fbpx

Сурва 2019 Време е за нещо ново!

Сурва 2019

Време е за нещо ново!

Традицията с маскарадните игри идва от древни езически времена и до днес се съхранява в българските обичай и традиции. Сурвакарите  играещи  обредни танци, наричани още кукери правят този обичай основно около Коледа, Нова Година,  а в някой райони на страната и през лятото.

Сурва 2019

Зимните и предпролетните ергенски игри с маски се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало. Традиционните игри се свързват с изпращането на старата и посрещането на новата година.Символиката на танците е за прогонване на зли сили и гонене на всичко старо и ненужно.За посрещане на Нова плодородна и успешна година.

Всички сурвакари изработват ръчно маските си, като целта е да са възможно най-страшни, за да се уплашат дори злите сили. Масивните звънци, наричани още лопатари също имат такава цел да бъдат възможно най-звучни, за да прогонят злите сили.

  • Kutija za nakit

    Unikatna izrada u dekupaž tehnici.
    20.00 Add to cart
    Alma Store Dekupaž logo

Сурва 2019

 

Изработката на маските започва още от края на лятото. Изработват се изцяло от естествени материали, като основата е дърво, а останалите елементи са от рога от животни, пера, вълна и други естествени елементи.

Изработката е продължителна и трудна работа,която продължава месеци наред. Подготовката е сложен процес за направата на страшна маска. Всеки изработва маската си възможно най-страшна, колоритна и в много детайли.

В Перник и селата от този регион вечерта на 13 януари мъжете от селата изнасят звънците ,за да ги видят всички.Вечерта палят огън ,а сурвакарските групи обикалят и танцуват обредните танци за да  прогонят  злото.


Днес маскарадните обичаи имат двойствен живот – от една страна, съгласно традицията, те се изпълняват ежегодно на определения ден по места, от друга страна – придобиват показност и състезателен характер, преобразувани в сценичен вариант и изнесени пред публика на множащите се фестивали, карнавали и празници, провеждани в България и в чужбина. Най-големият международен фестивал в България и на Балканите е СУРВА, който се провежда ежегодно в гр.Перник, България със състезателен характер. В него участват много сурвакарски групи от Балкананите, Пернишка област и страната. Първият фестивал се провежда 1966 година под името „Зимен карнавал“, в него участват 800 участника от Перник и региона. През годините фестивала става все по-популярен и към днешна дата има над 7000 участници от целя Балкански полуостров.

 

Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.
Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Тази година фестивалът се провежда от 25 до 27 януари на Централния площад в гр.Перник, България.

Credit: Veni Atanasova

%d bloggers like this: