fbpx

Kako odrediti cijenu rukotvorina? Moramo cijeniti umijeće!

Mnoge zanatlije naiđu na probleme kada je riječ o određivanju cijene njihovog ručnog rada. S toga vam nudimo neke savjete o tome kako formirati cijenu . Ipak, skrećemo vam pažnju da ovi savjeti možda neće biti jednako funkcionalni za sve slučajeve prodaje ručnih radova.

Istraživanje online tržišta

Prije svega odredite raspon cijena onoga što prodajete? Idite na sajtove poput Kukice i pogledajte kako se kreću cijene tog proizvoda. Ipak, imajte na umu da cijena nije jedino mjerilo, pa provjerite i koliko se taj proizvod prodavao po toj cijeni.

Kontaktirajte prodavce koji su “dali” oglase kako biste vidjeli da li su slični predmeti nedavno prodati. Iako ne možete da vidite cijenu za koju je određeni proizvod prodat, ako prodavac ima prodavnicu punu skupih stvari i nema prodaje, to svakako znači da su precijenili svoje proizvode. Kada odredite raspon, lakše će vam biti da odredite i realan opsjeg kretanja cijena uz koji možete očekivati prodaju.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Idealno bi trebalo da ostanete na sredini opsega cijena, osim ako ne koristite kvalitetniji materijal ili postoji nešto zaista jedinstveno u vezi sa vašim specifičnim zanatom. Međutim, ako ste potpuno novi za nišu u kojoj radite, posebno uz veliku konkurenciju, predlažemo da ostanete nešto niže od prosječne cijene kako bi privukli što veći broj potencijalnih kupaca

Troškovi materijala

Ovo je kamen temeljac u mogućnosti da podesite poštenu cijenu vašeg rada i ostvarite najveći profit. Nikada ne plaćajte maloprodajnu cijenu za svoj materijal – trudite se da sve materijale obezbijedite na veliko ili na rasprodaji. Što je niža cijena koju plaćate na svojim materijalima, to je veći profit koji imate priliku da napravite.

Procijenite utrošeno vrijeme

Ovo je najizazovniji faktor u određivanju cijene rukotvorina – i najkontroverzniji. Probajte da odredite neku satnicu, ali ako u nju uračunate rad uz gledanje TV-a, nećete doći do realne procjene koja bi bila poštena ili od velike koristi na tržištu.

Mnogi rade tokom onoga što bi inače nazvali “slobodno vrijeme”, dok čuvaju djecu, u pauzama između obavljanja kućnih poslova, tako da je teško dati preciznu procjenu vremena utrošenog u rad na projektu.

Ako ste zanatlija koji radi u studiju praćenje vremena utrošenog na stvaranje biće vam od velike pomoći prilikom sastavljanja realne i „poštene“ cijene prema kupcima.

 

Na kraju evo i nekih formula koje koriste uspješni zanatlije i umjetnici.

Troškovi snabdjevanja + satnica = Cijena 1.

Troškovi snabdjevanja x 3 = Cijena 2.

Cijena 1 + Cijena 2 podijeljeno sa 2 (da bi se dobio prosjek između ove dvije cijene) = Cijena 3.

Dobijenu cijenu uporedite na tržištu, istražite i prilagodite se u skladu s tim.

Još jednom napominjemo da je riječ o savjetima i formulama koji ne mogu biti primjenjivi u svim slučajevima.

Ako želite posješiti prodaju heklanih i pletenih umjetnina i rukotvorina, predlažemo da pročitate sjajan post na našem blogu koji će Vam pomoći da unaprijedite svoje poslovanje

%d bloggers like this: