fbpx

Krakel (crackle) dekupaž tehnika Šta je i kako ga uraditi

Krakel (crackle) dekupaž tehnika

Dekupaž je umjetnička vještina lijepljenja isječaka (obično papirnih salveta) na neki predmet i premazivanja lakom ili glazurom. Nakon uspješno obavljenog dekupaža, isječak izgleda kao da je nacrtan na predmetu koji sređujete. Dekupaž se kao tehnika može koristiti za ukrašavanje gotovo svih materijala, uključujući svakodnevne kućne predmete – od malih vaza do većih komada nameštaja. O ovoj tehnici smo više pisali OVDJE dok Vodič za početnike možete pogledati na sledećem LINKU. Krakel (crackle) je dekupaž tehnika koju ćemo pokušati približiti u ovom postu.

Krakel tehnika predstavlja, u stvari, pripremu podloge na kojoj se posle može izvoditi dekupaž. Riječ je preuzeta iz engleskog jezika, izvedena iz riječi crack  što u prevodu znači pukotina.

Krakel je, kako već rekosmo, dekupaž tehnika kojom se na predmetima prave pukotine, kojima se stvara efekat starine i antikviteta, što predmetima udiše poseban duh. Zato je neobično važno upoznati se sa svim metodama kojima se krakel može dobiti.

 • Parisian caramel bag

  Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
  50.00 Add to cart
  Shtrikarica logo

Dodavanje efekta ispucalosti predmetu može da učini da sam predmet izgleda starije. Ovo je dobra tehnika da saznate da li ste jedna od mnogih osoba koje su zainteresovane za antikvitete. “Antikving” se može primijeniti na bilo kojem predmetu.

Postoji mnogo raziitih načina upotrebe krakel tehnike dok za onu koju će Kukica obraditi će Vam biti potrebno sledeće:

 • Brusni papir
 • Parče tkanine
 • Akrilne boje
 • Sunđer
 • Salveta
 • Nož
 • Lijepak za dekupaž
 • Krakel masa
 • Uljane boje
 • Laneno ulje
 • Krakel lak

Koraci:

Išmirglajte površinu koju želite da ukrasite i potom je dobro očistite krpom. Nanesite sloj akrilne boje tako što ćete sunđerom obojati predmet povlačeći u jednom smjeru na objektu. Sačekajte da se prvi sloj osuši, a zatim nanesite drugi sloj istim postupkom. Pustite da se boja osuši.

Izrežite štampanu sliku (salvetu) nožem ili makazama (jako je važno da predmet kojim režete bude oštar). Nanijeti tanak sloj lijepka za dekupaž u jednom pravcu preko oslikane površine sa sunđerom. Pustite da se ljepilo  osuši i nanesite ljepilo na zadnju stranu štampane slike (salvete). Postavite odštampanu sliku (salvetu) na predmet bez pritiskanja. Podignite polovinu svoje slike i upotrebite valjak za dekupaž da biste se oslobodili svih mjehurića vazduha. Jedna strana slike (salvete) bi trebala biti ravna odnosno postavljena na predmet, dok je druga polovina još uvijek podignuta. Valjkom prelazite od centra ka spolja. Kada više nema mjehurića vazduha, spustite ostatak slike (salvete) i ponovo valjajte da biste uklonili mjehuriće vazduha iz centra. Dozvolite da se slika osuši. Ponovite za svaku sliku (salvetu) koju koristite.

Nanesite sloj krakel mase. Ovdje možete koristiti četkicu. Polako nanosite u jednom smjeru. Nemojte nanositi dvaput preko iste površine. Sušenje je jako važno, dozvolite da se krakel masa osuši. Na tanke pukotine nanesite tanak sloj mase dok je deblji sloj rezervisan za veće pukotine. Pustite da se osuši u skladu sa uputstvima na etiketi krakel mase. Nanesite sloj uljane boje na krakel masu. Obrišite višak boje lanenim uljem. Nanesite dva sloja krakel laka kako biste zaštitili površinu. Ne bi trebalo da osjetite brazde duž ivice slike (salvete). Cijela slika (salveta) treba da bude potpuno ravna kako bi rad bio u potpunosti zaštićen.

Izvor: ehow

Naveli smo da postoji više načina za realizaciju krakel tehnike pa smo se stoga odlučili prenijeti tehniku i iz drugih izvora koje smo uspjeli pronaći na internetu. U nastavku možete pogledati i Video tutorijal.

Postoje krakel mase (jednokomponentne i dvokomponentne), koje su uglavnom skupe i ne traju dugo, tj. nećete baš uspjeti puno projekata završiti sa jednim pakovanjem krakel komponenti. Pukotine koje nastaju kada se njima radi su savršene i to su idealni materijali za profesionalce, međutim, te pukotine najčešće izgledaju previše previše savršeno, pa mogu uticati na finalni utisak o predmetu koji je obrađen krakel tehnikom.

Sa druge strane, kao i uvijek, postoji i jeftiniji način da se kraakel tehnika realizuje odnosno da se naprave pukotine koje će izgledati mnogo prirodnije i vjerodostojnije nego one koje se dobijaju krekel komponentama – izgled da je zub vremena uraddio svoje. Riječ je o kombinaciji akrilnih boja i drvofiksa (lijepka za drvo, koji je ujedno i najjeftiniji lijepak za dekupaž). Za dekupaž, posebno ukoliko ste početnik, najbolje je koristiti ovu metodu, jer je jeftina, pa svaka greška ili neuspjeh neće koštati puno.

Postupak rada. Kako uraditi krekel?

Prvo što treba uraditi jeste odabrati i pripremiti nijanse boja – jednu svijetlu, jednu tamnu, tako da obe daju jači kontrast. Ukoliko se želite upoznati sa osonovama tehnike Dekupaž to možete učiniti u Kukicinom Vodiču za početnike na sledeem LINKU Boje treba razblažiti i učiniti ih ne previše gustim. Trebaju biti guste toliko da se njima može potpuno prekriti površina u jednom nanošenju. To je naročito važno za onu boju koja će e nanositi poslednja.

Sam postiupak rada se sastoji od nekoliko faza:

 • nanošenja jedne od boja (u našem slučaju tamne) i njenog sušenja;
 • nanošenja ljepka i njegovog prosušivanja i
 • nanošenja druge boje (u našem slučaju svijetle) i njenog sušenja.

Prva Faza

Kako smo rekli, nanosimo prvo tamnu boju. Potrebno je nanijeti tako da se svaki djelić predmeta sa njome pokrije i odmah fenom osuši.

Druga Faza

Nanošenje drvofiksa (ljepilo za drvo, tutkalo prim. aut.); nanosi se četkicom na ofarbanu i osušenu površinu. Potrebno je voditi računa o tome da lijepak po cijeloj površi bude ravnomjerno raspoređen.

Ukoliko su slojevi različite debljine, pukotine e biti ili prevelike (ako je sloj lijepka predebeo) ili premale (ako je sloj pretanak), a mogu i potpuno izostati. Ovi zna upropastit projekat u potpunosti.

Dakle, možemo zaključiti da veličinu pukotina možemo kontrolisati tako što emo nanositi različite debljine slojeva lijepka, ali je potrebno da debljina sloja bude uniformna, odnosno jednak debljine. Lijepak je potrebno ostaviti da se prosuši par minuta, tako da samo gornja površina uhvati mikronski tanku koricu.

Treća Faza

Nanošenje svijetle akrilne boje se takođe vrši četkicom, i to širom. Boja se raznosi laganim pokretima, uvijek vodeći računa o tome da se ne ošteti tanka korica prosušenog drvofiksa i, kao i kod druge faze, truditi se da sloj boje bude jednako debeo, kako bi pukotine bile približno iste.

Nakon ovoga može se odmah površina sušiti, ali će u tom slučaju pukotine koje nastaju pratiti tragove brazdi koje je četkica ostavila i imaće samo dva smjera, pa će izgledati veštački. Najbolje je odmah po raspoređivanju boje , četkicom preko boje lagano preći valjkom koji je prethodno natopljen bojom (sa natopljenim valjkom se sprječava da se sa površine skine boja. Kada je boja na ovj način nanesena ravnomerno po cijeloj površini, sve se može osušiti fenom. Nakon minut sušenja pukotine se same stvaraju.Trudite se da fenom “šarate”  cijelu površinu.

Ne očekujte da uspijete iz prve, pogotovo ako ste početnik. Možda nećete uspeti.

 

%d bloggers like this: