fbpx

Intervju – Galerija Zor: Budućnost je rezervisana za kreativne ljude

“Konac je živ samo mu treba dati smjer i sve je tu – samo treba gledati, svuda oko nas je umjetnost, a samim tim i neiscrpan izvor inspiracije”, kazala je za naš Blog gospođa Mara Vukanić, vlasnica galerije Zor.

“Zor” je, prema riječima njene vlasnice, prva radionica sa izložbenom galerijom ručnih radova u Podgorici i Crnoj Gori. Kako ova radionica/galerija funkcioniše, koji se proizvodi mogu pronaći, da li tradicija ima perspektivu, kao i mnoštvo zanimljivih tema koje smo razmotrili  sa gospođom Marom čitajte u intervjuu koji slijedi.

Kako ste došli na ideju da se počnete baviti ručnim radom i da pri tom otvorite i galeriju gdje bi ste izlagali i prodavali svoje rukotvorine?

Onog momenta kada sam na svakom ćošku “vidjela  umjetnost” koja se štancuje. Već viđena umjetnost na svim meridijanima nije u modi. Tada sam odlučila da uradim nesto konkretno, a to je bilo otvaranje radnje, galerije drugačijih stvari.

  • Kutija za nakit

    Unikatna izrada u dekupaž tehnici.
    20.00 Add to cart
    Alma Store Dekupaž logo

U ponudi imate vrlo različite, ali jako zanimljive predmete. Da li bi ste neke od njih izdvojili kao Vama posebno drage? Koje predmete izrađujete sa najviše uživanja?

Da, istina, puno je različitih proizvoda, ali u tome i jeste njihova posebnost – u upotrebnoj vrijednosti, kroz sve poznate, a različite vrste boda (način veza). Od svih posebnih ima jedan baš poseban koji je moja kreacija, a to je rokovnik sa vezom dijela crnogorske narodne nošnje, a vezenje crnogorske košulje me čini posebno srećnom i ponosnom – iako sam autor koji voli svaki predmet na poseban način.

Koji od svih tih predmeta najviše zanimaju kupce? Šta je njima najzanimljivije?

Kupcima je sama radnja vrlo zanimljiva, jedinstvena  u Podgorici, ali i u Crnoj Gori. Vidjeti vezenje uživo, a uz to više od 150 različitih vrsta proizvoda, sa upotrebom više zanata je očaravajuće, vanvremensko za njih. Najviše ih zanimaju tradicionalni predmeti, nošnja, i svaki njen dio ponaosob iako i za druge stvari ima interesovanja.

POSJETITE GALERIJA ZOR

Za izradu toliko predmeta nije lako naći ni inspiraciju. Šta Vas inspiriše za rad?

Samo treba gledati, svuda oko nas je umjetnost, a samim tim i neiscrpan izvor inspiracije. Kad se jednom uđe u svijet kreacija i umjetnosti one same naviru i moram priznati da me ponekad toliko savladaju da ne znam koju bih prije oživjela, jer konac je živ samo mu treba dati smjer i sve je tu.

intervju galerija zor

Izrađujete i divne tradicionalne odjevne predmete. Kolika je potražnja danas za njima?

Tradicionalni predmeti su najinspirativniji, duh prošlih vremena u sudaru sa duhom vremena u kojem živimo uvijek izrodi novi kvalitet, a zadrži ono iskonsko prepoznatljivo i zato nije prolazno. Posebno naša nošnja, više puta proglašavana najljepšom na svijetu, nikad ne gubi na cijeni i potražnji.

intervju galerija zorKada već govorimo o tradiciji, recite mi kako Vi vidite budućnost ručnog rada?

Budućnost je rezervisana za kreativne ljude. Ručni rad sa ramena naših predhodnika stavlja nas u obavezu da sačuvamo naslijeđeno, da ga unaprijedimo i prenesemo budućim generacijama.

Na kraju Vam ostavljamo prostor za savjet i poruku kreativcima i posjetiocima platforme Kukica?

S obzirom da je ovo veoma zahtjevan, ali posao koji pruzauzivanje, potrebna je podrška. U mom slucaju, suprug, djeca moja familija. A sada je tu i Kukica zajednica koja će biti od velike pomoći da bi se svi što bolje predstavili. Kao sto kažu, timski rad je garancija za uspjeh.

 

 

POSJETITE GALERIJA ZOR

 

 

%d bloggers like this: