fbpx

Intervju – Jovana Đurišić, Shtrikarica: Ručni rad daje ličnu satisfakciju

Danilovgradska rukotvorka Jovana Đurišić koja sa svojom majkom pletenjem održava tradiciju “prenošene kroz ruke žena iz porodice” govorila je za naš Blog. Kao vlasnice brenda Shtrikarica njih dvije proizvode predmete od vune, pamuka, akrila, a od nedavno su počele da uvode proizvode kreirane od recikliranih materijala. Šta su ove kreativke imale da kažu o radu, materijalima i svemu ostalom čitajte u nastavku inervjua.

shtrikarica heklane torbe

Za početak nam recite koje polje ručnog rada Vi preferirate i zašto? Šta je to što Vam ručni rad daje pa ste se odlučili za njega?

Fokus našeg rada jeste oživljavanje tradicije prenošene kroz ruke žena iz naše porodice tokom vremena. Pletenje i heklanje je nezaboravljeni tradicionalni hobi mnogih žena, pa i nas.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Koji su to materijali, osim vune od koje je izrađen najveći dio vaših proizvoda, koje volite da koristite?

Bavimo se pletenjem i heklanjem raznovrsnih proizvoda, kroz različite tehnike pleta, koje neprestano umnožavamo. Volimo spoj tradicionalnosti i modernosti, te stoga nastojimo da stvorimo nešto što će zadovoljiti ukuse raznolikog tržišta. U našem radu idemo od izrade miljea i heklanih stoljnjaka pa sve do, da

 

nas jako popularnog, “handknitting-a”.

Ručni rad daje jaku satisfakciju i motivaciju, gdje čovjek biva svjestan svojih potencijala, svih svojih sposobnosti, gdje svojim rukama stvara nešto korisno za drugog čovjeka, gdje usreći djecu svim tim vunenim šarama i starije ljude sjeti na neke stare dane kada su i oni stvarali.

 

Takođe, ručni rad čini da motiviše ljude da se u današnjem vremenu, gdje mnogi ljudi nijesu u mogućnosti da se zaposle ili da sa zadovoljstvom i ljubavlju obavljaju svoj posao, okrenu na neke stare i možda zaboravljene zanate u kojima se može ostvariti lično zadovoljstvo i materijalna dobit.

Najveći dio proizvoda koje imamo u ponudi izrađeni su od vune, pamuka, akrila, pamučnih traka (cord cotton), takođe, uvodimo i izradu proizvoda od recikliranih i prirodnih prediva, kao što su 100 odsto merino vuna i T-shirt trake.

Kada već govorimo o materijalima, recite nam i da li u Crnoj Gori možete da pronađete sve ono što Vam je potrebno za rad? Kakvo je stanje na tom tržištu?

Crnogorsko tržište je jako ograničeno sa materijalima za heklanje i pletenje, stoga najveći dio materijala stiže iz inostranstva. U Crnoj Gori je moguće naći osnovna prediva i eventualno preprodaju teže dostupnih materijala koji nijesu isplativi.

U ponudi imate zaista veliki broj različitih proizvoda – od onih za svakodnevnu upotrebu do sezonskih. Da li možda planirate još više da širite asortiman?

S obzirom da je Shtrikarica relativno mlada ideja i dućan, počeli smo u zimskoj sezoni, od šalova, kapa, trakica za glavu, patika za bebe, svijećnjaka, ćebadi od vune.

Širimo asortiman i izrađujemo heklane proizvode za proljeće/ljeto, kao što su kupaći kostimi, ljetnji puloveri, heklane haljinice, torbice, novčanici, ukrasni jastuci.

Recite nam koje tehnike najviše volite da koristite u radu? Da li imate neku omiljenu, ili neku koju koristite za ostavljanje svog “pečata” na radu?

Kada su u pitanju tehnike izrade proizvoda koristimo ih više, s obzirom da imamo raznolik asortiman. U zavisnosti od proizvoda koristimo klasične pletove, više “bodova” (Jasmin bod, V bod, “tuniški bod”) različite igle i debljine igala, odnosno kukica. Takođe, najveći dio proizvoda izrađen je oslanjajući se na maštu, gdje nijesu korištene mustre i šeme, tako da proizvodi imaju lični pečat I gotovo su unikatni.

U planu je stavljanje akcenta na pletenje preko ruku “handknitting” u izradi ćebadi, šalova i kapa za jesen/zima kolekciju.

Svakako, u narednom periodu ćemo se oslanjati na mnoštvo aplikacija koje olakšavaju pletenje i heklanje i pružaju dodatne mogućnosti.

O istima mnogo saznajemo preko Kukica sajta, koji nam omogućava i pruža direktne i korisne informacije i savjete.

POSJETITE SHTRIKARICA SHOP

Za kraj ostavljamo prostor za savjet i poruku kreativcima, posjetiocima sajta i ostalim članovima Kukica zajednice.

Svim kreativcima toplo preporučujemo učlanjenje u Kukica zajednicu koja je aktivirala i zainteresovala mnoge da svoj hobi podignu na jedan veći nivo. Ujedinila je kreativce u jednu zajednicu i omogućila da se na jednom mjestu pronađe sve što je potrebno za rad.

Takođe, svim posjetiocima Kukica sajta i slučajnim prolaznicima savjetujemo da više poštuju ručni rad, obogate sebe ili svoje drage ljude sa unikatnim predmetima ili odjevnim predmetima koje ne mogu naći u ogromnim tržnim centrima, jer ručno izrađen proizvod je ono što se čuva i što se pamti i gdje ne postoji sumnja u kvalitet.

POSJETITE SHTRIKARICA SHOP

%d bloggers like this: