fbpx

Kukica представя филмът на Юли за Сурва: „Сурва на село“

Kukica  отново  подсеща за Сурва, за традициите и за най-големият фестивал за маскарадни игри Сурва в гр. Перник. Освен международния фестивал традиционните сурвакарски игри се провеждат през целия месец в селата от община Перник.

Едно от тях е село Кралев дол, което  има сурвакарска група, която  всяка година през месец януари обикаля селото за здраве и берекет.

Юли Александров е ученик в Професионалната гимназия по икономика в Перник и участник в сурвакарската група „Кралев дол“. Танцува в групата от три години. Тази година  „Кралев дол“ е победител на тазгодишният маскараден международен фестивал Сурва 2019.

  • OGRLICA UZ VRAT

    U CENU NISU URACUNATI TROSKOVI SLANJA Beograd, 060/33-22-013 Ogrlica je rucno radjena, polimerna glina na lancu.
    20.00 Add to cart
    NAKIT I DEKORACIJA MOJE MALE CAROLIJE Store logo

Юли разказва, че подготовката за участието му във фестивала започва още през есента. По традиция всеки сурвакар участва в изработката на маска. Както вече сме писали за Сурва направата на маска изисква подходящи материали и фантазия така, че да бъде най-страшната и да изгони злото.

В гр.Перник има специална работилница за изработка на страшните маски наричана Мечкарница.

Kukica представя филмът на Юли за Сурва. – „Сурва на село“

Филмът е първият проект на  Юли Александров от гр.Перник.

 

Желанието на ученикът е да съхранява  и популяризира традициите, е мотивът да заснеме и монтира късометражният филм. С кадрите Юли ни представя автентичната атмосфера на празника, традициите преди и сега и уникалните маски, неизменима част от Сурва.

Autor: Veni M Art

%d bloggers like this: