fbpx

Pokisli namještaj: Distressed, retro stil koji je sve popularniji u svijetu

Retro danas predstavlja jedan najpopularnijih i najzastupljenijih stilova u svijetu dizajna. Taj trend nije zaobišao ni svijet rukotvotrina, pa kreativni ljudi koji se bave tradicionalnom proizvodnjom, bez obzira koje materijale koriste, često biraju retro kao “tehniku”.

retro namjestajOvoga puta za vas smo izabrali obradu drveta, odnosno proizvodnju “starog”, retro namještaja, i sve popularniji stil – takozvani distressed. Riječ je o izradi, odnosno obradi starog drvenog namještaja tako da dobije starinski sivo-bijeli izgled sa ogrebotinama, oštećenim ivicama i izblijedjelom bojom koja se mjestimično ljušti.

Ovaj “fake starinski” izgled možete dobiti tako što ćete namještaju vještačkim putem uz određene katalizatore dodati dozu patine i time jedan “novi duh starih vremena”. Ovakav namještaj djeluje kao da je pokisao i s toga se kod nas ova tehnika naziva “pokisli namještaj”.

Najpopularniji “pokisli komadi” su retro fotelje i retro komode. Retro namještaj, o bilo kojem predmetu da je riječ, vašem domu svakako će dati novi izgled i u njega unijeti “dašak” tradicije spojene sa svremenošću.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Ovako obrađen namještaj dobija i jednu notu umjetničkog, a lijepom izgledu doprnoisi i to što podsjeća na starinske mediteranske stilove.

Kako postoji mnogo raznih proizvođača i ljubitelja retro nameštaja, tak opostoji i mnogo tehnika, ali izdvaja se jedna detaljno razrađena tehnika koja je jako jednostvana, a na kraju teksta predstavićemo vam i detaljni video tutorijal.

Ako već sada želite da naručite jedan od ovakvih komada, ovakve i slične komade namještaja, poput retro fotelja možete naći i na Kukici.

Retro kabinet sto

Retro stolice

Retro fotelje

Retro fotelja

Tehnika

Kod distressed tehnike kreiranja retro namješataja suština je u korišćenju dva različita tanka sloja boje i uklanjaju farbe na odabranim mjestima kako bi se ispod nje nazirao materijal.

Dakle, tehnika izrade “pokislog” retro namještaja počinje sa šmirglanjem površine kako bi postala neravna. Nakon toga slijedi nanošenje prvog sloja boje, da bi se nakon 24-časovnog sušenja nanio sledeći, takođe veoma tanki sloj razrijeđene boje. Nakon drugog namaza, dok boja nije počela da se suši, uklonite dio boje kako bi taj komad retro namještaja izgledao neravnomjerno ofarban, odnosno kao da je boja sa njega zbog strosti počela da se ljušti. Slijedi još jedno 24-časovno sušenje nakon kojeg šmirglom lagano treba preći preko ivica kako bi izgledale dodatno “pohabane”.

Detalje koji će namještaj učiniti da izgleda „dodatno retro“ je namjerno korodiranje bravica i šarki uz pomoć katalizatora, poput blagih kiselina, i obrade turpijama za metal koje mogu učinit da i nova šarka izgleda kao da je decenijama na ovom mjestu.

 

%d bloggers like this: