fbpx

Dekupaž – Tehnika iz 12. vijeka koja i danas opčinjava

Dekupaž je umjetnička vještina lijepljenja isječaka (obično papirnih salveta) na neki predmet i premazivanja lakom ili glazurom. Nakon uspješno obavljenog dekupaža, isječak izgleda kao da je nacrtan na predmetu koji sređujete. Dekupaž se kao tehnika može koristiti za ukrašavanje gotovo svih materijala, uključujući svakodnevne kućne predmete – od malih vaza do većih komada nameštaja.

dekupaz tehnika

Danas je najpopularnija takozvana salvetna tehnika koja je, prema nekim istoirijskim podacima, nastala još u 12. vijeku u Kini. Do 20. vijeka, kada su je Francuzi predstavili Evropljanima, Kinezi su je doveli do savršenstva i uz pomoć nje su dekorisali razne drvene predmete, lampione i slično. Ime “dekupaž” nastalo je od francuske riječi “decouper” koja u prevodu znači “seći, isjeckati”.

Materijal

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Prije svega potreban vam je predmet koji želite da ukrasite. Višeslojne oslikane salvete predstavljaju najpogodniji način za korišćenje slika, iako se u nekom slučaju mogu koristiti i slike sa običnih papira, mada će vam u tom slučaju biti teže da “sakrijete” ivice i prelaze.

Lijepak, odnosno vrsta lijepka zavisi prvenstveno od materijala od kojeg je izrađen predmet koji želite da ukrasite.

Makaze, skalpel, odnosno alat za sječenje mora biti oštar kako ne bi pokidali fine ivice ili slike. Takođe su vam potrebne četkice za lijepak (najbolje je da bude široka i tanka), za lak (ukoliko želite vaš predmet da prelakirate na kraju) i za boju (ako se odlučite da vašem predmetu date osnovnu boju prije nanošenja salvete).

Lak se na kraju mora koristiti kako bi se rad zaštitio i dobio sjaj. Važno je, takođe, znati da ništa nije striktno i strogo određeno, pa možete koristiti šablone za dekupaž, konturne paste, akrilne boje, sunđerčiće, šljokice i sve ono što vam mašta pruži.

Tehnika rada

Prije nego što počnete sa radom, prvo morate pripremiti površinu, a preporuka je da se prefarba akrilnom bojom, nakon čega se četkicom nanosi tanak sloj lijepka.

Važno je takođe da prije samog korišćenja papira, isti izgužvate kako bi ste napraviti prostor u koji će lijepak “potonuti” i tako se riješiti vazdušnih mjehurića. Dobar savjet je i da koristite prste za ravnanje papira na željenu površinu umesto četkice – možete da koristie i kreditnu karticu da se riješite vazdušnih mehurića, ali obratite pažnju na ivice dok se lijepak suši kako se ne bi odigao od površine.

Sačekajte da se lijepak osuši i nakon toga nanesite još jedan sloj lijepka. Ako slika izgleda zamuljano, dodajte vodu. Voda će rastvoriti lijepak i izoštriti sliku.

Na kraju obavezno premažite slojem laka zbo zaštite i ukoliko želite dodatni sjaj i ponavljajte dok ne budete zadovoljni.

Ukoliko pak želite da u svom domu imate neki jedinsven rad, a nemate vremena za njegovu izradu, na Kukici takođe možete pronaći odlične rukotvorine i umjetnine urađene ovom tehnikom.

Raskošna čoker ogrlica

Ogrlica od kože sa vintidž motivom

Drvene kutije by Dekupaz Zizel

Dekupaz Majke Afrike

Dekupaž

POSJETITE KUKICA SHOP

 

IZLAZITE NA KUKICI

%d bloggers like this: