fbpx

Intervju – Ljiljana Čepić, NVU Šarenica: Pokrenite niti, naučiti tkati

Postoje osobe koje cijeli svoj život posvete očuvanju tradicije i kulture jednog naroda. Gospođa Ljiljana Čepić je jedna od njih. Predsjednica je Nevladinog Udruženja “Šarenica”, koje proslavlja deset godina postojanja i uspijeva da kroz izradu rukotvorina i mnogobrojne obuke doprinese životu duha i vrijednosti tradicionalnih predmeta. U nastavku pročitajte šta se sve u Udruženju izrađuje, kako uspijevaju doći do potrebnih materijala i o načinima očuvanja tradicije.

Od kada se bavite ručnim radom, i otkud ljubav prema narodnoj nošnji?

Čini mi se da sam čitav svoj život, od rođenja do sada, posvetila očuvanju starih zanata i tradicionalnih vrijednosti. Zato i cilj Šarenice jeste približavanje narodnog stvaralaštva i tradicije savremenom čovjeku. Ostvarujemo ga očuvanjem tkanja, kao zanata koji izumire, kroz izradu najrazličitijih predmeta kao sto su šalovi, torbice, suveniri…Ljubav prema narodnoj nošnji potiče od rane mladosti, kroz KUD “Volođa” iz Pljevalja, kao folklorni igrač, a kasnije osnivanjem pozorišta i kroz glumačku sekciju.

Od čega izrađujete odjevne predmete, da li se sve radi od prirodnih materijala?

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Da bismo napravili dobru repliku nošnje ili nekog drugog tradicionalnog proizvoda, sami pravimo prirodne materijale od kojih radimo, a ujedno koristimo muzejsku literaturu kako bi napravili autentičan proizvod.

Da li postoji potražnja za ovim predmetima?

Da bi proizvod bio privlačan za turiste i imao prolaznost na tržištu, kada su u pitanju sitni suveniri mi prenosimo tradicionalne motive i samim tim priblišavamo tradiciju  našeg podneblja. U najezdi kineskih suvenira koji nemaju vrijednost, a imaju nisku cijenu potiskuju nas kao proizvodjače autentičnih suvenira.

Možda je i važnije pitanje, da li postoji interesovanje da se nastavi tradicija izrade ovih predmeta?

Znajući da je narodna tradicija simbol našeg naroda, i da su to naši korijeni gdje pokazujemo ko smo i odakle smo mi obučavamo zainteresovane mlade generacije ovom zanatu . Tu je satkana sva naša ljubav prema stvaranju nečega što će ostaviti trag i što če naši potomci poštovati kao svoju narodnu tradiciju.

POSJETITE SHOP NVU ŠARENICA

U vašoj radnji na Kukici mogu se vidjeti i drugi, slični predmeti poput pletenih torbi, šalova i sličnih predmeta i suvenira. Da li i za njih koristite tradicionalne materijale?

U našoj radionici najviše se rade tkani predmeti kao što su šalovi, torbice, ponča, suveniri, tradicionalan vez i moram pomenuti da radimo i proizvode od filca to jeste pustovanja vune i to je jedini proizvod koji ne propušta UV zrake. Zato i koristimo isključivo prirodne materijale kao sto su vuna, pamuk a ponekad lan i konoplju.

Da li je te materijale lako pronaći, ima li ih na tržištu?

U Crnoj Gori nije lako pronaći prirodne materijale koje mi koristimo tako da ih većinom uvozimo, sve osim vune jer koristimo resurse sa našeg područja to jest iz okoline Pljevalja. Ono što bih napomenula jeste da vunu posle pranja i razbijanja farbamo sami prirodnim bojama to jeste biljem. Imamo čitav spisak bilja u kome se vuna može farbati. Ovakva vuna je postojana.

Napomenuću jos da se u Crnoj Gori nekada sijala konoplja i gajila svilena buba, pa su se ti prirodni materijali i koristili za odjevne predmete.

Vi funkcionišete kao Udruženje,  da li Vam to olakšava rad, poslovanje, pronalaženje materijala, prodaju rukotvorina i slično?

Naše udruženje ove godine slavi 10 godina rada, što govori da smo uspjele do sada sačuvati stari zanat tkanja, sa kojim smo krenuli prvi u Crnoj Gori. Nadam se da ćemo na Kukici, kao našoj zajednici kreativaca, predstaviti našu izložbu propraćenu slikama. Da bi naši proizvodi bili zastupljeni na tržištu mislim da bi i država trebala stati iza nas koji njegujemo tradicionalne vrijednosti. Što se tiče pronalaska materijala tu nam pomaže dosta korišćenje interneta, jer morate stalno pretraživati kako bi imali adekvatan materijal.

Foto: PVPortal

Da li i u Kukici kao zajednici kreativaca prepoznajete te benefite?

Kukica se pojavila u pravo vrijeme, kako bi pružila priliku svim kreativcima iste šanse za reklamu i plasman svojih proizvoda, i ono što je mnogo važno, što  sajt Kukica omogućava  direkne i korisne informacije kao i savjete.

Za kraj vam ostavljamo prostor za poruku ili savjet ostalim kreativcima i posjetiocima sajta Kukica.

Šta bih poručila možda jedan lijep slogan POKRENITE NITI NAUČITE TKATI, kupujte domaće i time ćete pomoći kreativcima da opstanu.

POSJETITE SHOP NVU ŠARENICA

%d bloggers like this: