fbpx

Poludrago kamenje: Vrste, obrada i čišćenje (1)

Ovim člankom počećemo seriju od nekoliko vezanih tekstova kojima ćemo pokušati da približimo karakteristike, načine obrade i čišćenja određenog poludragog kamenja. Iako se poludrago kamenje smatra i ljekovitim u ovim tekstvoima preskočićemo te alternativne karakteristike.

 

 

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Akvamarin

Akvamarin je providni kamen svijetlo plave i svijetlo zelene boje. Stari Grci su ovaj kamen poštovali kao simbol čistoće, ljubavi i u svrhu zaštite bračne sreće, a poznat je kao kamen hrabrosti i odvažnosti.

Kada je riječ o obradi ovog kamen, a ono na šta stručnjaci posebno upozoravaju su nagle promjene temperature koje ovaj kamen ne trpi. Na temperaturama višim od 500°C može doći do potpunog gubitka boje, pa se pri lotanju, odnosno tvrdom lemljenju preporučuje upotreba boraksa kako bi se kamen zaštitio od visokih temperatura.

Čišćenje se preporučuje nakon svakog nošenja i to mekom krpicom. Stručnjaci takođe upozoravaju na čišćenje sredstvima poput pasti za zube, alkohola ili acetona, jer bi se tako mogla oštetiti površina i za vraćanje u prvobitno stanje će biti potrebna profesionalna pomoć.

Ametist

Ametist je sjajni, ljubičasto-providan kamen, a po sastavu je vrsta silicijum-dioksida što znači da je jako čvrst materijal.  Može se brusiti i rezati, ali uz oprez kako ne bi došlo do pucanja.

Ametist se može naći u raznim formama. Iako nije toliko rijedak, ipak postoje tri „podvrste“ ametista koje se nalaze samo na nekoliko lokacija u svijetu. Ametist Spirit se nalazi samo u južnoj Africi, a zbog prisustva velikog broja šiljaka karakeriše ga izuzetan sjaj. Osim njega, cijenjeni su i ametist enhydro i ametist fantom.

Ametist se čisti uvijek prije ili nakon korištenja, pod tekućom mlakom vodom cca 3-5 minuta ili u posudi zajedno s Gorskim kristalom

Aventurin

Aventurin je stakleno sjajan, mutno zeleni kamen sa srebrnim ili zlatim tačkicama. Kao i ametist, aventurin je takođe silicijum-dioksid, s tim što je aventirun varijacija kvarca. Karakteriše ga translucencija koja mu, zbog prisustva pločastih minerala, daje efekat svjetlucanja.

Aventurin se čisti pod mlazom mlake vode oko 5 minuta.

Gorski kristal

Gorski kristal je mliječno bijeli, prozračni kamen i takođe je vrsta kvarca. Trpi velike temperature, topi se na 1670 C. Obrađuje se kao i svi ostali silicijum-dioksidni minerali, odnosno, poliranjem i frezanjem – uz naravno oprez od pucanja.

U prirodi se nalazi u različitim oblicima, ali svaki od njih karakterišu određeni šilljci, pa u zavisnosti od broja šiljaka imamo gorski kristal sa jednim šiljkom, gorski kristal sa dva šiljka, gorski kristal blizanci, gorski kristal fantom, gorski kristal most. Gorski  kristal sa dva šiljka je najrjeđi iobičn se nalazi u kombinaciji sa drugim kristalima.

Gorski kristal čisti se temeljito nekoliko minuta pod mlazom tekuće vode.

 

POSJETITE KUKICA SHOP I PRONADJITE UNIKATNE RUKOTVORINE

IZLAŽITE NA KUKICI

%d bloggers like this: