fbpx

Veni M Art: Slikanje na tekstilu, oslikavanje majica i pamučnih artikala (FOTO GALERIJA)

Slikanje na tekstilu, oslikavanje majica i pamučnih artikala.

Šta možemo da naslikamo na tekstilu? Gotovo sve. Prednost slikanja na tekstilu je upravo to da cijeli proces može biti u potpunosti u skladu sa vašom idejom i potrebama. Da upravo sve što zamislite: slika, stil, boje i veličina koju želite.

Mnogi će reći da je lakše samo napraviti print, ali zapamtite, kao i sve ostalo ručno izrađeno, slika na tekstilu ostaje jedinstvena.

 Zašto kupovati rukotvorine? Kreativnost, snovi i ljubav

Bez obzira koliko puta slikate isti motiv, rad će uvijek biti drugačiji i jedinstven. Oslikavanje tekstila može biti odličan način stvaranja unikatne odjeće, uređenja kuće, malih dodataka i odličan način da vašoj voljenoj odjeći ili namještaju date novi sjaj.

 • Parisian caramel bag

  Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
  50.00 Add to cart
  Shtrikarica logo

Stara odjeća može imati novi život samo sa malom slikom pretvorenom u prelijepi dizajn. Razni materijali i tehnike u oslikavanju tekstila, čine ovu vrstu umjetnosti prilično širokom i rasprostranjenom.

Majica Mačka i pređa

Slikanje pamuka ili svile, raznih  materijala kombinuje jedinstvene i različite vrste crteža. Slike u nastavku članka će Vam pokazati jedan od mogućih načina oslikavanja pamučnih majica. U ovom slučaju to je majica, ali to može biti i jastuk, pamučni šal ili bilo koji drugi vid pamučnog materijala.

 

Što Vam je potrebno da biste počeli oslikavati pamučne majice?

 • Boje – tekstilne boje koje postoje na tržištu mogu se pronaći od različitih proizvođača i vrsta. Važno je da pri kupovini boja vodite računa na kojem materijalu ćete slikati. Boje za pamuk i poliester su guste i kremaste dok je boja za svilu potpuno drugačijih karakteristika i za ocrtavaje se koriste drugačije tehnike o kojima ćemo pisati u nekom od narednih postova
 • Pamuk – majica, šal, jastuk ili bilo koji drugi predmet napravljen od ovog sjajnog materijala – bez obzira šta odaberete najvažnije je da bude 100% pamuk. Na ovaj način, zajedno sa pravilnim održavanjem, slika će biti očuvana što je moguće duže. Ponekad možete napraviti mali kompromis sa materijalom, recimo 80% pamuk i 20% poliester, ali pokušajte da ovaj put izbjegnete kompromise. Pamuk je prirodna tkanina koja ima nezamjenjive kvalitete.
 • Četke – Bez obzira da li ste profesionalni slikar, kvalitetni alati će vam olakšati rad. Najbolje četke su od prirodnih vlasi – skuplje ali bolje. Sa njima je slikanje lakše i preciznije. Odabir četki takođe zavisi od vrste slike, – da li će biti akvarel, živopisni ili dekorativno-stilizovani crtež ili slika. Meke četke se obično koriste za akvarel tehniku, ali najvažnije je da vam bude prijatno raditi sa njima, čime će cijeli proces biti umnogome lakši.

 • Hardboard (iverica/karton) – Karton (može biti i iverica)  na kojem ćete postaviti majicu. Tvrdi karton se lako  čisti, a najlakše je umotati ga u foliju ili najlon koji se nakon slikanja mogu  baciti.

 

 • Voda, palete i salvete. – Voda, salvete za četkice i palete za miješanje bojama.

Crtanje

Odaberite sliku koja vam odgovara, napravite skicu na listu papira sa veličinom koju ćete crtati na maijci. Sa malo vode i boje počinjete skicirati glavne linije slike na tkanini. I da pogriješite, nije fatalno. Tekstilne boje su guste i uvijek možete staviti drugu boju i pokriti grešku.

Tajna je da se svijetla boja prekriva tamnom i obrnuto, samo treba voditi računa da je boja suva. Ponekad se dešava da će boja sa četke kapljati gdje Vam nije potrebna. Ovdje ulogu preuzima kreativnost. Na ovo mjesto može se dodati neki detalj i na interesantan način uklopiti u kompoziciju.

POSJETITE Veni M Art Shop

POSJETITE VENI M ART SHOP NA KUKICI

Nemojte nanositi previše boja na jedno mjesto, jer će slika postati čvrsta, a odjeća će biti neudobna za nošenje. Kada je previše boja često se dešava da se sve pokvari  i brzo odpadne.

Kada nacrtate sliku na majici, sačekajte da se boja potpuno osuši, jer rizikujete da boja pređe i na zadnju stranu majice. Kada se sušenje završi izvucite osušenu majicu sa hadboard-a.

Za kraj

Na kraju, bez obzira na materijal ili boju koju koristite neophodno je da proces završite sa peglom. Temperatura pegle će finiširati kompletan proces i boja će biti dugotrajnija .

Oslikana majica i tekstilni materijali se peru na 30°, ručno ili u mašini za veš.

Da biste plasirali svoju unikatnu majicu ili neki drugi artikal, lijepo je da i sami nosite vaše kreacije. Na ovaj način postajete prepoznatljivi. Kreirajte i postavite  etiketu sa svojim logoom ili brendom. Predlažemo da pročitate članak Kako unaprijediti online prodaju rukotvorina, koji vam može pomoći u pronalaženju najboljeg puta do tržišta rukotvorina.

Fotografišite. Fotografija je najvažnija.

Slika je glavni element dobre prezentacije u online prostoru. To je način da predstavite svoj artikle u najboljem svjetlu. Slikajte pri dobrom osvjetljenju, obratite pažnju na  detalje. Pojednostavite fotografiju i naglasite njen glavni motiv. (kompozicija slike). Pokažite sve kvalitete Vaše rukotvorine i naravno otvorite Dućan na Kukici

Zakačite se na Kukicu – maštajte, stvarajte i kreirajte

Majica Mačka i pređa

 

%d bloggers like this: