fbpx

Revitalizacija i zaštita Starih zanata, Umetničkog zanatstva i Domaće radinosti kroz promociju i Turističku ponudu Novog Sada

Novi tekst na Kukici posvećen je očuvanju starih zanata. Ovo je jedan od segmenata našeg rada kojem dajemo veliki značaj i kojem smo posvećeni u najvišoj mjeri. Ove naše napore prepoznali su i u Udruženju zanatlija Novog Sada, čiji je predsjednik Sekcije za stare i umetničke zanate i domaću radinost pri Udruženju gospodin Stevan Zarin za Kukicu napisao članak koji prenosimo u cjelosti.

 

Autor: Predsednik Sekcije Starih zanata Stevan Zarin

 

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Udruženje zanatlija Novog  Sada, sa tradicijom zanatstva dugom 147 godina, pored svojih osnovnih aktivnosti na pomoći i zaštiti preduzetnika i zanatlija, poslednjih 10 godina, značajnu aktivnost je posvetilo obnovi i revitalizaciji Starih zanata, kroz praktične obuke kod majstora – mentora, koji imaju Sertifikat Starog zanata, Umetničkog zanata ili Domaće radinosti.U realizaciji ovog poduhvata aktivno su uzeli učešće Nacionalna služba za zapošljavanje, Vlada APV i Grad Novi Sad.

Program obuke je zamišljen tako da NSZ izvrši anketiranje nezaposlenih lica zainteresovanih za neku od obuka, a onda se u Udruženju zanatlija na zajedničkom sastanku sa majstorima koji će vršiti obuke opredeljuju polaznici i nakon razgovora sa majstorom i potpisivanja Ugovora sa polaznicima i majstorima utvrđuje vreme polaska i vreme završetka praktičnog dela obuke koja traje kod majstora 180 časova, a teorijski deo obuke sa ispitnim delom u Udruženju još 20 časova. Nakon završetka oba dela obuke i ispitnog dela polaznicima se dodeljuje Sertifikat o završetku prvog dela obuke i upoznavanju sa osnovnim elementima zanata koji su pohađali i obučili se za izradu predmeta uz pomoć majstora! Nakon prvog dela obuke zainteresovani mogu da nastave za obukama ili pak da se zaposle kod svog majstora što je bilo slučajeva.

Ovo je dobar primer zaštite i revitalizacije Starih zanata obzirom da poslednjih 30 godina škole ne vrše upis za ovu vrstu zanimanja, a kroz obuke ćemo dobiti potencijalne nove zanatlije i promovisati ih kroz Zanatsko – Turističku ponudu Novog Sada.

Udruženje zanatlija Novog Sada , sa Sekcijom za Stare zanate, promociju ove oblasti i njenih članova predstavlja na Sajmovima i manifestacijama kako u Gradu, okruženju i inostranstvu. U desetogodišnjoj aktivnosti obučeno je 410 nezaposlenih lica u oblasti: keramičarskih proizvoda, tkanja i veza, zlatarsko – juvelirskom, predmetima od kože, predmetima od trske, predmetima od drveta, slikanja na svili i staklu, restauraciji i uramljivanju, ručnoj izradi sapuna, izradi domaćih kolača i dr.

 Mislimo da  je ovo “JEDINSTVENA šansa, a smatramo i JEDINA“ da svi zajedno i pozitivno uradimo na očuvanju unikatnih proizvoda u oblasti starih zanata, umetničkog zanatstva i domaće radinosti, kroz promociju i angažovanje zanatlija i njihovih proizvoda u turističkoj ponudi Novog Sada u pripremi za Evropski Grad kulture 2021 godine.

U prilogu Vam dostavljam fotografije sa dodele Sertifikata kao i promociju radova polaznika obuka.

(S obzirom na veliki značaj koji ovo Udruženje ima riječi gospodina Zarina imaju posebnu snagu, pa ćemo i ubuduće nastaviti sa praćenjem rada, ne samo ovog, već svih zanatskih udruženja kako bismo dali dodatni poticaj i podršku razvoju i širenju svijeti o važnosti očuvanja starih zanata i ručnog rada.)

%d bloggers like this: