fbpx

Kukica представя филмът на Юли за Сурва: „Сурва на село“

Kukica  отново  подсеща за Сурва, за традициите и за най-големият фестивал за маскарадни игри Сурва в гр. Перник. Освен международния фестивал традиционните сурвакарски игри се провеждат през целия месец в селата от община Перник.

Едно от тях е село Кралев дол, което  има сурвакарска група, която  всяка година през месец януари обикаля селото за здраве и берекет.

Юли Александров е ученик в Професионалната гимназия по икономика в Перник и участник в сурвакарската група „Кралев дол“. Танцува в групата от три години. Тази година  „Кралев дол“ е победител на тазгодишният маскараден международен фестивал Сурва 2019.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Юли разказва, че подготовката за участието му във фестивала започва още през есента. По традиция всеки сурвакар участва в изработката на маска. Както вече сме писали за Сурва направата на маска изисква подходящи материали и фантазия така, че да бъде най-страшната и да изгони злото.

В гр.Перник има специална работилница за изработка на страшните маски наричана Мечкарница.

Kukica представя филмът на Юли за Сурва. – „Сурва на село“

Филмът е първият проект на  Юли Александров от гр.Перник.

 

Желанието на ученикът е да съхранява  и популяризира традициите, е мотивът да заснеме и монтира късометражният филм. С кадрите Юли ни представя автентичната атмосфера на празника, традициите преди и сега и уникалните маски, неизменима част от Сурва.

Autor: Veni M Art

%d bloggers like this: