fbpx

Филц – най-практичният материал за ръчна изработка


Филцът  също наречен и плъст, е мек плат който се изработва не чрез тъкане, а чрез пресоване под пара или гореща вода и сплъстяване на животински влакна – вълна: най-често овча, но също и заешка и боброва. Съществува и филц изработен комбинация от животински и синтетични влакна

 

 

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

 

Филцоването е сред най-старите техники за производство на платове, след плетенето и тъкането. Идеален материал ,когато става въпрос за ръчна изработка ,декорации украса и дори детски играчки. Цената му е достъпна, продава се на метър или на листове може да го откриете във всички профилирани художествени магазини за материали, книжарници ,скоро и на https://repro.kukica.com/ Разнообразните цветове, които се предлагат дават възможността да се направят наистина  уникални неща. Изключително лесен за работа, филцът може да се лепи или шие, да се моделира с различни техники на изработка, дори с него може да създавате картини.

Изработката на бижута и играчки и други от вълна с иглонабиване е позната техника сред авторите на ръчно изкуство използващи филц. Това става с използването на специална игла с която вълната се сплъстява и се получава желаната фигура или образ. Играчките стават много сладки и в повечето случай се изработват с техниката иглонабиване на работа. Играчките изглеждат пухкави и меки,някой автори дори създават реалистични образи на животни.

 

Различни играчки,висулки и декорации,може да създадете и като изрежете желаната форма, да зашиете и да декорирате , както пожелаете. Ако искате да са малко по обемни може да ги запълните с памук или вата.

Материалът е познат добре и в аксесоарите, има много автори който правят уникални бижута и аксесоари от плъст декорирани с различни материали като мъниста, тел, кожа съчетанията са безкрайни и много интересни при всеки създател на модни аксесоари. В дрехите и модата разбира се без филц не може, всички сме виждали вълнените изработени изцяло от този материал аксесоари или чанти изработени в различни дизайнерски цветови решения. Изработени изцяло от материала или  използван за изработка на допълнителни елементи за декорация.

 

Малко портмоне също може да си направите от филц.

Разбира се не е задължително да използвате техниката иглонабиване, а да изрежете желаната форма и  зашиете декорация. А защо не и да избродирате любима буква или цвете. Великденска декорация ще превърне портмонето в прекрасен подарък, а допълнителните елементи за портмоне – клип, закопчалка и други може да намерете на https://repro.kukica.com/

Великден наближава и разбира.Филцът е прекрасен материал да изработите Великденска украса. Може да направите прекрасни подаръци за близките си или да украсите празнично дома си, като направите уникални Великденски яйца и декорации.

В украсата за дома и дизайнерските аксесоари филцът, също е актуален и предпочитан материал за направата на всякакви празнични декорации, за бита който се превръщат в оригинални дизайнерски продукти. От портмонета до игленици, декорации за празник, играчки висулки, цветя и тн.

 

Author: Veni M Art

%d bloggers like this: