fbpx

Mliječne boje: Autentičan završni sloj pri restauraciji antikviteta (Recept)

Mliječna boja je netoksična boja na bazi vode. Može se napraviti od mlijeka i kreča, uglavnom sa dodanim pigmentima za boju.  Po nekim recepturama, boraks se pomiješa sa proteinom kazeina mlijeka kako bi  se aktivirao kazein kao konzervans.

Mliječna boja se koristi hiljadama godina. Izuzetno je izdržljiva i često traje stotinama godina ako je zaštićena od spoljašnjih uticaja i degradirajućih elemenata. Spravljena je od prirodnih sastojaka, i vrlo je sigurna, ekološka i netoksična kada se nanosi. Mlijeko koje se koristi za spravljanje boja se obično prodaje u obliku praška, kao kombinacija kazeina i kreča. Nakon dodavanja vode, kreč aktivira kazein i daje izdržljivu, ali kaustičnu boju, koja se može koristiti samo na poroznim površinama.

Prije pronalaska akrilika, većina kućnih boja je bila napravljena od kazeina.

mliječne boje

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Mliječna boja izrađena po recepturi kazeina boraksa ima rok trajanja do šest meseci ili više, ukoliko se čuva dobro zatvorena da ne gubi vlagu. S vremenom, međutim, kazeinsko vezivo će se “razbiti”.

Kada se krečna kazeinska mliječna boja spravi, mora se koristiti u roku od jednog dana ili par dana s tim što se mora čuvati u frižideru.

Boje “prije” boja

Američki kolonisti su pri stvaranju boja koristili obrano mlijeko miješajući ga zajedno sa pigmentima, ali gdin. Čarls Tibe odlučio je upotrijebiti mliječni protein u praškastom obliku kako bi se prirodni sastojci boje mogli na duže vrijeme spremiti i jednostavno miješati s vodom.

Čarls je 1974. godine započeo eksperimente kako bi uspio reprodukovati originalnu formulu organske boje u prahu na bazi proteina kravljeg mlijeka.

Primjena

Mliječna boja se koristi za postizanje autentičnog „starinskog izgleda” namještaja, podova, ormar, drvenih predmeta,mliječne boje zidova te drvenih igračaka. Mliječna boja prodire u sve čiste i porozne površine. Za površine kod kojih se očekuje veće habanje preporučuje se upotreba završnog premaza kao npr. prirodnog voska za drvo. Za kuhinjske ormare se preporučuje i uljni premaz na na bazi rastvora jer se akrilni materijali ne mogu kvalitetno zaštititi od kuhinjskih ulja.

 

Mliječnu boju koriste umjetnici i obrtnici za izradu dekorativnih predmeta s rezultatima koji se ne mogu postići upotrebom drugih boja. Mliječna boja koristi se u kućama, kancelarijama, školama, bolnicama, dječjim vrtićima i javnim prostorima koje koriste ljudi alergični ili na drugi način osjetljivi na hemijske boje.

 

Prednosti

• Proizvodi autentičnu kolonijalnu površinu;
• Odlično prianja na sve čiste, porozne površine;
• Sigurna za okoliš, netoksična i antibakterijska;
• Bez otapala i aditiva, biorazgradiva;
• Brzo se suši i nije nezapaljiva;
• Najtrajnija boja, neće izblijediti;
• Boje se jednostavno mogu miješati od strane korisnika;
• Alat i uprljana odjeća lako se čiste vodom te sapunom;
• Boje su pogodne za djecu te ih djeca mogu miješati te s njima crtati i bojati;
• Pogodna za zdravo okruženje trudnica, novorođenčadi i djece.

Recept za spravljanje mliječne boje u kućnim uslovima

Postoje različite recepture za spravljanje mliječnih boja u kućnim uslovima dok vam mi u nastavku prenosimo isprobani recept

Potrebni materijali

 • Limun
 • 250ml obranog mlijeka
 • Sito
 • Tkanina za cijeđenje sira

Spravljanje

 1. Sok od limuna pomiješajte sa 250ml obranog mlijeka. Smješu ostavite da ostoji preko noći na sobnoj temperaturi
 2. Smješu sipajte kroz sito obloženo tkaninom za cijeđenje kako biste odvojili grumuljice. Dodajte 4 kašike suvog pigmenta; Obavezno nosite masku i miješajte dok ne dobijete homogenu smješu
 3. Takođe možete koristiti akrilne boje umjesto praškastog pigmenta. Akrilnu boju dodajete u kampima, miješajući dok ne dobijete željeni ton. Bilo da koristite boje na bazi pigmenta ili akrilne boje, mliječna boja će se ubrzo pokvariti, tako da je boju potrebno što prije iskoristiti. Nemojte brinuti o mirisima – nestaju nakon što se boja osuši. Ukoliko postoje radnje gdje možete kupiti mliječnu boju, predlažemo da vrijeme iskoristite za kreiranje a ne spravljanje boje 🙂 Ali uvijek možete eksperimentisati ili biti hvalisavci koji za svoje kreacije koriste boju koju su sami napravili 🙂

%d bloggers like this: