fbpx

Brazilski kriminalci uče heklanje

Da, znamo da naslov ovog posta ima po malo zastražujući ton ali ono što se krije iza cijele priče ima sjajnu konotaciju. Svi koji se bave heklanjem ili pletenjem znaju za pozitivan uticaj ovih tehnika na psihofizičko zdravlje, o čemu smo i pisali ranije ali da li ste znali da se ove tehnike širom svijeta koriste i za svrhu resocijalizacije i rehabilitacije?

U narednom video prilogu BBC News-a, možete pogledati na koji način brazilske kaznene i popravne ustanove, heklanje i pletenje primjenjuju u pripremi zatvorenika za povratak u svijet.

Zatvorenici – muškarci su koristili svoje vještine u heklanju da bi čak organizovali i modnu reviju u zatvoru Adriano Marei u Sao Paulu.

Postoji ogromna količina istraživanja koja pokazuju da pletenje ima koristi kod fizičkog i mentalnog zdravlja, da usporava pojavu demencije, bori se sa depresijom i odvraća od hroničnog bola. To je aktivnost koja se može nastaviti u ekstremnom starosnom dobu. To je društvena aktivnost koja pomaže u prevazilaženju izolacije i usamljenosti, čestim karakteristikama ljudi u poznijim godinama. To je vještina koja se može nastaviti kada se vid i snaga smanjuju – piše u izvještaju.

Istraživanje: Pletenje pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo
%d bloggers like this: