fbpx

Dekupaz kratka istorija

Dekupaz kratka istorija – Fascinatna istorija koja se oslikava kroz raznolikost stilova i zemlje porijekla. Kroz vjekove je imala poznate obožavatelje uključujući Mariju Antoanetu, Madam Pompadur, Lorda Bajrona, Matisa i Pikasa.

Dekupaz kratka istorijaJoš u davnom XII vijeku, kineski seljaci su kreirali papirne ukrase sa ciljem ukrašavanja prozora, lampi, poklona i drugih predmeta. Ova praksa i ekspertiza sa makazama potiče od nomada Istočnog Sibira i njihovog ukrašavanja nadgrobnih spomenika. Germanski i poljski umjetnici su takođe vjekovima koristili izrezan papir. Poljske žene i djeca, posebno, su razvili nevjerovatne vještine sa savijenim papirima ukrašavajući predmete motivima ptica, životinja i cvijeća

“Moderna istorija” dekupaža se veže za XVII vijek kroz formu ukrašavanja namještaja. Orijentalno ukrašeni predmeti postaju trend u Evropi. Kao rezultat velike potražnje, venecijski proizvođači namještaja su počeli sa kreiranjem “lažnih ukrašavanja” kako bi odgovorili na potražnju. Mladi su upošljavani da ručno boje printove i gravure poznatih umjetnika. Ovi su onda rezani, lijepljeni na površine i lakirani do željene teksture. Paralelno ovim dešavanjima, više klase su unajmljivale poznate umjetnike za ukrašavanje namještaja, zidova i plafona.

– Dekupaz kratka istorija –

 

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo
Dekupaz kratka istorijaSa sve većom potražnjom i činjenicom da velika većina nije mogla priuštiti djela majstora tog vremena, tehnika se jednostavno rodila. Crteži i djela majstora su kopirana, rezana, lijepljena i lakirana dok nisu poprimala obrise originala. Tokom XVIII i XIX vijeka tehnika biva sve šire primjenjivana – “tehnika siromašnih umjetnika”. Mada ulazi na vrata dvora Luja XV.

Dekupaž je riječ XX vijeka i derivat je francuske riječi découpeur – izrezati. 

U našem malom Dućanu možete pronaći sjajne radove balkanskih kreativaca

 

 

 

 

Kukica!Dekupaz kratka istorija – Kukica!

 %d bloggers like this: