fbpx

Trikovi za prilagođavanje šeme / šablona

Većina kreativaca koji su radili sa  šemom za heklanje došli su u situaciju da pomisle da bi finalni rad bio bolji ukoliko bi završna veličina bila manja, veća ili na bilo koji način drugačija. Neki obrazci će vam „sami reći“ kako da ga prilagodite, ali drugi ne. Hrabri kukičari mogu uložiti vrijeme u prilagođavanje šablona sami, ali postoje i drugi koji nisu sasvim sigurni kako to postići. Zaista, stvarno ne postoji zlatno pravilo koje treba pratiti prilikom prilagođavanja šablona. Kako prilagoditi obrazac uvijek će zavisiti od uzorka i načina kako je „napisan“. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći na putu:

Brojanje bodova i redova

Broj bodova i broj redova / krugova je kao mjerenje širine i dužine izheklanog komada. Ponekad je podešavanje šablona jednostavno i vrši se prostim oduzimanjem ili dodavanjem nekoliko bodova u nizu kako bi se podesila širina, odnosno oduzimanjem ili dodavanjem nekoliko redova da bi se podesila dužinu. Samo budite pažljivi da provjerite da li uklanjate tačan broj bodova, ako je vaša šema napisana sa ponavljanjima.

Potražite ponavljanja

Mnoge šeme koriste ponavljajuće obrasce, gdje vi u osnovi ponavljate istu seriju bodova iznova i iznova dok ne stignete do kraja reda. Kada želite da odvojite ili dodate bodove u šablonu, morate znati koliko bodova se koristi u ponovljenom dijelu šablona. Da biste odredili broj bodova koji se koriste u ponavljanju, pokušajte da pronađete simbol koji označava ponavljanje. Na primjer, puno šablona će koristiti zvjezdice * * ili zagrade poput [] i () da bi vas uputilo da zatvorite odjeljak koji sadrži ponovljene instrukcije. U okviru ponovljenog odjeljka možete da brojite koliko se bodova koristi, a zatim možete da odvojite ili dodate šavove u skladu s tim.

Pronađite gdje se povećava ili smanjuje

U zavisnosti od šeme sa kojom radite, možda postoje djelovi koji povećavaju ili smanjuju broj bodova u nizu. Pokušajte da potražite skraćenice kao što su inc, dec, tog ili višestruke bodove u jednom redu. Povećanja i umanjenja mogu se naći na početku / kraju reda, ili se strateški raspoređivati u cjelini.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Eksperimentisanje je ključno

Kao što smo već pomenuli, nema zlatnog pravila za prilagođavanje šeme. Da biste mogli da pretvorite uzorak u ono što želite, jednostavno morate pustiti da vrijeme teče, a sa vremenom dolazi i iskustvo. Potrebno je i puno eksperimentisanja. Probajte ono što mislite da će uspjeti bez obzira da li ćete pokušati i ukloniti redove i šavove ili dodavati više povećanja, ali ćete vidjeti šta se dešava. Što više eksperimentišete, više ćete naučiti.

Uvijek budite spremni da počnete

Nema ništa loše u pokušavanju nečega – ako ne funkcioniše znate da to nećete ponovo uraditi. Budite strpljivi i nastavite sa eksperimentisanjem, čak i ako to znači da morate ponovo pokušati sa drugačijom tehnikom. Ako ste doslijedni, vaša tehnika i iskustvo na kraju će se sve ispostaviti onako kako želite, prije ili kasnije!

 

Kreirate rukotvorine? Na Kukici možete izlagati besplatno ili otvoriti svoj Lični Dućan.

Izvori: CrochetSpot, CrochetWiki

%d bloggers like this: