fbpx

Mliječne boje Uređivanje i restauracija – Novi sjaj namještaja

U ranijem postu smo Vam predstavili jednostavnu recepturupomoću koje u svom domu veoma lako možete napraviti pravu domaću mliječnu boju. U nastavku Vas podsjećamo šta je to mliječna boja, koja je receptura spravljanja mliječne boje a zahvaljujući par video savjeta g-đe Miss Mustard Seed, uvodimo u svijet korišćenja mliječnih boja pri restauraciji namještaja.

Mliječna boja je ekološka i netoksična boja na bazi vode. Može se lako napraviti od mlijeka i kreča, uglavnom sa dodatkom pigmenata za boju.  Postoji više recepturama za spravljanje mliječnih boja. Po nekim receptima boraks se pomiješa sa proteinom kazeina mlijeka kako bi  se aktivirao kazein kao konzervans.

Mliječne boje: Autentičan završni sloj pri restauraciji antikviteta (Recept)

Primjena

Mliječna boja se koristi za postizanje autentičnog „starinskog izgleda” namještaja, podova, ormara, drvenih predmeta, zidova te drvenih igračaka.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Mliječna boja prodire u sve čiste i porozne površine. Za površine kod kojih se očekuje veće habanje preporučuje se upotreba završnog premaza kao npr. prirodnog voska za drvo.

Za kuhinjske ormare se preporučuje i uljni premaz na na bazi rastvora jer se akrilni materijali ne mogu kvalitetno zaštititi od kuhinjskih ulja.

Mliječnu boju koriste umjetnici i obrtnici za izradu dekorativnih predmeta s rezultatima koji se ne mogu postići upotrebom drugih boja. Mliječna boja koristi se u kućama, kancelarijama, školama, bolnicama, dječjim vrtićima i javnim prostorima koje koriste ljudi alergični ili na drugi način osjetljivi na hemijske boje.


Danas smo željeli da podijelimo savjete i trikove o tome kako možete koristiti mliječnu boju za obnovu namještaja.

Posle malog istraživanja došli smo do najbolje dekorativne slikarke namještaja Marian Parsons (zvana “Miss Mustard Seed“, Miss Mustard čak sama proizvodi svoju mliječnu boju).

Na sledećim fotografijama pogledajte kako to radi Miss Mustard Seed, koja je namještaj restaurila i osvježila koristeći svoje boje:

Mislimo da mnogi kreativci vjeruju da su mliječne i tako zvane čalk boje ista stvar, ali zapravo to su dvije različite vrste boja s potpuno različitim krajnjim rezultatom.

Pisali smo ranije o pokislom (distressed) namještaju kada se posebnim tehnikama dobija starinski izgled namještaja. Odlična stvar je što se mliječne boje mogu koristiti i za ovu vrstu finiša. Pročitajte ovdje o tehnici

U narednom videu pogledajte kako Miss Mustard Seed nanosi prvi sloj boje:

 

Dopunjen i proširen video:
%d bloggers like this: