fbpx

Obrada drveta: Električna i ručna blanja, prednosti i mane (plus pokazni VIDEO)


Površinska obrada drveta nije nova tehnologija, njome se čovjek služi još od davnina. S obzirom da je  prvo bilo jedan od prvih materijala koje je čovjek koristio nastala je potreba i želja da predmete u svakodnevnoj upotrebi ukrasi i zaštiti. Blanja, ili renda, kako je još nazivaju, je stolarski alat namijenjen  za oblikovanje drveta, a koristi se za ravnjanje, tanjenje i glačanje grube površine drveta.

Iako se blanja koristi još od samih početaka civilizacije, prvu blanju modernijeg izgleda napravio je Leonard Bailey šezdeseti godina XIX vijeka, koju je kasnije proizvodila renomirana kompanija za izradu ručnih alata Stanley.

Glavna podjela blanja je na ručne i električne. Ručne blanje se sastoje od četiri osnovna dijela:

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo
 • Taban je metalni nož koji prilikom pomicanja blanje po drvetu jednolično reže tanke trake drveta i time ga ujednačuje i stvara glatku površinu.
 • Drveni klin je dio koji svojim konusnim oblikom drži taban uvijek u istoj ravni u odnosu na tijelo blanje.
 • Rukohvat blanje se nalazi na prednoj strani. Ergonomskog je oblika kako bi sama blanja bila lakša za upotrebu.
 • Tijelo blanje zavisi od namjene i može biti kratko za manje zahvate, dugačko za obradu dugih komada ili vrlo tanko za izrezivanje raznih utora u građevinskoj stolariji.

Sa električnom blanjom je sve mnogo lakše. Ravnanje omogućavaju ultra-oštri noževi i konstantan broj obrtaja, čak i pri radu na tvrdom drvetu.

Noževi su smješteni na cilindričnim nosačima noževa koji je preko kaiša povezan na motor. Na jednom nosaču nalaze se dva noža. Broj obrtaja nosača noževa je oko 15000 u minuti. Što se tiče širine blanjanja, ona je definisana dužinom noža, a ona je obično 82 mm. Debljina sloja koji se skida je podesiva i može biti do 5mm.

Električne blanje imaju riješeno i izbacivanje strugotine u platnene vrećice, a moguće je, umjesto kese, na blanju prikopčati odgovarajući usisivač koji usisava strugotinu.

POSJETI KUKICA SHOP

 

%d bloggers like this: