fbpx

Polimerna glina: Kako se upotrebljava, šta se od nje može izraditi i kako se njome rukuje

Polimerna glina je glatka i mekana masa za modeliranje, sa lakoćom se blendira, a zbog izuzetne mekoće odlično se miješa sa sličnim masama prilikom ćega se mogu dobiti fantastični efekti.

Šta je polimerna glina?

Polimerna glina predstavlja modelirajuću masu na bazi polimera polivinil hlorida i veoma je pogodna za rad, dok njena struktura veoma podsjeća na plastelin.

Polimerna glina je laka za upotrebu i sa njom mogu raditi djeca i odrasli, umjetnici, kreativne zanatlije i hobisti. Jednostavna je za obradu i od nje se može napraviti gotovo sve – od nakita, ukrasa, raznih rukotvorina do upotrebnih predmeta.

Ako gledamo iz ugla nekog ko nema iskustva u ovoj oblasti, rad sa polimernom glinom je veoma jednostavan.

 • Parisian caramel bag

  Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
  50.00 Add to cart
  Shtrikarica logo

Sve izgleda kao da je samo potrebno  imati polimernu glinu, malo je oblikovati i ispeći. Međutim, profesionalci su nam otkrili da to i nije baš tako. Ako želite ozbiljno dobre rezultate i ako želite da od vaših rukotvorina zastaje dah, morate da znate da se prije, posle i između ta dva procesa (modelovanja i pečenja) krije mnogo pojedinosti, problema, trikova i alata.

Ne možemo vam ih sve otkriti u samo jednom članku, ali vas zato možemo upoznati sa onim najosnovnijim karakteristikama kako biste znali koju masu i koje alate da odaberete za sam početak.

Imamo dvije osnovne podjele polimer gline

Osnovna podjela polimernih glina je na one koje se suše pečenjem i one koje se suše na vazduhu – veoma važna karakteristika o kojoj treba razmisliti prije kupovine, pogotovo ako planirate glinu da kombinujete sa drugim materijalima koji možda ne bi podnijeli pečenje.

Razlikuju se i po tvrdoći, pa tako kod FIMO masa imamo mekanu (FIMO soft) i klasičnu varijantu. Možete ih naći i sa posebnim efektima u vidu šljokica/glitera ili kao prozirne mase (FIMO effect).

Na tržištu ćete naići na različite brendove i serije (Fimo, Premo, Cernit…), kod svih su karakteristike slične i vjerovatno vi kao početnik ne biste primijetili značajne razlike, ali oni koji se dugo bave ovim materijalom primjećuju.

Cernit mase su, na primjer, mekše i nije im potrebno dugo omekšavanje pa su preporučljive za početnike ili djecu, ali to može značiti i da će se više lijepiti za vaše ruke i ostavljati boju na njima.

Cernit masa ima veliki broj nijansi i to je njihova osnovna prednost u odnosu na Fimo masu. Fimo Soft masa je po našem saznanju najpopularnija, što bi značilo možda i najbolja na našem prostoru.

 • Glina koja se peče u rerni

Kada ste završili oblikovanje svog predmeta treba ga ispeći  30 minuta u kućnoj rerni, na maksimalnoj temperaturi od 130 stepeni (prosječno oko 110 stepeni).

 • Samosušeća glina

Druga vrsta je takozvana samosušeća polimerna glina. Ona se stvrdnjava na sobnoj temperaturi. Veoma su lake za obradu i nije ih potrebno peći. Kada ste završili predmet samo ga ostavite da se osuši. Vrijeme sušenja zavisi od veličine i debljine predmeta, a varira od 12 do 48h. Ovu glinu ne morate da stavljate u kesu i da štitite od prašine. Posle sušenja možete je dodatno obrađivati šmirglanjem, oslikavanjem, lakiranjem…

 

Šta je potrebno za početak rada sa polimernom glinom?

Polimerna glina je mekana i može se oblikovati na sobnoj temperaturi. Možete je oblikovati rukama ili upotrebiti kalup. Kako je kod nas teško naći baš kalupe za glinu, možete upotrebiti plastične ili metalne kalupe za torte i kolače, sjekače za tijesto.

Od osnovnog alata je potrebno:
 • Nožić ili skalper uz pomoću kog ćete sjeći glinu
 • Staklena podloga na kojoj ćete raditi
 • Modlice, sjekači i ostali pomoćni alati za oblikovanje
 • Pasta mašina – kako biste lijepo izravnali vaše parče gline
 • Mini pećnica u kojoj ćete peći glinu (može i obična rerna, ali poželjno je da razdvojite hranu od gline što prije)
 • Papir za pečenje – on je odlična podloga za pečenje gline
 • Vodobrusne šmirgle – veoma korisne ukoliko želite da svom radu date lijep finiš
 • Vodenobazni lak i četkice – ukoliko želite da prelakirate vaš predmet i date mu sjaj

Ovo su, samo neki predmeti i alati koje biste trebali imati, ali postoji još toliko toga. Najljepše je, u radu sa polimernom glinom moć improvizacije, pa će vam možda obična drvena čačkalica ili modlica za kolače biti nešto bez čega nećete moći.

Najpoznatije tehnike u radu sa polimernom glinom

Kako se razvijala popularnost polimerne gline, tako su neki od vrhunskih umetnika u ovoj oblasti osmišljavali svoje tehnike, i možemo reći, na neki način ih patentirali.

Neke od tehnika koje svakako morate savladati kao početnik, ali i kasnije su:

Miješanje boja (morate savladati praktično kako da dobijete željene boje, jer možda nećete moći naći baš svaku koju želite da kupite)

Skinner blend

Cane (rolati)

Mica shift

Imitacija dragog kamenja, drveta i ostalog

Nakit od polimerne gline

Kako god, možemo reći da je nakit od polimerne gline ono za šta se ona najviše koristi. Kada uronite u svijet izrade nakita od polimerne gline, budite sigurni da nećete tako lako izaći iz njega. Investicijama nema kraja, i svaki dan ćete osmisliti nešto drugačije šta biste željeli da napravite, a za to će vam, naravno biti potrebni neki drugi metalni djelovi, ili dodatni materijali.

MINDJUSE

Crno bijeli trokutovi ogrlica i nausnice

NARUKVICA

Dorada lakiranjem

Profesionalci uglavnom preporučuju Fimo lak. U ponudi su sjajni i mat.

Površina koju želite da lakirate mora biti suva i čista, a nanosite četkicom tanak sloj laka. Ako želite baš jak sjaj možete nanijeti više slojeva laka. Pri svakom nanosu potrebno je da sačekate pola sata da se prethodni osuši. Da bi predmet bio potpuno suv potrebno je ostaviti da se suši 24 sata.ž

SHOP

Par dodatnih trikova

Kod rada sa glinom higijena je jako bitna.

Posle svakog oblikovanja gline u jednoj boji, morate oprati ruke da se boja ne bi prenijela na sledeću glinu. Da ne biste stalno ustajali i prali ruke možete koristiti antibakterijski gel.

Da vam se  ne bi pojave sitne dlačice od peškira ili krpe na radu, preporuka profesionalaca je da ruke brišete kuhinjskim ubrusom.

Dok ne završite predmet bilo bi dobro da se čuva u plastičnoj kesi kako bi se glina zaštitila od prašine.

Izvori: Kreatina; Moj ručni rad

Last updated 18.10.2019.

%d bloggers like this: