fbpx

Priprema fotografije za njeno pretvaranje u šemu sa KnitPro programom

Iako postoje brojne mobilne aplikacije za kreiranje šema, ovde se fokusiramo na one kojima možete pristupiti sa vašeg računara. S obzirom da svaki dizajner ima različite potrebe, tako ne postoji ni samo jedan dizajnerski šablon koji pokriva svačije potrebe. Pisali smo ranije o online alatima koje možete koristiti sa vaših računara kako biste olakšali sebi rad.

Danas ćemo se fokusirati na pripremu fotografija radi pretvaranja u šemu uz pomoću online alat KnitPro.

Kako funkcioniše: KnitPro uzima sliku i pretvara je u šablon za heklanje, pletenje i izradu goblena. Program generiše PDF grafikon koji možete koristiti. Kao pokazni materijal kreiraćemo šemu za vas – KnitPro otprema željenu fotografiju, a zatim kreira šablon koji se može koristiti.

Ako odlučite da koristite ovaj program, preporučuju se jasne fotografije sa oštrim kontrastima za najbolji rezultat.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

U ovom tutorijalu ćemo vas uputiti kako smo mi pripremili fotografiju i kreirali šemu uz pomoć online alata KnitPro. Fotografiju nam je poslala Valerija Đurković iz Čudesne Petlje, a fotografija odnosno korišćena mustra je iz knjige beogradskog profesora likovnog Vojislava Stevanovića „Srpske narodne šare”. Knjiga se može prelistati na sajtu Biblioteke Matice srpske.

Stevanović je za potrebe nastave u školi, prikupio i nacrtao stotinu „šara” na 27 listova koliko knjižica sadrži, dopunjujući fotografijama ornamenata iz manastira.

 

Mustra je iz knjige beogradskog profesora likovnog Vojislava Stevanovića „Srpske narodne šare”.
Mustra je iz knjige beogradskog profesora likovnog Vojislava Stevanovića „Srpske narodne šare”.

 


Program KnitPro otprema željenu fotografiju a zatim kreira šablon. Na sajtu alata preporučuju  jasne fotografije sa oštrim kontrastima za najbolji rezultat. – Uputstva za korišćenje programa KnitPro se mogu pogledati na sledećem linku

Mustra – fotografija, navedena iznad, je skenirana iz pomenute knjige i neophodno je izvršiti određene korekcije na njoj. Ukoliko ne posjedujete znanja neophodna za korištenje Photoshop-a ili pak Ilustrator-a, za Vas smo pronašli online alat koji Vam može pomoći da izoštrite fotografiju i izmijenite kontrast. Alat sadrži još mogućnosti za rad na fotografijama.

Gornja fotografija, uz pomoć KnitPro izgleda kao u nastavku:

Vidimo da je neophodno fotografiju izmijeniti kako bi dobijena šema bila spremna za korišćenje.

Priprema fotografije

Da bismo fotografiju pripremili za KnitPro, posjetili smo sajt PINETOOLS. Na ovom sajtu postoji mnogo alata koji se mogu koristiti za rad sa fotografijama. Skenirana mustra u prilogu zahtjeva izvjesne izmjene i to:

  • Osvjetljenje
  • Izoštravanje
  • Kontrast

Osvjetljenje

Alati na sajtu PINETOLLS nam omogucavaju da izvrsimo potrebne izmjene na fotografiji. Za izmjenu osvjetljenja posjetite sledeci link a pratite slikovna uputstva u nastavku.

 

Korak 1.1.

osvjetljenje fotografije

Korak 1.2.

osvjetljenje fotografije

Korak 1.3.


Izoštravanje

Alati na sajtu PINETOLLS nam omogucavaju da izvrsimo i izoštravanje fotografije. Za izoštravanje posjetite sledeci link a pratite slikovna uputstva u nastavku. Fotografija koju koristimo pri izoštravanju je sačuvana fotografija iz uputstva Osvjetljenje.

izostravanje fotografije

Korak 2.1.

izostravanje fotografijeKorak 2.2.

Korak 2.3.

 

U nastavku vidimo da je šema umnogome bolja nakon obrada na PINETOOLS-u


Kontrast

Alati na sajtu PINETOLLS nam omogucavaju da izvršimo i podešavanje kontrasta fotografije. Za izoštravanje posjetite sledeci link a pratite slikovna uputstva u nastavku. Fotografija koju koristimo za izmjenu kontrasta je sačuvana fotografija iz uputstva Izoštravanje.

Korak 3.1.

Korak 3.2.

kontrast fotografije

Korak 3.3.

Pogledajte razliku između polazne i krajnje fotografije:


A takođe i razliku između pretvorenih šema:

Napominjemo da se gore korišćena uputstva i podešavanja ne mogu primijeniti na svaku fotografiju. Podešavanja su korišćena za potrebe kreiranja uputstva, pa predlažemo da se ovi alati isprobaju i eksperimentalno kombinuju kako bi ostvarili najbolje rezultate. Kao i u ručnom radu, rezultati najviših estetskih i funkcionalnih standarda se postižu kroz sistem grešaka odnosno poboljšanja kroz stečena iskustva

Na sledećem linku pogledajte kako se jednostavno dodaje fotografija u KnitPro 2.0 program.

%d bloggers like this: