fbpx

Zentangle metoda Zabava i umjetnost za sve uzraste

Zentangle metoda je jednostavna za učenje, opuštanje i zabavan je način kreiranja predivnih slika, crtanjem struktura i  obrazaca. Ove uzorke na engleskom jeziku nazivaju tangle – dok bi najpribližniji prevod bio zapetljano (zamršeno).

Sa ovom metodom se stvaraju zapetljane kombinacije tačaka, linija, jednostavnih krivulja, S-krivulja i kugli. Ovi jednostavni oblici se nazivaju “Elemental Strokes” (Osnovi pokreti / obrasci) u svim Zentangle umjetnostima.

Obrasci su nacrtani na malim komadima papira koji se nazivaju “pločice”. Nazivaju se pločicama jer ih možete sastaviti u mozaik. Pločice možete poručiti online ili kreirati sami.

Zentangle metoda

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Zentangle umјetnost je nereprezentativna i neplanirana, tako da se možete fokusirati na svaki potez i ne brinuti o krajnjem rezultatu.  U stvari, najlakše možete kreirati Zentagle crteže  tako što ćete rotirati pločicu dok se ne “zapletete” – uvijek držeći ruku u opuštenoj poziciji. Ne morate da znate kako će izgledati zaplet. Samo trebate znati korake. Rezultat je savršen.

Dok koristite  Zentangle metodu za kreiranje predivnih slika, vjerovatno ćete uživati u povećanom fokusu, kreativnosti, samopouzdanju i povećanom osećajnom blagostanju. – otuda ZEN u kovanici Zentagle. A vidjećete da i osam definisanih koraka ove metode imaju u sebi i nešto više od crtanja obrazaca.

Uživajte u videu koji će Vas uvesti u ovu metodu crtanja a na kraju članka vam predstavljamo malu galeriju po našem izboru.

Osam koraka Zentangle metode

 • Korak 01 – Zahvalnost

Udobno se smjestite, udahnite duboko nekoliko puta i osjetite zahvalnost – zahvalnost za ovaj prekrasni papir, za ove predivne alate, za ovu priliku da napravite nešto lijepo.

 

 • Korak 02 – Tačke u uglovima
Zentangle metod započinjete sa prelijepim komadom papira, kvadratom od 89 mm.
Da biste odgovorili na poznato pitanje šta sad da stavite na papir, postavite svijetlu tačku olovke u svaki ugao, udaljeno oko širine olovke od ivica. Sada to više nije prazan papir.
 • Korak 03 – Granice
Povežite te tačke svijetlom linijom olovke, ravnom ili zakrivljenom, da biste stvorili kvadrat. Ovo je vaša granica.
 • Korak 04 – Struna
Unutar granice, nacrtajte liniju da napravite ono što se naziva “struna”. Struna razdvaja pločicu u sekcije u kojima crtate svoje obrasce. Struna može biti bilo kojeg oblika. To može biti krivudava linija koja dodiruje ivicu granice , ili niz pravih linija koje idu od jedne strane granice do druge.
 • Korak 05 – Tangle
Zaplet (Tangle) je predefinisani niz jednostavnih poteza koji čine obrazac. Zaplet je i imenica i glagol. Baš kao što plešete ples, vi zapletiti svoje obrasce. Ne brinite kako će izgledati. Samo se usredsredite na svaki potez olovke dok to činite. Verujte da ćete znati šta dalje da radite kada dođe vrijeme za to.
 • Korak 06 – Shade
Dodajte nijanse sive sa grafitnom olovkom da biste dobili kontrast i dimenzije pločica. Crno-bijeli dvodimenzionalni zapleti se transformišu kroz sijenčenje i izgledaju trodimenzionalno.
 • Korak 07 – Inicijali
Ovo je umetničko djelo koje ste vi stvorili. Trebali bi ga potpisati. Stavite inicijale na prednju stranu (mnogi ljudi kreiraju jedinstveni monogram). Na poleđini, stavite svoje ime, datum, komentare i zapažanja.
 • Korak 08 – Cijenite svoje djelo
Držite pločicu na dlanu. Cijenite ono što ste upravo stvorili.

This slideshow requires JavaScript.

%d bloggers like this: