fbpx

Intervju – Anđela Milošević, Pinjata Kotor: Poželjno je imati talenta, ali bez mašte se ne može

Nakon nekoliko intervjua koje smo radili sa kreativcima koji se bave izradom odjevnih predmeta i ukrasa, sada vam predstavljamo interesantan razgovor sa Anđelom Milošević iz Kotora koja se bavi izradom pinjata. Anđela je inače prva u Crnoj Gori počela sa izradom ovih nezaobilaznih rođendanskih aksesoara. U intervjuu pročitajte sve o njenim počecima, procesima izrade, motivima, gdje nalazi inspiraciju…

Otkud vi u svijetu rođendanskih zabava? Da li Vam djeca daju posebnu inspiraciju za rad, ili je možda riječ o onom „dijetetu“  koje leži u svima nama?

Diplomirala sam na Fakultetu za pomorstvo, Odsijek za menadžment. Dugi niz godina sam radila u poslovnoj asocijaciji kao menadžer lokalne kancelarije. Sasvim slučajno sam se našla ovdje gdje sam sada, u svijetu rođendanskih  i drugih zabava, igre i kreativnosti.

  • Kutija za nakit

    Unikatna izrada u dekupaž tehnici.
    20.00 Add to cart
    Alma Store Dekupaž logo

Jednog dana, nakon prijateljevog rođendana u lokalnoj igraonici, sin mi je došao sa molbom da mu za sledeći rođendan napravim pinjatu. Zainteresovala sam se kako se pravi pinjata i na internetu sam pronašla zaista puno informacija. Odmah sam primjetila i da je u ponudi veliki broj pinjata koje su estetski vrlo loše urađene. Osjećala sam da ja to mogu puno bolje. Iz radoznalosti da li sam u pravu ili me osjećaj vara, počela sam praviti pinjate, jednu za drugom. A onda ponovo iz radoznalosti, čisto da vidim da li se i drugima sviđaju moje pinjate, otvorila sam FB stranicu. Reakcije su bile više nego dobre, i nakon samo tri dana počele su da pristižu porudžbe. Kako sam tada bila zaposlena, iz početka je pravljenje pinjata bio samo hobi. Kasnije sam, spletom okolnosti, prestala raditi i odlučila sam da hobi pretvorim u posao. Registrovala sam se kao preduzetnica i „Pinjata“ Kotor je postao prvi registrovani mali kućni studio za izradu pinjata u Crnoj Gori.

Majka sam četvoro djece, volim djecu i zaista me inspirišu. Njihova ozarena lica i taj magični trenutak kad ugledaju pinjatu, miks oduševljenja i uzbuđena je neprocjenjiv. Ali ipak, moram reći da je za ovo što ja radim potrebno imati i to „dijete“ u sebi.  Uvijek kažem da se „igram“, i na mojoj vizitki stoji „handmade with fun“ . Tako na neki način poručujem da jako uživam u ovome što radim i to je ono što je najvažnije.

Koliko su pinjate zaista interesantne, a koliko su one danas stvar da tako kažem „standardizovanja“ rođendanskih i sličnih zabava? Ovo pitam iz prostog razloga što se danas ni jedna zabava ne može zamisliti bez pinjate, a Vaše izgledaju kao da su upravo iskočile iz crtaća i bajki što znači da im posvećujete veliku pažnju prilikom izrade. Prosto me interesuje koji Vas to razlog „tjera“ da se svakom radu posvetite u mjeri dovoljnoj da pinjata bude proizvod srca, a ne čiste finansijske dobiti?

Prije pet godina kada sam počinjala sa ovim poslom, morala sam stalno objašnjavati što je pinjata, kako se koristi u igri itd. Sada, na moju radost, svi znaju šta su pinjate. Svaka igraonica u svojoj ponudi ima i pinjatu, a i broj onih koji pokušavaju da se bave izradom pinjata raste. Neću pogriješiti ako kažem da sada u Crnoj Gori ima sigurno dvadesetak fb stranica i privatnih profila koji nude pinjate. Znači, pinjata je postala „must have“ na rođendanima. A da li je igra sa pinjatom zaista interesantna – pa naravno da jeste!!! Prisustvovala sam velikom broju žurki sa pinjatama. Ista se obično razbija pri samom kraju žurke (do tada služi kao dekoracija prostorije, slatkog stola i sl.). To je momenat kada su djeca jako uzbuđena, a odrasli se pridružuju igri i navijanju. Ako se onome ko razbija pinjatu stavi povez preko očiju i pinjata zaljulja, sve postaje još puno zabavnije i uzbudljivije. Smijeh i navijanje traju sve dok se sadržaj ne prospe, a onda slijedi jurnjava i prikupljanje blaga. Konfete i balončići su tu da malo otežaju pronalazak ostalog sadržaja. Ukoliko su djeca baš mala (do 3-4 g) ili se igra odvija u zatvorenom malom prostoru uvijek predložim da pinjata bude na povlačenje trakica. Djeca naizmjenično povlače trakice, a samo jedna trakica je „ona prava“ koja otvara dno i oslobadja sadržaj. Pinjata može i dalje služiti kao ukras jer nije razbijena. U svakom slučaju, žurka se nakon pinjate završava, a djeca idu kući punih džepova.  Ovdje moram da napomenem da se pinjate prodaju prazne, a naručilac ih puni sadržajem po želji –slatkišima, sitnim igračkicama, porukama, i sl.

 

Drago mi je da ste primjetili da su moje pinjate proizvod od srca, jer zaista i jesu. Trudim se da budu što kvalitetnije. I naravno u ovih pet godina sam dosta puta mjenjala i unaprijedjivala način izrade. Što se tiče izgleda pinjate, jako mi je bitno da su likovi prepoznatljivi, a rad pedantan. Nikada ne otaljavam posao, uvijek radim kao da za sebe radim. Cilj mi je da mušterija bude zadovoljna i kvalitetom i izgledom  i na taj način stičem stalne mušterije.

Htjela bih napomenuti da se uvijek nastojim približiti potencijalnim kupcima, omogućiti im da pinjate vide uživo. Tako sam kao izlagač već par puta učestvovala na Dječjem proljećnom vikendu u Podgorici, na sajmu ženskog preduzetništva u Budvi, novogodišnjem bazaru u Kotoru… Nerijetko sam poklanjala pinjate na dječjim manifestacijama i dr. događajima. Tokom održavanja manifestacije „Dani meksičke kulture u Crnoj Gori“, na poziv organizatora,  održala sam radionicu izrade pinjata u O.Š. „Meksiko“ u Baru.

Koji su najčešći motivi koji Vam djeca, odnosno njihovi roditelji traže? Da li su to likovi iz aktuelnih crtaća (Patrolne šape, Maša i medved, Spajdermen, Elza i Ana…), ili pak neki likovi iz bajki koje i mi pamtimo iz svog djetinjstva?

Najčešće su traženi likovi iz aktuelnih crtaća ali i iz Disney-evih klasika. Iznenađujuće je da  i kada su pinjate za razbijanje, najčešće su traženi omiljeni likovi tj. princeze i superheroji, rijetko da neko traži nekog zlikovca poput npr. Kapetana Kuke.  Veća djeca i teenageri poručuju pinjate sa slikom neke popularne grupe, pjevača, sportiste… zatim lopte, likove iz video igrica, disco kugle  i sl.

U svijetu su hit pinjate za odrasle npr. u obliku političara (Donald Trump pinjata je jako popularna u Meksiku), potom pinjate u obliku bivšeg/bivše, gender reveal pinjate, pinjate za vjenčanja, pinjate za  momačke/djevojačke večeri itd itd.

Da li su, iz Vašeg iskustva, pinjate jednako zastupljene na rođendanima dječaka i djevojčica?

Da, rekla bih da jesu.

Meni su posebno interesantne sezonske pinjate. Da li su one proizvod Vaše mašte, dio zahtjeva malih slavljenika, ili su pak mješavina Vaše i dječje mašte?

Postoje npr. pinjate sa nekom morskom temom koje su aktuelne ljeti na ljetnim rođendanskim žurkama, ili novogodišinje pinjate, uskršnje, za Halloween i sl. Sve one spadaju u sezonske pinjate. Među njima ima onih koje su isključivo plod moje mašte, dakle moj dizajn.  Isto tako ima onih koje sam radila prema nekoj slici sa interneta uz manje ili veće izmjene ili po želji naručioca. Već tradicionalno učestvujem na novogodišnjem bazaru u Kotoru nudeći novogodišnje pinjate. Za sve one koji Novu godinu čekaju kući sa djecom, pinjata je odličan izbor i zabava je zagarantovana. Uskršnje pinjate je najbolje napuniti malim čokoladnim jajima, a za Halloween bi trebalo istući vješticu.

Šta je potrebno za izradu jedne dobre pinjate? Ono što mene zapravo interesuje je odnos količine materijala, volje, ljubavi i talenta koji je potreban za izradu pinjate – šta u Vašem slučaju od navedenog najviše učestvuje tokom procesa izrade ovih popularnih rođendanskih rekvizita?

Volja je pokretačka snaga, ali treba i još ponešto. Najmanje je potrebno materijala, mada nije zanemarljivo, morate imati zalihe krep papira u raznim bojama, recikliranog papira, kartona i sl. Potrebno je vrijeme. Pinjata se ne pravi  u jedan dan, trebamo imati strpljenja da sačekamo da se sve osuši kako treba. Kao i kod svakog posla, potrebno je da volimo to što radimo, dakle ljubav. Poželjno je imati talenta. Isti puno olakšava i skraćuje cijeli proces izrade. A bez mašte se ne može.

PINJATA KOTOR SHOP

 

Možete li nam, ako to nije tajna, opisati taj proces izrade pinjate?

Svakako da nije tajna, ali obzirom da je proces kompleksan, objasniću u kratkim crtama. Cijeli proces počinje tako što se na kalupu, najčešće  balonu, lijepe slojevi novinskog papira isječenog u trake pomoću lijepka napravljenog od brašna i vode. Najčešće je potrebno staviti tri sloja, a svaki sloj se posebno suši. Ako se radi o jednostavnoj pinjati tu je modeliranje završeno. Za kompleksnije pinjate spajaju se baloni i lijepe dodaci od novina i kartona (ruke, noge, njuska, usi i sl). Kada je proces sušenja završen, balon se probije i izvadi, a zatim počinje ukrašavanje. Za taj dio potrebno je pripremiti krep papir. Izrežu se trake i nareckaju sa jedne strane. Pinjata se ukrašava od dna prema vrhu tako što se krep papir lijepi za pinjatu. Druga opcija je bojanje pinjate akrilnim bojama. Bitno je ostaviti otvor za punjenje i naravno dobro učvrstiti trake za kačenje pinjate.

Vodite li evidenciju o tome koliko ste djece do sada usrećili svojim rukotvorinama? Koliko Vas ta činjenica da ste bili dio toliko rođendanskih zabava ispunjava i čini srećnim?

Da, evidenciju o poručenim pinjatama vodim od prvog dana. Drago mi je što su moje pinjate usrećile i uljepšale veliki broj rođendana i drugih proslava. Pozitivni komentari i slike sa pinjata žurki koje mi nakon slavlja šalju mušterije zaista me čine srećnom.

Za kraj ostavljamo prostor za Vašu poruku kreativcima, pratiocima i članovima Kukice.

Nema ljepšeg posla od stvaranja nečeg novog . Zadovoljstvo dok gledamo naših ruku djelo je zaista divan osjećaj. Ali, kao i svaki drugi posao i posao kreativca zahtjeva posvećenost, kontinuitet i disciplinu. Da pojasnim,posvećenost znači da volimo to što radimo i da radimo  sa srcem. Kontinuitet znači raditi svaki dan, bez obzira ima li ili nema porudžbi, vrijeme koje imamo treba posvetiti novim idejama i novim kreacijama, kupac dodje prije ili kasnije. Konačno, disciplina je neophodna jer nije lako sam sebi biti šef. Napravite balans izmedju posla i porodice, odredite vrijeme idealno za rad, napravite raspored i pridržavajte ga se.

Dragi kreativci i članovi Kukice, želim vam sretan rad i uspješnu prodaju!

Dragi pratioci Kukice, posjećujte nas često , uživajte u rukotvorinama i preporučite nas drugima. Jedan “like” za vas je sekund, a nama znači jako puno!

%d bloggers like this: