fbpx

Epoksidna smola: Od hobija do unosnog biznisa

Epoksidna smola je sjajan materijal za uradi sam projekte! Doživljava globalni bum, a ukoliko ste pogledali samo par završenih projekata, jasno vam je zašto ovaj materijal biva sve više prihvaćen!

epoksidna smola

Šta je epoksidna smola?

Iako smo već ranije pisali o epoksidnoj smoli ipak ćemo ukratko ponoviti o kakvom se materijalu radi. Naime, Epoksidna smola, epoksi smola (epoxy resin) se formira kada se smola pomiješa sa učvršćivačem.

Poznata je i kao poliepoksid.

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Ove dvije komponente (smola i učvršćivač) dolaze u tečnom obliku. Nakon što se pomiješaju, postepeno postaju čvrst, kristalno čist i izuzetno izdržljiv materijal.

Ukoliko vas interesuje više o epoksidnoj smoli, predlažemo da pročitate članak

Umjetnost sa epoksi smolom: Vodič za početnike “Epoxy Resin Art”

Gdje nabaviti epoksidnu smolu

Pitanje koje se jako često postavlja u krugovima kreativaca ali i onih koji bi se voljeli okušati u sveri ručnog stvaralaštva. Gdje kupiti epoksidnu smolu i koja je njena cena.
epoksidna smola
Kao odgovor ćete najčešće čuti da se epoksidna smola može kupiti u hobi radnjama. Ovo jeste istina ali postoji caka. Cijena epoksidne smole za recimo nekih 150ml (zajedno sa potrebnom količinom učvršćivača) iznosi od 7€ naviše.
Prethodna činjenica, ukoliko se odlučite baviti izradom rukotvorina od epoksidne smole, može predstavljati ozbiljan problem. Za ozbiljnjije radove sa epoksi smolom često su potrebni litri. Dalje računajte sami.
Isplativije bi bilo da počnete učiti heklanje, pletenje ili neku drugu tehniku.

Da biste izračunali količinu smole koja vam je potrebna, preporučujemo sledeću formulu:

 Dužina × širina osnove u cm × 0,158 = potrebna količina epoksidne smole u ​​mililitrima

Ostaje onda pitanje gdje jeftino kupiti epoksidnu smolu 

Vjerovali ili ne, rješenje je prilično jednostavno. S obzirom da se epoksi smola najviše koristi u brodogradilištima, mjestima gdje se vrši remont plovila ali takođe i u industrijama oblaganja bazena ili podova, epoksidna smola se može kupiti upravo na ovim mjestima.
epoksidna smola
Ukoliko u vašem gradu imate brodogradilište ili pak veće i bolje snadbjevene ćilimare ili centre koji se bave izradom, popravkama i oblaganjem podova – ogromna je vjerovatnoća da imate izvor jeftine i kvalitetne epoksidne sole.Koje podloge su pogodne za epoksidnu smolu?

 

Prikladne podloge su drvo, staklo, metal, pleksiglas, beton kao i mnoge druge. Porozne, upijajuće površine su neprikladne. Platna nisu prikladna, jer bi se opuštila zbog težine smole i smola bi se onda slila u centar depresije.

Namještaj, podovi i kuhinjski elementi mogu biti pokriveni odgovarajućom smolom.

 

Koje boje i aditivi su pogodni za rad sa  smolom?

Danas postoje mnogi dobavljači visoko pigmentiranih boja čiji su proizvodi posebno pogodni za upotrebu sa smolom. Možete koristiti pigmente u obliku praha, mastilo, alkoholno mastilo, tečne akrilne boje i boje u spreju. Nema granica vašoj mašti.

Ne treba dodavati vodu svojim bojama, jer voda čini smolu mliječnom i više se ne stvrdnjava u potpunosti. U zavisnosti odvrste pigmenata, dobićete različite rezultate. Postoje i pigmenti u boji u obliku praha koji nisu pogodni za smolu. Najbolje je da eksperimentišete sa svojim bojama na malim slikarskim površinama prije nego što se usudite da pređete na velike slike. Važno je da temeljno promiješate boju sa epoksi smolom (ali niježno).

Ukoliko vas interesuje više o radu sa epoksidnom smolom predlažemo da pročitate članak na sledećem LINKU

Epoksidna smola Sjajan materijal za uradi sam projekte (Epoxy resin)

 

Nego, da se okrenemo biznis strani rada sa epoksidnom smolom.

Ukoliko uspijete pronaći izvor jeftine i kvalitetne epoksidne smole, uvještite svoj rad sa istom, možete kreirati predmete čija bi se cijena kretala od nekoliko stotina pa do nekoliko hiljada evra. Što na kraju svakako zavisi od vrste i kompleksnosti rada.

 

Šta se sve može praviti od epoksidne smole

 

Epoksidna smola je jako zahvalan materijal i od nje se može praviti:

 • Namještaj,
 • Nakit,
 • Aksesoari,
 • Home decor ukrasi,
 • Igračke itd.

Lista bi mogla ići u nedogled zahvaljujući domišljatosti i kreativnosti pojedinaca. Na youtube-u se može pronaći na hiljade video tutorijala rada sa smolom. Potrebno je samo zasući rukave.

 

Gdje se sve i kome mogu prodati radovi od epoksidne smole

 

Trend i interesovanje u regionu ali i u svijetu za ručne radove od epoksidne smole raste pa tržište postoji i nije prezasićeno. Odnosno trenutna proizvodnja ne može zadovoljiti potrebe tržišta

Potencijalni kupci, za one koji planiraju ozbiljnjije da se bave izradom predmeta, su:

 • Restorani,
 • Kafići,
 • Hoteli,
 • Kompanije,
 • Startapovi,
 • ali i pojedinci ljubitelji ručno izrađenih predmeta.

Na Kukici postoji mogućnost potpuno besplatnog pokretanja prodavnice o čemu možete više saznati na sledećem linku ili u Cjenovniku

Foto izvor: makeinbusiness
Dijelom prilagođen članak: acrylgiessen
%d bloggers like this: