dostava – Znamo da se mnogi neće složiti sa ovim. Ne kažemo da morate ponuditi besplatnu dostavu ili je morate ponuditi svuda u svijetu. Znamo da za neke Dućane ovo može biti teško. Poenta je više da se pokušate malo više igrati sa ovom opcijom, vidite kako možete smanjiti troškove dostave koji su vidljivi vašem kupcu. Kupac će na kraju uvijek to platiti, samo što će biti uključen u cijenu. Ovdje vam može pomoći kalkulatori slanja

Gerila Marketing

Gerila marketing podrazumijeva metode osvajanja potencijalnih kupaca iznenađenjima, ostavljanjem neizbrisivog utiska na potencijalnog kupca, te oduševljenjem kupca dovoljno da to postane opšti predmet rasprave u društvu.

Kod ove vrste oglašavanja najbitnije je da kreativci ostave pozitivan i neizbrisiv utisak na kupca. Utisak će ostaviti tako što će se osloniti na njegove emocionalne doživljaje. Gerila marketing je usmjeren na tri stvari:

 • privlačenje novih kupaca,
 • pozivanje postojećih kupaca da ponovno kupuju,
 • kao i da potroše više nego što bi inače potrošili nudeći im dodatnu vrijednost na postojeće proizvode i/ili usluge.

Kreativnost je glavna odlika gerila marketinga, ali s tim se treba biti oprezan zbog toga što ne znači da će postojeći i potencijalni kupci uvijek razumijeti Vašu “kreativnu” poruku koju im pokušavate poslati. Zato marketinška poruka koju šaljete Vašim kupcima – ciljnom tržištu mora biti jasna i precizna kako ne biste uzalud trošili novac i energiju.  Sa Gerila marketingom morate voditi računa o zakonima kako ne biste ušli u prekršaje.

Na kraju, ali ne manje važno, da dodamo da, osim sopstvenog rada i truda, velikog prijatelja imate u Kukici koja svojom marketing strategijom baziranom na višegodišnjem iskustvu optimizuje platformu samo za vas.

Još jednom Vas pozivamo da postanete dio najbrže rastućeg karavana na Balkanu. Košta vas jedino vašeg vremena!

Naša Facebook zajednica raste svakog dana pridružite joj se klikom OVDJE

%d bloggers like this: