fbpx

Čarobna Kukica: Prirodna sredstva za borbu protiv moljaca

Polako nam stižu topliji dani pa svi krećemo sa proljećnim pospremanjem garderobe i materijala. Ranije smo pisali o koracima koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoje dragocjene predmete, a čarobna Kukica će vas ovaj put upoznati sa prirodnim načinima i sastojcima koje možete koristiti kako bi se dodatno zaštitili.

Sredstva protiv moljaca

Najpoznatije sredstvo za borbu protiv ovih malih napasti je naftalin čiji miris moljci jednostavno ne podnose. Njegov miris nije ni ljudima posebno privlačan, ali predugo se zadržava u odjeći koja mu je izložena. A odjeća koja ne miriše lijepo je problem iste težine kao i odjeća koja je pojedena!

Dobra i slična alternativa naftalinu su kuglice kamfora čiji je miris mnogo blaži od mirisa naftalina. Odjeća nakon njega može vrlo lako da se provjetri.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Kao prirodnu zaštitu protiv moljaca možete koristiti koricu različitog citrusnog voća, ili biljke čiji miris moljci takođe ne podnose, a neće biti nametljivi u vašem ormaru.

Tu spadaju: cimet, limun, suva lavanda, majčina dušica i menta.

Zamotajte nešto od ovih namirnica u gazu ili drugu prozračnu tkaninu i ostavite u ormaru pored odjeće.

Lavanda je ubedljivo najbolje od ovih sredstava za borbu sa moljcima

Ne samo što je ljekovita već je najbolje sredstvo za odbijanje moljaca. Lavanda se može kombinovati sa eukaliptusom i pepermintom. Što je miris jači vaša odjeća i materijali su sigurniji. Stavite šaku sušenog bilja u platnenu maramicu ili komadić gaze i jednostavno zavežete kanapom. Ova vrećica može potrajati cijelu sezonu. Samo nemojte zaboraviti da je zamijenite sledeće godine. Ukoliko nemate pristup sušenim sastojcima, ove kesice se mogu i kupiti.

 

 

 

Kukicina zamka

Ako su se moljci nastanili u presvlakama namještaja napravite im zamku. U manju kartonsku kutiju postavite sirove vune, kutiju izbušite sa otvorima prečnika 1cm, a vunu ili komadiće meke vunene tkanine stavite na dno kutije. Kutija se postavi u prazan prostor namještaja. Posle sedam dana zamku ispraznite i unutra postavite novi vuneni mamac.

Ostali prirodni repelenti

Plodovi divljeg kestena su takođe odlično sredstvo. Treba ih poređati između odjeće ili materijala i moljci se tu jednostavno neće useliti.

Cimet, karanfilčić, crni biber se takođe mogu staviti u platnene vrećice i držati sa odjećom ili materijalima.

 

Takođe pročitajte koje korake možete preduzeti kako biste se dodatne zaštitili od moljaca

%d bloggers like this: