fbpx

Čarobna Kukica: Kako se odbraniti od moljaca

Bilo da ste kreativac ili ljubitelj heklanih i pletenih rukotvorina briga o vunenim  predmetima je jednako važna. Međutim, koraci koje sada preduzmete mogu napraviti velike razlike u onome što ćete naći kada kasnije iznesete svoje stvari: divne vunene predmete, klupka, materijale ili one koje su „išarane“ rupama. U ovom postu ćemo vam predstaviti korake koje možete preduzeti u čuvanju pletiva i pletenih komada bez korišćenja prirodnih ili hemijskih repelenata.

Da li Vam je stalo?

Ako vidite moljce koje lete u vašoj kući, vjerovatno nije riječ o onim moljcima koji će vam uništiti dragocjene predmete, ali jesu štetočine koje će se nastaniti u vašem brašnu i među zrnevljem. Odjeća i nama važni moljci ne vole svjetlost tako da ih vjerovatno nikad neće vidjeti. Štaviše, odrasle matice neće učiniti nikakvu štetu. Oštećenje vune nanose larve dvije vrste insekata: tekstilni moljci (kremaste blijedo-žućkaste boje s malo sjaja – foto 1) i brašneni ili žitni moljac (smeđkaste pepeljasto-sive boje – foto 2). Oba insekta polažu jaja u osamljenim, mračnim mjestima sa dosta hrane – vunom, krznom, pšeničnim otpadom, brašnom i drugim materijalima životinjskog i biljnog porijekla. Larve se pojavljuju u roku od nekoliko nedjelja, a određene larve mogu se hraniti na tkaninom godinu ili više godina.

 

  • Kutija za nakit

    Unikatna izrada u dekupaž tehnici.
    20.00 Add to cart
    Alma Store Dekupaž logo

Čišćenje

Larve izbjegavaju jako svjetlo, tako da rijetko napadaju često nošenu odjeću ili tepihe. S toga su njihova „omiljena hrana“ predmeti koji se odlažu u ormane, tepisi odloženi ispod nameštaja, a naročito predmtei koji imaju miris hrane. Najbolja strategija? Čuvajte stvari čistim, provjetrenim i na svjetlosti.

Usisavanje

Nedeljna upotreba usisivača i opšte dobro održavanje držaće sve štetočina na odstojanju. Ako često čistite, možete ih ukloniti, a da niste ni znali da su bili prisutni. Usisavanje takođe uklanja jaja i larve moljca sa tepiha prije nego što imaju mogućnost da se dalje razviju i prošire.

Pranje

Prije nego što spakujete zimsku odjeću i materijale za sledeću sezonu, operite je i dobro osušite. Ovo oslobađa od moljaca i jajašaca buba i drugih štetočina, a takođe eliminiše ostatke znoja i hrane koji privlače štetočine. Moljci ne jedu predmete od sintetičkih ili pamučnih tkanina, ali ih takođe treba očistiti ako ih čuvate zajedno sa vunenim.

Četkanje

Ako imate zimske kapute koje niste nosili, vjerovatno vam neće biti isplativo da platite hemijsko čićenje samo da biste uništili jajašca koja su možda bila deponovana na njima. Ipak, ako ih čuvate kao takve, rizikujete štetu. U ovom slučaju, pokušajte staromodan ali efikasan način: tokom lijepog sunčanog dada iznesite predmete napolje i snažno ih iščetkajte, posebno po šavovima. Ovo bi trebalo ukloniti jaja i larve, koje su tako male, da ih vjerovatno nećete ni vidjeti.

kukica kako se odbraniti od moljaca
Kada ste u posjedu neceg lijepog kao sto je rukotvorina uvijek ste dodatno obazrivi

Pametno skladištenje

Moljci i bube prolaze kroz izuzetno tijesne prostore. Prilikom skladištenja vune vakumske plastične kese ili plastične kutije najbolje su za čuvanje materijala od štetočina. Da biste zaštitili predmete od kondenzacije, omotajte ih u dužinu čistog pamuka i odložite. Vodite računa pri korišćenju plastičnih kesa za dugotrajno skladištenje  jer ne dozvoljavaju da artikli dišu, a neke plastike mogu vremenom razgraditi materijal. Ako skladištite vrijedne predmete, konsultujte se sa profesionalnim tekstilnim konzervatorima za preporuke.

Izbor metode

Postoje takođe brojni proizvodi – neki na prirodnioj, a neki na hemijskoj bazi i sa različitim nivoom efikasnosti – koji su namijenjeni odbijanju moljaca i štetočina. Najbolje je znati prednosti i slabosti proizvoda prije nego što napravite izbor. U pravim okolnostima, bilo koji od ovih pristupa može biti koristan. Samo zapamtite da štetočine od vunenih predmeta najbolje tjera vođenje računa o higijeni i pravilno odlaganje.

U narednom postu ćemo se osvrnuti koje konkretno prirodne načine i sastojke možete koristiti kako bi se dodatno zaštitili.

Čarobna Kukica: Prirodna sredstva za borbu protiv moljaca

%d bloggers like this: