fbpx

Hladni porcelan Domaći materijal koji opčinjava (Recept)

Hladni porcelan je jako popularna masa koju je lako napraviti kod kuće. Predmeti koji se prave od hladnog porcelana mogu biti nakit, ukrasi, igračkice ukoliko ste vješti.

Kao i kod svih materijala koje je moguće spremiti kod kuće, recept  je ono što izdavaja kvalitetne radove.

Hladni porcelan takođe možete kupiti i u svim bolje opremljenim prodavnicama hobi materijala, ali ukoliko ne želite da trošite bespotrebno novac, predlažemo vam da pokušate da ga napravite sami.

Ovaj materijal je obično u bijeloj boji, ali nemojte da vas to demotiviše, moguće je dodati razne boje (akrilne) i miješanjem dobiti sve nijanse koje želite.

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Predmeti izrađeni od hladnog porcelana se suše na vazduhu a konačan predmet je potrebno zaštiti akrilnim lakom. Voda nije najbolji prijatelj hladnog porcelana, pa vodite računa da predmeti napravljeni od hladnog porcelana ne dolaze u dodir sa tečnostima.

Hladni porcelan

Recepti za hladni porcelan

Možete pronaći veliki broj recepata, a mi ćemo na blogu u seriji članaka, prenijeti nekoliko sa kojima nećete pogriješiti.

Kako napraviti hladni porcelan :

 • 1 šolja bijelog lijepka (drvofiksa)
 • 1 šolja gustina (kukuruznog skroba)
 • 2 kašike bebi ulja
 • 1 kašika limunovog soka

Postupak:

Pomiješajte lijepak i gustin, pa na to sipajte limunov sok i bebi ulje.

Kada ste smjesu dobro izmiješali, potrebno je da je stavite na 15 sekundi u mikrotalasnu. Potom izvadite i pomiješajte. Proces ponovite 8-9 puta.

Primijetićete kako je smjesa sve gušća i teža za miješanje. Kada ste dobro izmiješali i dobili ujednačenu smjesu, premijesite je rukama, i umotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji 24h.

Nakon 24h vaš hladni porculan je spreman.

 

Recept II Hladni porcelan

Kukica

 

Polimerna glina: Kako se upotrebljava, šta se od nje može izraditi i kako se njome rukuje

%d bloggers like this: