fbpx

Intervju – Jelica Živković, Moje male čarolije: Moj prvi dodir sa Fimom bio je oduševljenje

Razgovarali smo sa Jelicom Živković, prema sosptvenim riječima, „nepopravljivim prirodnjakom“, čija se ljubav prema prirodi očitava na svim umjetničkim i ukrasnim radovima, predmetima koje u svom studiju Moje male čarolije izrađuje od polimerne gline. U intervjuu pročitajte kako je raditi sa fimo polimernom glinom, otkud gospođi Jelici inspiracija za rad, šta misli o današnjem vremenu i još mnogo zanimljih tema koje smo otvorili u razgovoru.

Upoznajte nas Jelice na početku sa Vašim radom. Otkud Vi u svijetu rukotvroina, da li je to igra slučajnosti ili prosto dio potrebe za dodatnom zaradom?

Moja prva ljubav, kada su rukotvorine u pitanju je izrada prirodne kozmetike i time se bavim već osmu godinu. Kao nepopravljivi prirodnjak i sama sam godinama bila korisnik prirodnih preparata,  pre nego što sam počela da ih proizvodim.

Pogledom na Vaše proizvode jasno je da talenat sigurno gajite i održavate odavno, ali me interesuje kako ste otkrili taj Vaš talenat. Da li je Vas kao umjetnika otkrio neko drugi ili ste sami uvidjeli da Vaši radovi emituju „pozitivne note“?

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Konstantno sam širila svoj asortiman i shodno tome, letos sam imala ideju da napravim medaljon, koji bi bio isparivač eteričnih ulja. Koristila sam prirodnu glinu, terakotu. Međutim, medaljoni su bili krti i bojala sam se da će jednostavno pući pri i najmanjem udarcu u bilo šta. Tada sam malo pogledala po internetu i otkrila polimernu glinu. Odmah sam otišla u prvu knjizaru u kojoj je ima i uzela jedno pakovnje. Moj prvi dodir bio je oduševljenje! Bilo je tako lako napraviti, čini mi se, bilo šta.

Kako radite sa Fimom, glinastom masom koja nije jednostavna za obradu, interesuje me kako se razvila Vaša ljubav prema tom materijalu?

Nakon dobre razrade, polimerna glina postaje veoma elastičan material, koji vam pruža puno mogućnosti… Kada se ispeče, dovoljno je tvrda da nisam više morala brinuti da li će pući… mada to nisu mogli biti isparivači, jer polimerna masa ne upija eterična ulja…

Tada je nastao nakit, neka sasvim nova sfera za mene, a opet još nešto, što uz kozmetiku i negu može dodatno ulepšati svakoga od nas. Odmah zatim sam otkrila i širok spektar boja polimerne mase… A ja baš volim boje i razne efekte, kojih baš ima u Fimo paleti i koji su zaista verni. Čini se prosto da nema granica…

Ubrzo sam imala naručene neke ukrasne elemente, kao sto je recimo ukras za vrata sa prezimenom ili ram za slike, ukrasne kutijice… Pri izradi istih još više sam uživala…

POSJETITE MOJE MALE ČAROLIJE SHOP

Nezaobilazno pitanje je i inspiracija. Recite nam gdje nalazite inspiraciju i koji su najčešći motivi koje izrađujete?

Moja ljubav prema prirodi, veoma često se vidi na mojim radovima, malo malo pa izviri neki cvetić, travica, listič i puno boja. Prosto volim i težim da radovi budu što verniji prirodnom…

Pitala me je jednom  prijateljica, gde ti je crna?A ja toliko volim boje, život … mada znam da moram da ispoštujem razne ukuse, pa će biti i toga…

Previse nam je začinjena današnjica… Ima tu svega, nemaštine, stresa, tako ni meni ovo nije hobi, već i pokušaj da zaradim neki dinar…

Inspiracija je svuda oko nas, u srećnim trenutcima, pa i tuznim, u životu i ljudima oko nas. Na internetu takođe ima puno inspirativnih  dela.

Pošto radite i po narudžbini recite nam šta je to najtraženije kada je riječ o proizvodima od Fimoa?

Danas, kada ljudi imaju veoma brz tempo zivota, a velika je ponuda, zaista nemaju vremena da idu od prodavnice do prodavnice, tako da je online i digitalni marketing nešto za čim svi mi polako posežemo…

U tom smislu pitao bih Vas Kukicu ste otkrili slučajno i odmah ste uvijdjeli benefite prezentovanja na našem sajtu. Da li bi ste nam mogli otkriti koliko ste do sada zadovoljni saradnjom sa Kukicom. Da li, prema Vašem mišljenju, Kukica svojim radom i svajetima na Blogu može doprinijeti razvoju industrije ručnog rada?

Kukicu sam sasvim slučajno upoznala i odmah postavila svoju prodavnicu u njoj. Zaista sam se obradovla kada sam otkrila da postoji pandam etsy-ju i na ovom podneblju. Nadam se i verujem da je to veoma dobar način da se ljudima vrati Ili priblizi ručni rad, koji je uvek i samim tim unikat, baš ono što treba TEBI.

S obzirom da imte Facebook stranicu možemo reći da ste svjesni potrebe za online i digitalnim marketingom, Da li i tu prepoznajete neki benefit prezentovanja na Kukici? Da li postoji i neki segment koji bi ste izmijenili?

U koncept Kukice verujem i nadam se da će se širiti i da će imati puno posetilaca, pa će se i moja prva ljubav naći tamo.

Na kraju Vam ostavljamo prostor za savjete i poruku ostalim kreativcima i posjetiocima Kukice.

Do tada, otvorite se… Slobodno imajte svoj stil… To je ono što čini baš Vas… U današnje vreme, kada smo svi pomalo isti, kada je prosto sigurno ući u prodavnicu i skinuti jedan od pedeset istih artikala sa ofingera (jer ce ih nositi jos njih njmanje 49-oro)… Vi uzmite onaj jedan, što tako skromno visi na nečemu i koji je neko sa ljubavlju, napravio možda baš za Vas.

Ili, jos bolje – stvarajte i sami!… Želim Vam svako dobro na putu ka povratku sebi, prirodi i radosti…

POSJETITE MOJE MALE ČAROLIJE SHOP

%d bloggers like this: